Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
27. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Česneková polévka patří tradičně do jídelníčku většiny českých domácností. Její jedinečnosti si všimli i experti z portálu Tasteatlas, kteří ji v žebříčku nejlepších polévek ze střední Evropy umístili na stříbrnou pozici.
Vylepšení skvělého základu
Česnečka, známá též jako oukrop, byla původně velmi jednoduchá na přípravu. Stačily totiž pouze brambory, česnek a chleba. Postupně se ovšem i z polévky pro chudší části obyvatelstva začala stávat větší kuchařská „událost“.
Přidávat se totiž do česnečky začaly třeba vejce, sýr, přibylo i koření, obzvláště kmín a majoránka. Jak upozornil Tasteatlas (světový atlas tradičních jídel, místních surovin a autentických restaurací), právě to dotváří jedinečnost české polévky.
Mohlo by vás zajímat
Zdravá a léčivá
„Podle českých lidových pověstí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa česnečky,“ připomínají odborníci fakta, která zná každý Čech odmala. Zároveň ovšem upozorňují na to, že česnečka je velmi zdravým jídlem, vhodným i pro vegetariány.
České polévky bodují
Ve srovnání středoevropských polévek skončila ta naše tradiční jen těsně za polským žurkem, který dostal, stejně jako česnečka, ohodnocení 4,6 hvězdiček z 5 možných. V první dvacítce se objevily ještě sedmá zelňačka, na 17. místě figuruje rajská polévka a dvacátá je hrachovka.
Noví konzumenti
Postupem času dostala česnečka ještě jednu ingredienci, která z ní udělala krémovou polévku. Přestože fanoušci původní verze zařazení smetany či taveného sýru odmítají, našla si „novinka“ své obdivovatele. Překvapivě i mezi těmi, kteří klasickou česnečku do té doby nejedli.
Tradiční česnečka od babičky
I přes všechny obměny zůstává hitem především původní verze polévky, tak jak ji dělali naši prarodiče. Na její přípravu budete potřebovat: 1,5 lžíci sádla, 1,5 l hovězího vývaru nebo vody, 2 vejce, 2 střední brambory, 5 stroužků česneku, majoránku, kmín, sůl a pepř.
Jak na to?
- Oloupeme si brambory, nakrájíme na menší kostky a necháme je v malém rendlíku v osolené vodě s kmínem povařit do „poloměkka“. Do hrnce vložíme sádlo a necháme ho rozpustit. Přidáme brambory, krátce opečeme, zalijeme vývarem nebo vodou (nebo vodou z brambor) a vše promícháme.
- Krátce povaříme a přidáme česnek, majoránku a dle chuti pepř.
- Vejce rozklepneme do hrnku a vidličkou je rozšleháme. Přidáme do polévky a necháme zavařit.
- Polévku podle chuti dokořeníme a dosolíme. Česnečku podáváme s opečeným chlebem a ideálně bohatě posypanou strouhaným sýrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Jak pěstovat, sklízet a sušit majoránku. Oblíbená rostlina je důležitým kořením naší kuchyně
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 19 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Nejkřupavější krutony jsou ty ručně trhané. Máslo, česnek a voňavé bylinky udělají z obyčejného starého pečiva luxusní zážitek
Dovolená v Polsku 2023: Potraviny levnější než u nás i skvělá gastronomie. Ochutnejte pirohy, bigos a polévku žurek, radí místní