Sedm nejlepších jídel s pivem: Špekáčky na pivu, pivovarský tokáň nebo pivní rarášci chutnají skvěle a zasytí
6. 10. 2025 Vaření
Pivo není jen nápoj k nedělnímu obědu nebo večernímu posezení. V české kuchyni má dlouhou tradici také jako plnohodnotná ingredience. Zvýrazňuje například chuť masa a dodává pokrmům specifický hořkosladký nádech. Správný výběr druhu piva přitom rozhoduje o výsledku, stejně jako volba koření.
Jemné omáčky
Světlý ležák se nejčastěji používá při dušení kuřecího nebo krůtího masa, případně při přípravě světlých omáček, kde se nemusíme bát, že přebije ostatní suroviny. Výborně funguje i při restování cibule – pivo ji zkaramelizuje a dodá přirozenou barvu bez nutnosti sahat po cukru. Vařením se alkohol odpaří, takže se jej nemusí bát ani ti, kteří alkohol běžně nekonzumují.
Mohlo by vás zajímat
Hutné pokrmy a sladké dezerty
Tmavé speciály, portery nebo polotmavá piva se uplatní tam, kde je cílem dosáhnout výrazné a lehce nasládlé chuti. Hovězí guláš, dušená kýta nebo marinovaná žebra díky nim získají chuť lehce připomínající karamel či kávu.
Zajímavým využitím je pečení perníku nebo čokoládového dortu – pivo těsto zvláční, zvýrazní kakao a podpoří kyprost. V tomto případě je vhodné použít méně hořké pivo, aby dezert nepůsobil trpce.
Výrazné koření
Moderní pivní styly typu IPA obsahují výrazné chmelové aroma s příchutí citrusů či tropického ovoce. Pracuje se s nimi podobně jako se silným kořením. V malém množství se hodí do marinád na grilované maso nebo do redukovaných omáček podávaných k sýrům. Pokud to ovšem s tímto druhem piva přeženeme, může jídlo nepříjemně zhořknout. Proto se používají spíše na konci vaření a v kontrolovaném množství.
Základ marinád a těstíček
Kromě dušení a pečení má pivo své místo i v marinování. Alkohol a kyseliny v něm obsažené pomáhají změkčovat maso, zatímco cukry se při tepelné úpravě karamelizují a vytvářejí křupavou kůrku. Světlý ležák se hodí k drůbeži nebo zelenině, zatímco tmavé pivo k hovězímu či zvěřině. V těstíčkách na smažení pivo funguje jako přirozené kypřidlo – těsto je vzdušnější a křehčí.
Recepty na 7 nejlepších pokrmů, obsahujících pivo
- Pečené vepřové koleno
Pivo patří k tomuto pokrmu hned nadvakrát. Jednou na jeho potírání a také jako nejvhodnější nápoj na zapíjení. Tradičnímu hospodskému pokrmu pomůže pivo, které je součástí marinády, získat nejen skvělou karamelovou chuť, ale také perfektní křupavou kůrčičku. Jak na to, se dozvíte v tomto receptu. - Špekáčky na černém pivu
Buřty na pivu patří do zlatého fondu české gastronomie bez nejmenších pochyb. Špekáčky si totiž se zlatavým mokem a zeleninou v troubě pěkně notují a vytvoří nezaměnitelnou chuť. Navíc je snadný recept ideální i pro ty, kteří nemají moc kuchařských zkušeností. - Pivní rarášci
Kuřecí maso, obalené v pivním těstíčku a usmažené nadchne každého, kdo má rád řízky a podobné pokrmy. Skvělé jídlo podle dobrého receptu připravíte za pár chvil a spojení piva, hořčice a sójové omáčky v těstíčku si určitě získá i vás. - Pivovarský tokáň
Obdoba guláše či perkeltu má původ v Maďarsku, a proto si můžete být jisti, že se bude jednat o jídlo, které osloví každého, kdo má rád kombinaci kvalitního masa a lahodné šťávy. Jídlo se připravuje většinou z hovězího masa podle jednoduchého receptu, jen musíte počítat s tím, že že nebude hotové během chvíle. Pokud použijete maso vepřové, rozhodně tím přípravu urychlíte. - Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Prorostlá krkovička je ideální na pečení a k takto upravenému masu se pochopitelně pivo hodí. Nemusíte si ho však dát jen do sklenice vedle talíře, ale také do pekáče, kde připravujete skvělý oběd. Když navíc přidáte i dost cibule, vznikne vám omáčka, na které si dozajista pochutnáte. Recept najdete přímo tady. - Česnekový bůček na pivě
K tučnějšímu masu pivo rozhodně patří. V tomto receptu ovšem překvapivě nevsadíte na prorostlý bůček, ale budete se snažit použít co nejlibovější. Kostky z něj pak v troubě pečeme zčásti ponořené v pivu a necháme maso až si vezme typickou chuť, kterou ještě podpoříme štiplavým česnekem. Příprava není složitá, navíc většinu práce udělá trouba. Recept najdete zde. - Cibulové kroužky
Pivní těstíčko k cibulovým kroužkům je vlastně povinnost. Protože se jedná o typicky hospodskou přílohu, populární nápoj jí dodá specifickou chuť, kterou očekáváme, zároveň dokáže vytvořit těstíčko více nadýchané, než by bylo bez použití piva. Vyzkoušejte si to podle jednoduchého receptu.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu perfektní buřty na pivě, určitě si pochutnáte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více