Spěcháte? Kmínka s drožďovými nočky vás rychle a chutně zasytí, zahřeje a zklidní zažívání. A má nečekanou vůni
23. 10. 2025 Vaření
Vůně cibule, česneku a kmínu linoucí se z kuchyně svolává k obědu. Kmínka s drožďovými nočky patří mezi polévky, které vařily už naše prababičky. Připravíme ji z pár běžných surovin. Výborně zahřeje a zklidní žaludek. Zjistěte, jak připravit nočky, i když doma nemáte haluškovač.
Kmínka s drožďovými nočky
Kmínka patří k polévkám, které se u nás vaří už hodně dlouho. Je totiž jednoduchá na přípravu, levná a přitom chuťově výrazná. A má spoustu variant. I dnes po ní sáhneme, když chceme něco lehkého, co zahřeje, zklidní trávení a nezabere příliš času.
Kmín kořenný (Carum carvi) se v české kuchyni používá po staletí. Podle Evropské lékové agentury (EMA) a Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) pomáhá při nadýmání a pocitu plnosti a podporuje normální činnost trávení. Aniž by to naše babičky věděly, používaly tuto polévku i pro posílení. I proto kmín přidáváme nejen do zelí, brambor nebo masa, ale i do polévek, které mají být lehké a snadno stravitelné.
Mohlo by vás zajímat
Jak se kmínka dříve vařila
Základem kmínky (kmínové polévky) byla vždy jednoduchá jíška z tuku, mouky a kmínu, zalitá vodou nebo vývarem. V nejjednodušší podobě se podávala jen s kouskem chleba. Často se do ní ale přidávalo to, co bylo po ruce. Oblíbená byla kmínka s vejcem, kdy se rozšlehané vejce vlévalo do vroucí polévky, nebo kmínka s krutony, která využila zbytky staršího chleba. V některých krajích se dochucovala česnekem a majoránkou.
Ve 20. století se začaly objevovat i varianty s nočky nebo krupicí. Drožďové nočky se staly běžným doplňkem hlavně po druhé světové válce, kdy bylo droždí snadno dostupné a v domácnostech se hledaly úsporné, ale výživné způsoby, jak polévku doplnit.
Ať už byla kmínka vařená na vsi nebo ve městě, měla jedno společné – z pár základních surovin vzniklo jídlo, které zasytí a dá se uvařit doslova během chvíle.
Jak udělat drožďové nočky
Drožďové nočky se objevují v různých regionálních i domácích kuchařkách jako levná náhrada masových knedlíčků. Základem je cibulka orestovaná s droždím, které po zchladnutí promícháme s vejcem, moukou a strouhankou. Směs pak vkládáme do polévky ve tvaru malých nadýchaných nočků, po uvaření vynikne jemná chuť droždí.
Nejsnáze lze nočky vytvořit pomocí haluškovače (speciálního síta). Avšak pokud ho doma nemáme, vytvarujeme hezké nočky i bez něj. Směs můžeme odkrajovat malou lžičkou, nebo ji protlačit přes hrubé struhadlo (velké slzy) přímo do vroucí polévky. Pomoci si lze také mikrotenovým sáčkem, ze kterého směs vytlačujeme malým otvorem. Důležité je, aby hmota nebyla příliš tuhá, ale vláčná – nočky se pak provaří rovnoměrně a zůstanou měkké.
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Jak připravit kmínku s drožďovými nočky
Na 4 porce potřebujete: Na polévku: 1 mrkev, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 2 lžíce (zarovnané) hladké mouky, 2 lžičky kmínu, 1,5 l vývaru nebo vody, sůl, mletý pepř a snítku libečku. Na nočky: 2 kostky droždí (84 g), 1 vejce, 1 malou cibuli nebo šalotku, 2 lžíce oleje, 2 stroužky utřeného česneku, 2 lžíce polohrubé mouky, 2–3 lžíce strouhanky, 1 špetku kari, sůl a mletý pepř.
Jak na to?
- Mrkev očistěte, cibuli oloupejte a nakrájejte vše nadrobno.
- Na másle orestujte cibuli s kmínem a zasypte moukou. Opékejte ještě chvíli, až vznikne zlatavá jíška. Zalijte 1 l vývaru a přiveďte k varu.
- Přidejte mrkev (možno i jinou zeleninu) a libeček. Vařte, až mrkev změkne. Dle potřeby dolijte vývar.
- Mezitím připravte nočky. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku nebo menší cibuli a přidejte droždí. Nechte ho za stálého míchání rozpustit.
- Počkejte, až začne malinko hnědnout, pak ochuťte kari a česnekem. Odstavte a nechte vychladnout.
- Poté přidejte vejce a mouku se strouhankou, dochuťte solí a pepřem.
- Do vroucí polévky rozetřete přes haluškovač připravenou drožďovou směs. Vařte společně asi 5 minut.
- Nakonec kmínovou polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte pokrájenou snítku libečku a můžete podávat.
Náš tip: Připravte si polévku s drožďovými knedlíčky podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Ema.europa.eu., Nzip.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více