Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Legendární párky Bivoj stávaly pouhých 7 Kčs a vařily se přímo v plastovém obalu
Zdroj: Toprecepty

Jednou z oblíbených večeří v dobách socialismu bývaly párky. Ženy tehdy kvůli své povinnosti podílet se na budování socialistické společnosti na nějaké velké vyvařování neměly čas a párky byly hotové za chvilku. A u párků Bivoj navíc ani nebylo velké riziko, že popraskají.

Rychlá večeře i pouliční občerstvení

Hodit párky do vody a ohřát je je jednou z nejjednodušších možností, jak si udělat rychlé a teplé jídlo, ať už na večeři nebo na snídani. Párky zvládnou uvařit i ti, kteří se v kuchyni úplně necítí silní v kramflecích, a kromě jednoho menšího hrnce na jejich přípravu nic zvláštního nepotřebujete.

Někdo je miluje raději s rohlíkem, jiný s chlebem, někteří si k nim raději dají kečup a další hořčici, v každém případně párky zbožňují děti i dospělí, a není tedy divu, že jde o oblíbenou večeři. A podávané na papírovém tácku  s hořčicí a chlebem byly i dříve tradičním fastfoodem. 

Párky v dobách socialismu

Sortiment uzenin byl v socialismu poměrně široký, což přetrvávalo již z prvorepublikových dob a uzeniny si dlouho uchovávaly i svou kvalitu. Ostatně až do devadesátých let se vše dělalo podle norem, nicméně nic se tehdy nekontrolovalo.

Vyrábělo se poměrně hodně salámů, hlavně těch trvanlivých, oblíbené byly i špekáčky, vuřty či kabanosy a existovalo také hodně druhů párků. K těm nejkvalitnějším se řadily učňovské nebo ESO párky (párky z prodejen s výběrovým zbožím), lahůdkové párky v konzervě nebo právě párky Bivoj. Ty byly navíc levnější než třeba lahůdkové, neboť stály 7 Kčs, kdežto lahůdkové byly k mání za 22 Kčs. 

Párky v plastovém obalu

Párky Bivoj se staly velkým hitem v osmdesátých letech. Údajně se vyráběly v Opavě a byly výjimečné tím, že se dávaly do vody rovnou v plastovém obalu, v němž jste je koupili v obchodě. Nebylo tak nutné je svlékat z umělých střívek, což byl vždy náročný proces, který obvykle končil tak, že na střívku zůstalo i velké množství masa.

Pojmenovány byly po legendárním hrdinovi ze Starých českých bájí a pověstí Bivojovi, který proslul svou velkou silou, díky níž dokázal i ulovit kance. Jak pravila tehdejší reklama, párky zase měly být „silnou konkurencí pro ostatní výrobky podobného druhu“. Typický byl pro ně červený obal, někteří si možná pamatují i podobný žlutý obal – v něm se ale prodávaly párky jménem Jonatan.

Kořeněná chuť

Revoluční byly párky hlavně kvůli zmiňované metodě ohřívání v obalu, která celý proces dělala ještě jednodušší. Navíc šlo prý o párky prvotřídní jakosti, jež vynikaly výraznou chutí, na niž mnozí vzpomínají a tvrdí, že současné párky se jim nemohou vyrovnat.

„Ano, byly výborně kořeněné a měly naprosto nezaměnitelnou chuť,“ potvrzuje jeden pamětník a uživatel Michal ve facebookové skupině Retro-vzpomínky na dětství dokonce říká: „To byla luxusní pochoutka. Dneska je prakticky nemožné sehnat dobré párky...“ A takových nadšenců, kteří zmiňovali, že tyto párky milovali ze všech tehdejších uzenin nejvíc, bylo mnohem víc. 

Náš tip: Párky, i ty současné, si můžete připravit třeba podle následujícího videoreceptu

Zdroje informací: Petrov, M.: Retro. Co bylo a nebylo za reálného socialismu

 

Recepty k tomuto článku