Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

gulášová polévka
Zdroj: Toprecepty, maris

Hustá sytá gulášová polévka je ideální na prohřátí v chladných měsících. Na rozdíl od jiných polévek její kvalita s rozležením stoupá. Tohoto jídla se vyplatí skutečně připravit pořádný kastrol. Připravte si ji ve třech variantách.

Přesnídávková polévka

Gulášová polévka patří mezi přesnídávkové a může nahradit i hlavní jídlo. Nemusíte připravovat stále tu stejnou, ale můžete si ji vychutnat v různých podobách. Co je základem gulášové polévky? Do základu gulášové polévky patří dostatek cibule, brambory a mletá paprika. Ideální v ní nechybí pořádný vývar. Většinou se jedná o hovězí. Pokud budete připravovat polévku bezmasou, třeba pro vegetariány, využijte silný zeleninový vývar. Spoustu kvalitní práce provede rajský protlak. Pokud sáhnete po tom, který nebude příliš kyselý, polévce to jen prospěje.

Gulášová polévka s masem

Typickou gulášovou polévkou je právě ta s masem. Silnou masovou chuť zajistí nejlépe tučnější kousky hovězího masa. Hodí se loupaná plec a třeba krk. Kouzlo spočívá v tom, že pomalým vařením se uvolní obsažený kolagen, maso změkne a na vás na závěr čeká výborná polévka. Do gulášové polévky ale pro změnu můžete použít vepřové maso, případně osmažené uzeniny. Přichystejte si pravou gulášovou polévku s hovězím masem. Na závěr ji korunujte majoránkou a petrželovou natí. Pokud chcete jíst gulášovou polévku jako hlavní jídlo, můžete k ní přikusovat kus chleba nebo rohlík.

Gulášová polévka bez masa

Není nutné jíst gulášovou polévku s masem. Pokud jste vegetariáni, nebo zkrátka na maso nemáte chuť, připravte si tuto verzi, ve které maso nahradíte fazolemi. Na zahuštění poslouží ovesné vločky. Co budete potřebovat? 1 velkou cibuli, lžici sádla, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci sladké papriky, 1 velkou mrkev, 4 střední brambory, 2 lžíce ovesných vloček, 1 konzervu velkých bílých fazolí, 1 lžičku mletého kmínu, 1 bobkový list, 2 velké stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, pepř a sůl.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte rajský protlak a sladkou papriku. Minutku osmahněte a hned zalijte vodou. Očistěte a nakrájejte brambory na kostičky. Očistěte i mrkev a nakrájejte ji na kostky. Přidejte vločky, bobkový list a kmín. Vařte do změknutí brambor, zhruba 10 minut. Nakonec do polévky přidejte fazole, promíchejte a nechte prohřát. Před vypnutím přidejte prolisovaný česnek a promnutou majoránku. Dochuťte solí a pepřem. Před podáváním nezapomeňte vyndat bobkový list.

Pro zajímavější chuť můžete přidat uzenou papriku. Vkládá se společně se sladkou. Papriku je vždy vhodné dát na začátku do základu s cibulí a nechat ji krátce osmahnout. Ale pozor! Musí se hlídat, velice rychle se přepálí a pak zhořkne.

Náš tip: Připravte si kapustovou polévku jako gulášovou podle tohoto videoreceptu

Gulášová polévka s hlívou

Pro ty, kteří se chtějí obejít bez masa, mohou místo něj sáhnout po hlívě. Tahle zdravá houba je do gulášovky ideální a teď v lese beze sněhu je i krásně vidět. Gulášovou polévku s hlívou si můžete připravit podle tohoto receptu. Pokud v lese najdete další zimní houbu, penízovku sametonohou, v gulášové polévce je také výborná. Sbírejte ale pouze houby, u který jste si jisti.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie