Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u nás milujeme a nenecháme si ho ujít ani přes nejrůznější bezpečnostní omezení. Pokud se chystáte zápasy sledovat s přáteli z pohodlí domova, určitě si k tomu dobře vychlaďte pivo - a připravte si k němu nějaké ty chuťovky na zakousnutí! Jejich výroba je snadná, moc nestojí a výsledek je delikátní.
Domácí slané tyčinky
Výroba domácích slaných tyčinek zabere všehovšudy 40 minut. Jejich výhoda oproti kupovaným je, že je můžete udělat opravdu poctivé a ve velikosti a chuti přesně podle sebe. Na základní variantu budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek oleje, hrnek mléka, dále jeden vaječný žloutek, kostku droždí, na ochucení hrubě mletou sůl (s velkými krystaly) a kmín. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do důlku přijde žloutek, špetku soli, nadrobené droždí, olej a mléko. Rukama vypracujte kompaktní a hladké těsto. Těsto pak rozdělte na několik částí, které vyválíte na dlouhé válečky. Z těch pak budete odkrajovat tyčinky. Rovněž můžete z těsta odebírat po malých kouskách a tyčinky tvarovat jednotlivě. Hotové tyčinky dejte na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujte, posolte solí a posypte kmínem. Pečte dozlatova na 180°C (asi 15 minut). Tip! Na tyčinky nebo rovnou do těsta můžete přidat mák, sezamová semínka, mletou papriku - sladkou či pálivou - chilli nebo i sušené bylinky. Záleží na tom, co máte rádi.
Článek z magazínu
Párky v županu
Tomuto mnoha a mnoha večírky prověřenému receptu se v anglicky mluvících zemích říká „pigs in blanket“, což v překladu doslova znamená „prasátka v župánku“. Na tento snadný recepty potřebujete hotové, ideálně už i vyválené listové těsto, plnotučnou hořčici, jedno vajíčko na pomašlování a samozřejmě párky. Můžete použít mini koktejlovou verzi, nebo klasiku nakrájet na menší kousky. Plát těsta nakrájejte na souměrné čtverečky. Ty namázněte hořčicí a na každý čtvereček napříč položte jeden páreček. Ten pak do těsta zabalte jako do županu. Párky dejte na plech, pomašlujte a pečte na 180°C 15 až 20 minut hezky dozlatova.
Česnečka na jednohubky
Česneková pomazánka patří rovněž ke stálicím českých mejdanů, snad i proto, že vyjde velmi lacino. Pokud vám stačí jednoduchá varianta, potřebujete jen několik stroužků česneku, měkký tvaroh, sůl, pepř, lžíci majonézy a strouhaný sýr. Česnek oloupejte a utřete, ochuťte jím tvaroh, přidejte sýr, majonézu a koření a vše dobře promíchejte. Nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby česnečka získala říz. Tip! Výhoda pomazánek je, že se dají připravit dopředu. Čím déle necháte tu česnekovou uležet, tím chutnější bude. Před příchodem kamarádů už stačí jen nakrájet rohlíky na kolečka, natřít je pomazánkou a jednohubky doplnit polovinou vlašského ořechu nebo kuličky hroznového vína.
Témata: pivo, slané pečení, finger food, jednohubky, česnek, domácí výroba, pomazánka
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Olejové fritézy usmaží hranolky, upečou křupavou pizzu a ugrilují šťavnaté maso. Co všechno ještě umí?
Milovníci křupavých hranolek a opravdoví znalci… Číst více
Den kroket
Přílohy z brambor patří u nás mezi ty nejoblíbenější. U hodně lidí vedou hranolky, ale je také plno těch, kteří nedají dopustit na krokety. S… Číst více
Asijská kuchyně: Jak správně smažit ve woku? Tyhle rady z vás udělají profíka!
Asijská kuchyně je oblíbená pro svou jednoduchost… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno před 14 hodinami

Můj játrový guláš
Přidáno 30. 3. 2023 19:58

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno 30. 3. 2023 19:26

Tvarůžková smaženka
Přidáno 30. 3. 2023 13:02

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.