Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

11. 6. 2021 10:06

Vaření Marie Pokorná

Zdroj: Toprecepty, clupmi Zdroj: Toprecepty, clupmi
Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u nás milujeme a nenecháme si ho ujít ani přes nejrůznější bezpečnostní omezení. Pokud se chystáte zápasy sledovat s přáteli z pohodlí domova, určitě si k tomu dobře vychlaďte pivo - a připravte si k němu nějaké ty chuťovky na zakousnutí! Jejich výroba je snadná, moc nestojí a výsledek je delikátní.

Domácí slané tyčinky

Výroba domácích slaných tyčinek zabere všehovšudy 40 minut. Jejich výhoda oproti kupovaným je, že je můžete udělat opravdu poctivé a ve velikosti a chuti přesně podle sebe. Na základní variantu budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek oleje, hrnek mléka, dále jeden vaječný žloutek, kostku droždí, na ochucení hrubě mletou sůl (s velkými krystaly) a kmín. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do důlku přijde žloutek, špetku soli, nadrobené droždí, olej a mléko. Rukama vypracujte kompaktní a hladké těsto. Těsto pak rozdělte na několik částí, které vyválíte na dlouhé válečky. Z těch pak budete odkrajovat tyčinky. Rovněž můžete z těsta odebírat po malých kouskách a tyčinky tvarovat jednotlivě. Hotové tyčinky dejte na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujte, posolte solí a posypte kmínem. Pečte dozlatova na 180°C (asi 15 minut). Tip! Na tyčinky nebo rovnou do těsta můžete přidat mák, sezamová semínka, mletou papriku - sladkou či pálivou - chilli nebo i sušené bylinky. Záleží na tom, co máte rádi.

Párky v županu

Tomuto mnoha a mnoha večírky prověřenému receptu se v anglicky mluvících zemích říká „pigs in blanket“, což v překladu doslova znamená „prasátka v župánku“. Na tento snadný recepty potřebujete hotové, ideálně už i vyválené listové těsto, plnotučnou hořčici, jedno vajíčko na pomašlování a samozřejmě párky. Můžete použít mini koktejlovou verzi, nebo klasiku nakrájet na menší kousky. Plát těsta nakrájejte na souměrné čtverečky. Ty namázněte hořčicí a na každý čtvereček napříč položte jeden páreček. Ten pak do těsta zabalte jako do županu. Párky dejte na plech, pomašlujte a pečte na 180°C 15 až 20 minut hezky dozlatova.

Česnečka na jednohubky

Česneková pomazánka patří rovněž ke stálicím českých mejdanů, snad i proto, že vyjde velmi lacino. Pokud vám stačí jednoduchá varianta, potřebujete jen několik stroužků česneku, měkký tvaroh, sůl, pepř, lžíci majonézy a strouhaný sýr. Česnek oloupejte a utřete, ochuťte jím tvaroh, přidejte sýr, majonézu a koření a vše dobře promíchejte. Nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby česnečka získala říz. Tip! Výhoda pomazánek je, že se dají připravit dopředu. Čím déle necháte tu česnekovou uležet, tím chutnější bude. Před příchodem kamarádů už stačí jen nakrájet rohlíky na kolečka, natřít je pomazánkou a jednohubky doplnit polovinou vlašského ořechu nebo kuličky hroznového vína.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

    Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

    Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
    Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

    Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

    Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
    Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

    Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

    Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
    Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

    Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

    Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
    Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

    Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

    Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
    Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

    Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

    Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
    Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

    Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

    Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…
    Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

    Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

    Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu, ale není to žádný nepodarek. Naopak, tahle listová…