Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé bramboráky milují všichni, různé koření a přísady jim dodají pokaždé jiný šmrnc.
Zdroj: Toprecepty.cz

Křupavé okraje, vláčný horký střed, vůně česneku a majoránky – klasika, která nikdy neomrzí. Jak dochutit bramborák, aby měl tu správnou chuť? Inspirujte se, jak tomuto podzimnímu jídlu dodat šmrnc.

Oblíbené bramboráky

Bramboráky patří k pokrmům, které na podzim voní snad v každé kuchyni. Když se venku ochladí, dostaneme chuť na voňavou, horkou a smaženou dobrotu. Bramboráky z pár domácích surovin jsou levné, rychle hotové a báječně křupavé.  

I když se jejich základní těsto téměř nemění, chuť bramboráku může mít desítky podob v závislosti na regionu, ale také na každé hospodyňce. Bramboráky můžeme chystat na pánvi i v troubě, ale hlavní rozdíly spočívají v koření a přísadách, které do bramborové směsi zamícháme.

Jak dochutit bramborák

Základní kombinace česneku, majoránky, soli a kmínu funguje osvědčeně. Majoránka dodá vůni a lehkost, česnek ostrost a typickou chuť, bez které si bramborák těžko představíme. Pokud ale chceme chuť posunout dál, můžeme sáhnout po dalších surovinách, které s bramborami výborně ladí.

Za zkoušku stojí špetka muškátového květu, mletého pepře nebo mleté papriky. Kdo má rád pikantní jídla, může přidat chilli vločky. Bramborák pak získá barvu i ostřejší tón.

  • Muškátový květ (nebo oříšek) se do bramborových těst přidává především na Moravě a v podhůří Jeseníků, pro zvýraznění chuti brambor a pro podporu vůně majoránky.
  • Mletý pepř a sladká paprika se objevují v domácnostech, které dávají přednost výraznější chuti, často jde o vliv maďarské kuchyně (typicky jižní Morava a Slovensko).
  • V některých variantách nechybí osmažený uzený špek, případně osmažená či nastrouhaná cibulka. 
  • Chilli vločky patří mezi modernější úpravy inspirované současnými pikantními verzemi, běžnou součástí jsou zejména při přípravě menších placiček jako chuťovky k pivu.
  • Kromě koření v některých regionálních receptech přidáváme nastrouhanou cuketu, v jiných zase zelí, variantou je i sýr, škvarky nebo kousky uzeného masa. 

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit bramborák

Na 3 porce potřebujete: 5–8 stroužků česneku (dle chuti), 8 velkých brambor,  1 vejce, 50 ml mléka, 1 lžíci majoránky (dle chuti), drcený kmín, sůl, 1 lžíci polohrubé mouky (podle potřeby) a olej na smažení.
Jak na to? 

  1. Stroužky česneku oloupejte a utřete.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud pustí hodně vody, část jí odlijte.
  3. Ve vhodné míse brambory smíchejte s vajíčkem, rozetřeným česnekem a trochou mléka, přidejte majoránku, drcený kmín a sůl.
  4. Pokud je hmota příliš řídká, můžete směs lehce zaprášit moukou a promíchat. 
  5. Těsto na bramboráky vkládejte naběračkou nebo lžící do rozehřátého oleje a smažte z obou stran dočervena.

Náš tip: Připravte si tradiční voňavé bramboráky podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli