Výborná gulášová polévka 3x jinak: Ať ji děláme s masem nebo bez, klíčové je přidat rajský protlak a papriku ve správný moment
9. 1. 2023 Vaření
Hustá sytá gulášová polévka je ideální na prohřátí v chladných měsících. Na rozdíl od jiných polévek její kvalita s rozležením stoupá. Tohoto jídla se vyplatí skutečně připravit pořádný kastrol. Připravte si ji ve třech variantách.
Přesnídávková polévka
Gulášová polévka patří mezi přesnídávkové a může nahradit i hlavní jídlo. Nemusíte připravovat stále tu stejnou, ale můžete si ji vychutnat v různých podobách. Co je základem gulášové polévky? Do základu gulášové polévky patří dostatek cibule, brambory a mletá paprika. Ideální v ní nechybí pořádný vývar. Většinou se jedná o hovězí. Pokud budete připravovat polévku bezmasou, třeba pro vegetariány, využijte silný zeleninový vývar. Spoustu kvalitní práce provede rajský protlak. Pokud sáhnete po tom, který nebude příliš kyselý, polévce to jen prospěje.
Mohlo by vás zajímat
Gulášová polévka s masem
Typickou gulášovou polévkou je právě ta s masem. Silnou masovou chuť zajistí nejlépe tučnější kousky hovězího masa. Hodí se loupaná plec a třeba krk. Kouzlo spočívá v tom, že pomalým vařením se uvolní obsažený kolagen, maso změkne a na vás na závěr čeká výborná polévka. Do gulášové polévky ale pro změnu můžete použít vepřové maso, případně osmažené uzeniny. Přichystejte si pravou gulášovou polévku s hovězím masem. Na závěr ji korunujte majoránkou a petrželovou natí. Pokud chcete jíst gulášovou polévku jako hlavní jídlo, můžete k ní přikusovat kus chleba nebo rohlík.
Gulášová polévka bez masa
Není nutné jíst gulášovou polévku s masem. Pokud jste vegetariáni, nebo zkrátka na maso nemáte chuť, připravte si tuto verzi, ve které maso nahradíte fazolemi. Na zahuštění poslouží ovesné vločky. Co budete potřebovat? 1 velkou cibuli, lžici sádla, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci sladké papriky, 1 velkou mrkev, 4 střední brambory, 2 lžíce ovesných vloček, 1 konzervu velkých bílých fazolí, 1 lžičku mletého kmínu, 1 bobkový list, 2 velké stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, pepř a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte rajský protlak a sladkou papriku. Minutku osmahněte a hned zalijte vodou. Očistěte a nakrájejte brambory na kostičky. Očistěte i mrkev a nakrájejte ji na kostky. Přidejte vločky, bobkový list a kmín. Vařte do změknutí brambor, zhruba 10 minut. Nakonec do polévky přidejte fazole, promíchejte a nechte prohřát. Před vypnutím přidejte prolisovaný česnek a promnutou majoránku. Dochuťte solí a pepřem. Před podáváním nezapomeňte vyndat bobkový list.
Pro zajímavější chuť můžete přidat uzenou papriku. Vkládá se společně se sladkou. Papriku je vždy vhodné dát na začátku do základu s cibulí a nechat ji krátce osmahnout. Ale pozor! Musí se hlídat, velice rychle se přepálí a pak zhořkne.
Gulášová polévka s hlívou
Pro ty, kteří se chtějí obejít bez masa, mohou místo něj sáhnout po hlívě. Tahle zdravá houba je do gulášovky ideální a teď v lese beze sněhu je i krásně vidět. Gulášovou polévku s hlívou si můžete připravit podle tohoto receptu. Pokud v lese najdete další zimní houbu, penízovku sametonohou, v gulášové polévce je také výborná. Sbírejte ale pouze houby, u který jste si jisti.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chorvatsko na talíři: Populární přesnídávková polévka maneštra je plná zeleniny, masa a těstovin. Takhle snadno se připravuje
Gulášová polévka z mletého masa: Klasická hospodská gulášovka je nejlepší ze všech
Holka u plotny radí: Na slané pohoštění ve formě stromečku potřebujete jen trochu fantazie a několik běžných surovin