Jak na vynikající pomazánku se šunkovým salámem: Během pár chvil vykouzlíte pokrm, který uspěje na každé oslavě
29. 9. 2025 Vaření
Pomazánky jsou neodmyslitelnou součástí českého domácího vaření. Ať už se jedná o populární rybičkovou, štiplavou česnekovou nebo třeba Budapešť, ve svém „arzenálu“ ji má každá hospodyňka. Zkoušeli jste ovšem někdy pomazánku se šunkovým salámem? Pokud ne, rozhodně se do její přípravy hned pusťte.
Jednoduchá a levná
Tradice pomazánek v české gastronomii má dlouhou historii. V dobách, kdy nebylo tolik druhů sýrů, uzenin či specialit jako dnes, se právě pomazánky staly ideálním způsobem, jak z mála vytvořit kvalitní jídlo, které zasytilo a zároveň chutnalo.
Kromě stále se opakujících variant se čas od času objevila i nějaká méně známá. Mezi takové rozhodně patřila i pomazánka ze šunkového salámu. Přitom zejména díky své jednoduchosti a příznivé ceně surovin byla dostupná pro většinu rodin. Výhodou je i to, že ji lze připravit s předstihem a nechat v chladu odležet, aby se chutě dobře propojily.
Mohlo by vás zajímat
Z každé lednice
Suroviny na přípravu této pomazánky najdeme prakticky v každé domácnosti. Vejce natvrdo dodají potřebnou sytost a jemnou chuť, šunkový salám vytvoří „masový“ základ, tavený sýr zjemní konzistenci a majonéza zajistí krémovitost. Cibule dodá lehce štiplavý tón a hořčice celé směsi poskytne lehkou kyselost.
Poměr jednotlivých ingrediencí lze upravovat podle vlastní preference – někdo dává přednost výraznější chuti cibule, jiný zase jemnější a krémovější verzi, do které použije více taveného sýra.
Rychlá příprava
Velkou předností je i krátká příprava. Pomazánku umícháte během patnácti minut, takže ji ocení i ti, kteří mají na vaření málo času. Navíc ani není třeba, abyste byli zdatnými kuchaři, protože pomazánku zvládne úplně každý.
Vajíčka se uvaří natvrdo, ostatní suroviny se nasekají nebo nastrouhají a vše se jednoduše smíchá dohromady. Vznikne tak výborná pomazánka, kterou můžete hned podávat, anebo ji nechat v lednici odležet, aby se chutě ještě více propojily a zvýraznily.
Mohlo by vás zajímat
Přizpůsobení receptu
Pomazánka se šunkovým salámem není jen praktická, ale i univerzální. Dá se namazat na čerstvé pečivo, křupavý chléb, bagetky či rohlíky, ale výborně se hodí i jako náplň do sendvičů. Pokud ji budete podávat s čerstvou zeleninou, stane se z ní lehčí a vyváženější pokrm. Se slanými tyčinkami vykouzlíte rychlé a všemi milované party občerstvení.
Jedná se o typický příklad receptu, který se skvěle přizpůsobí podle situace a málokdy se najde strávník, který by takovou chuťovku odmítl.
Pomazánka se šunkovým salámem
Na chutnou pomazánku nejen na chlebíčky budete potřebovat:
- Vejce uvařte natvrdo. Slijte je, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Na kostičky nakrájejte i šunkový salám a oloupanou cibuli.
- Do větší misky dejte tavený sýr, majonézu a hořčici a směs důkladně vyšlehejte do krémové konzistence.
- Nakrájené suroviny přidejte k vyšlehanému základu a vše dobře promíchejte, aby vznikla pomazánka.
- Podávejte ji nejlépe na čerstvém pečivu.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu jednu z nejoblíbenějších pomazánek u nás – rybičkovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více