Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nutriční poradkyně Ing. Monika Bartolomějová poradila, jak se vyrovnat se změnou času.
Zdroj: Se svolením Moniky Bartolomějové, Profimedia / koláž Toprecepty.cz

Již tento víkend se mění čas z letního na zimní. Pro některé z nás to může znamenat zátěž. Jak se s tím nejlépe vyrovnat pomocí změny jídelníčku, na to jsme se zeptali nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.

Změna času, úplněk a zatmění

Ze soboty na neděli si přispíme o hodinu více. V neděli ráno 29. října se ve 03:00 posunou hodiny zpět na 02:00 a nastane na pět měsíců, až do 31. března 2024, takzvaný zimní čas.

Přechod z letního času na zimní bývá dle odborníků vnímán lépe, přesto to letos tak úplně být nemusí, protože nás souběžně se změnou času čeká v sobotu 28. října také magický úplněk a zatmění měsíce

To všechno může ovlivnit náš cirkadiánní rytmus neboli jakési vnitřní hodiny, které regulují velké množství opakujících se procesů v našem těle. 

Významným faktorem, který naše vnitřní hodiny řídí, je denní světlo. Cirkadiánní rytmy ovlivňují například naši tělesnou teplotu, vylučování některých hormonů, krevní tlak, usínání, vstávání,“ vysvětluje pro web Toprecepty.cz nutriční poradkyně Monika Bartolomějová a dodává, že vnímání změny času je individuální záležitostí, stejně jako doba, za kterou si na tuto změnu přivykneme.

„Samotný hodinový posun však pro člověka nepředstavuje rizikový faktor, pokud má cirkadiánní rytmus před samotnou změnou v harmonii, dostatečně spí, není v neustálém stresu a je zdravý,“ říká specialistka.

Pomůže změna jídelníčku?

Náhlou změnou jídelníčku ovšem podle Ing. Moniky Bartolomějové ničeho výrazného nedosáhneme, rozhodně však stojí za to se tělu věnovat a v prvním týdnu po změně času mu přechod usnadnit například vhodnou stravou.

„Určitě bychom měli dodávat takové potraviny, které mají kvalitní, vysokou výživovou hodnotu, což znamená, že obsahují jednak základní živiny – sacharidy, bílkoviny, tuky, ale také vitaminy, minerální látky, vlákninu a další cenné látky, které nám pomáhají v boji se stresem, podporují imunitu a vyživují střevní mikrobiom,“ vysvětluje specialistka.

Pokud nás však časový posun nemile překvapí a naše vnitřní hodiny se změnou spíše zápasí, radí si dát pozor, abychom nepodlehli svodům kávy či jiných kofeinových a povzbuzující energetických nápojů. „Obsahují totiž povzbuzující složky, jako je například kofein, který může, pokud je podávaný v pozdějších i odpoledních hodinách, ještě více narušit kvalitu spánku a tím celý problém více prohloubit,“ varuje Bartolomějová.

„Dopřávejte tělu „lehčí menu“ v podobě zeleninových polévek nebo i masových vývarů, čerstvého sezónního ovoce a zeleniny, kvalitního masa a ryb, pečiva, sýra a všech dalších technologicky nepříliš zpracovaných potravin, nezapomínejte ani na luštěniny. Vyhýbejte se pokrmům rychlého občerstvení a všem méně kvalitním potravinám,“ doporučuje expertka.

Náš tip: Dejte si třeba slepičí vývar nebo jednoduchou čočkovou polévku.

Jídlem proti stresu 

Chcete se cítit v pohodě bez ohledu na změnu času? Pak vás asi nepřekvapí, že to vhodná strava významně ovlivní. „Základem je zelenina a ovoce podávaná každý den, a to v minimálním množství pěti kusů. Ovoce a zelenina jsou kromě antioxidačních účinků i bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a mnoha biologicky aktivních látek,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Ing. Monika Bartolomějová.

Místo přeslazených nápojů doporučují odborníci pít vodu, kterou si občas můžete zpestřit plátkem citronu, mátou nebo meduňkou. Vhodné jsou i různé neslazené čaje. „Kdo nemá jídelníček stoprocentně v pořádku, může pitný režim doplnit třeba 100% přírodními ovocnými drinky (např. Fua Fua), které zvládají dodat tělu potřebné množství vitaminů,“ popisuje nutriční specialistka. 

Mezi další vhodné nápoje pro zpestření řadíme i různá smoothie, 100 % čerstvé ovocné šťávy nebo vodu obohacující rostlinné přípravky, které stačí jen přidat do sklenice.

Pořád ale platí, že základním nápojem, který pomůže s přechodem na zimní čas, stejně jako s vyrovnáváním se úplňku či zatmění měsíce, je voda. Nezanedbávejte proto pitný režim ani v chladném období roku. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více