Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka se hodí na chlebíčky i jako svačinka s čerstvým pečivem.
Zdroj: Toprecepty

Pomazánky jsou neodmyslitelnou součástí českého domácího vaření. Ať už se jedná o populární rybičkovou, štiplavou česnekovou nebo třeba Budapešť, ve svém „arzenálu“ ji má každá hospodyňka. Zkoušeli jste ovšem někdy pomazánku se šunkovým salámem? Pokud ne, rozhodně se do její přípravy hned pusťte.

Jednoduchá a levná

Tradice pomazánek v české gastronomii má dlouhou historii. V dobách, kdy nebylo tolik druhů sýrů, uzenin či specialit jako dnes, se právě pomazánky staly ideálním způsobem, jak z mála vytvořit kvalitní jídlo, které zasytilo a zároveň chutnalo.

Kromě stále se opakujících variant se čas od času objevila i nějaká méně známá. Mezi takové rozhodně patřila i pomazánka ze šunkového salámu. Přitom zejména díky své jednoduchosti a příznivé ceně surovin byla dostupná pro většinu rodin. Výhodou je i to, že ji lze připravit s předstihem a nechat v chladu odležet, aby se chutě dobře propojily.

Z každé lednice

Suroviny na přípravu této pomazánky najdeme prakticky v každé domácnosti. Vejce natvrdo dodají potřebnou sytost a jemnou chuť, šunkový salám vytvoří „masový“ základ, tavený sýr zjemní konzistenci a majonéza zajistí krémovitost. Cibule dodá lehce štiplavý tón a hořčice celé směsi poskytne lehkou kyselost.

Poměr jednotlivých ingrediencí lze upravovat podle vlastní preference – někdo dává přednost výraznější chuti cibule, jiný zase jemnější a krémovější verzi, do které použije více taveného sýra.

Rychlá příprava

Velkou předností je i krátká příprava. Pomazánku umícháte během patnácti minut, takže ji ocení i ti, kteří mají na vaření málo času. Navíc ani není třeba, abyste byli zdatnými kuchaři, protože pomazánku zvládne úplně každý

Vajíčka se uvaří natvrdo, ostatní suroviny se nasekají nebo nastrouhají a vše se jednoduše smíchá dohromady. Vznikne tak výborná pomazánka, kterou můžete hned podávat, anebo ji nechat v lednici odležet, aby se chutě ještě více propojily a zvýraznily.

Přizpůsobení receptu

Pomazánka se šunkovým salámem není jen praktická, ale i univerzální. Dá se namazat na čerstvé pečivo, křupavý chléb, bagetky či rohlíky, ale výborně se hodí i jako náplň do sendvičů. Pokud ji budete podávat s čerstvou zeleninou, stane se z ní lehčí a vyváženější pokrm. Se slanými tyčinkami vykouzlíte rychlé a všemi milované party občerstvení.

Jedná se o typický příklad receptu, který se skvěle přizpůsobí podle situace a málokdy se najde strávník, který by takovou chuťovku odmítl. 

Pomazánka se šunkovým salámem

Na chutnou pomazánku nejen na chlebíčky budete potřebovat: 

  1. Vejce uvařte natvrdo. Slijte je, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Na kostičky nakrájejte i šunkový salám a oloupanou cibuli.
  3. Do větší misky dejte tavený sýr, majonézu a hořčici a směs důkladně vyšlehejte do krémové konzistence.
  4. Nakrájené suroviny přidejte k vyšlehanému základu a vše dobře promíchejte, aby vznikla pomazánka.
  5. Podávejte ji nejlépe na čerstvém pečivu.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu jednu z nejoblíbenějších pomazánek u nás – rybičkovou.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli