Vynikající babiččina fazolačka parádně zahřeje. V bílé verzi se smetanou, česnekem a uzeným je příjemně pikantní
15. 10. 2025 Vaření
Stačí odklopit pokličku a v kuchyni se rozvoní uzené maso s česnekem. Babiččina fazolačka je hustá, sytá a lahodná polévka. Překvapí světlou barvou a lehce pikantní chutí. O spokojené strávníky nebude nouze.
Oblíbená fazolačka
Fazolové polévky mají různé podoby. Základ tvoří fazole, které mohou být jednoho druhu nebo vícero. Díky nim je pak polévka krásně barevná. Někdo dává přednost verzi s kysaným zelím, jiný přidává klobásu, další smetanu, díky které vznikne takzvaná bílá fazolačka.
Fazole patří k oblíbeným základním surovinám. Jsou snadno dostupné, levné, dlouho vydrží a zasytí i početnou rodinu. Lze z nich uvařit nejen přílohu, ale i hlavní chod a hlavně polévky – hutné, poctivé a výživné.
Babiččina fazolačka, na jejíž recept se můžete podívat na konci článku, vyniká svou sytostí. Spojuje chuť fazolí, uzeného masa a česneku se smetanou, která výrazné chutě jednotlivých surovin zjemní. Je poctivá, hustá a patří mezi ty polévky, které dokážou nahradit i hlavní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak na výběr a namáčení fazolí
- Do klasické fazolačky nejčastěji používáme velké bílé nebo barevné fazole. Mají plnější chuť a tak snadno se nerozvaří.
- Suché fazole namáčíme alespoň 8–12 hodin (ideálně přes noc). Zkrátíme tím dobu vaření i zlepšíme stravitelnost luštěnin. Vodu, ve které se fazole namáčely, slijeme a vaříme je v čisté vodě.
- Malé fazole (např. druhy typu adzuki nebo drobné bílé) stačí namočit na kratší dobu.
- Čím jsou fazole starší, tím potřebují delší čas na namáčení a na uvaření.
Vývar z uzeného masa jako základ chuti
- Pomalu vařená uzená žebra vytvoří poctivý vývar, který nahradí klasický bujón. Důležité je vařit maso pomalu, minimálně 1,5 hodiny, uvolní se tak chuť i kolagen.
- Pokud je maso příliš slané, část vody po uvaření slijeme stranou do hrníčku (můžeme ji využít do jiné polévky či jako samostatné jídlo) a nahradíme ji čistou vodou.
- Koření (bobkový list, nové koření, pepř) přidáváme hned na začátku – delším vařením pustí chuť do vývaru.
- Fazole můžeme uvařit rovnou ve vývaru, nebo je vaříme zvlášť a do vývaru je přidáme už hotové.
Dokončení polévky
- Brambory přidáváme až po změknutí fazolí, jinak se rozvaří dříve, než budou fazole měkké.
- Polévku můžeme zahušťovat moukou rozmíchanou ve vodě, případně jíškou. Přiléváme ji postupně a za stálého míchání, aby nevznikly hrudky.
- Pokud je polévka příliš hustá, pomůže přidat trochu vývaru nebo horké vody.
- Naopak řídkou fazolačku snadno zachráníme rozmačkáním několika fazolí nebo části brambor přímo v hrnci.
Dochucení a časté chyby
- Polévku dochutíme trochou česneku rozetřeného se solí nebo pár kapkami octa.
- Ocet přidáváme až na závěr, když už jsou všechny suroviny měkké – jinak by se fazole mohly přestat vařit a zůstat tvrdé.
- Smetanu vytáhneme včas z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Vmícháme ji do odstavené polévky, nevaříme ji, aby se nesrazila.
- Je polévka příliš slaná? Pomůže malý uvařený brambor, který vložíme na pár minut do polévky. Naváže na sebe část soli a po jeho vyjmutí se slanost polévky zmírní.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit babiččinu fazolačku
Na 10 porcí potřebujete: 500 g velkých bílých fazolí (nebo malých), 1 kg uzených žeber, 15 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 10 kuliček celého pepře, sůl, 2 stroužky česneku, 8 brambor, asi 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, 5 l vody (podle potřeby), 1 lžíci octa a 200 ml smetany na vaření (12%).
Jak na to?
- Pokud použijete velké fazole, namočte je předem, malé není nutné namáčet, ale mohou se pak vařit o trochu déle.
- Do velkého hrnce dejte žebra, slité fazole, koření a sůl. Zalijte je 5 l vody a vařte zhruba 1,5 hodiny, až fazole a žebra změknou.
- Maso vyndejte, oberte od kostí a vložte zpět. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Přidejte je do polévky a dořeďte ji vodou dle potřeby.
- Přiveďte k varu, zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě (3 lžíce stačí).
- Vařte přibližně 10 minut, aby brambory změkly. Ochuťte octem, polévka by měla být lehce nakyslá. Odstavte z ohně a přimíchejte smetanu.
Náš tip: Připravte si bílou fazolovou polévku podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více