Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ke správné česnečce neodmyslitelně patří opečený chleba.
Zdroj: Toprecepty.cz

Česneková polévka patří tradičně do jídelníčku většiny českých domácností. Její jedinečnosti si všimli i experti z portálu Tasteatlas, kteří ji v žebříčku nejlepších polévek ze střední Evropy umístili na stříbrnou pozici.

Vylepšení skvělého základu

Česnečka, známá též jako oukrop, byla původně velmi jednoduchá na přípravu. Stačily totiž pouze brambory, česnek a chleba. Postupně se ovšem i z polévky pro chudší části obyvatelstva začala stávat větší kuchařská „událost“.

Přidávat se totiž do česnečky začaly třeba vejce, sýr, přibylo i koření, obzvláště kmín a majoránka. Jak upozornil Tasteatlas (světový atlas tradičních jídel, místních surovin a autentických restaurací), právě to dotváří jedinečnost české polévky.

Zdravá a léčivá

„Podle českých lidových pověstí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa česnečky,“ připomínají odborníci fakta, která zná každý Čech odmala. Zároveň ovšem upozorňují na to, že česnečka je velmi zdravým jídlem, vhodným i pro vegetariány.

České polévky bodují

Ve srovnání středoevropských polévek skončila ta naše tradiční jen těsně za polským žurkem, který dostal, stejně jako česnečka, ohodnocení 4,6 hvězdiček z 5 možných. V první dvacítce se objevily ještě sedmá zelňačka, na 17. místě figuruje rajská polévka a dvacátá je hrachovka.

Noví konzumenti

Postupem času dostala česnečka ještě jednu ingredienci, která z ní udělala krémovou polévku. Přestože fanoušci původní verze zařazení smetany či taveného sýru odmítají, našla si „novinka“ své obdivovatele. Překvapivě i mezi těmi, kteří klasickou česnečku do té doby nejedli.

Tradiční česnečka od babičky

I přes všechny obměny zůstává hitem především původní verze polévky, tak jak ji dělali naši prarodiče. Na její přípravu budete potřebovat: 1,5 lžíci sádla, 1,5 l hovězího vývaru nebo vody, 2 vejce, 2 střední brambory, 5 stroužků česneku, majoránku, kmín, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Oloupeme si brambory, nakrájíme na menší kostky a necháme je v malém rendlíku v osolené vodě s kmínem povařit do „poloměkka“. Do hrnce vložíme sádlo a necháme ho rozpustit. Přidáme  brambory, krátce opečeme, zalijeme vývarem nebo vodou (nebo vodou z brambor) a vše promícháme.
  2. Krátce povaříme a přidáme česnekmajoránku a dle chuti pepř. 
  3. Vejce rozklepneme do hrnku a vidličkou je rozšleháme. Přidáme do polévky a necháme zavařit.
  4. Polévku podle chuti dokořeníme a dosolíme. Česnečku podáváme s opečeným chlebem a ideálně bohatě posypanou strouhaným sýrem.
Náš tip: Vyzkoušejte i česnečku podle našeho videoreceptu. Určitě vás zaujme svou skvělou chutí:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více