Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun
Zdroj: Toprecepty, clupmi

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u nás milujeme a nenecháme si ho ujít ani přes nejrůznější bezpečnostní omezení. Pokud se chystáte zápasy sledovat s přáteli z pohodlí domova, určitě si k tomu dobře vychlaďte pivo - a připravte si k němu nějaké ty chuťovky na zakousnutí! Jejich výroba je snadná, moc nestojí a výsledek je delikátní.

Domácí slané tyčinky

Výroba domácích slaných tyčinek zabere všehovšudy 40 minut. Jejich výhoda oproti kupovaným je, že je můžete udělat opravdu poctivé a ve velikosti a chuti přesně podle sebe. Na základní variantu budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek oleje, hrnek mléka, dále jeden vaječný žloutek, kostku droždí, na ochucení hrubě mletou sůl (s velkými krystaly) a kmín. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do důlku přijde žloutek, špetku soli, nadrobené droždí, olej a mléko. Rukama vypracujte kompaktní a hladké těsto. Těsto pak rozdělte na několik částí, které vyválíte na dlouhé válečky. Z těch pak budete odkrajovat tyčinky. Rovněž můžete z těsta odebírat po malých kouskách a tyčinky tvarovat jednotlivě. Hotové tyčinky dejte na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujte, posolte solí a posypte kmínem. Pečte dozlatova na 180°C (asi 15 minut). Tip! Na tyčinky nebo rovnou do těsta můžete přidat mák, sezamová semínka, mletou papriku - sladkou či pálivou - chilli nebo i sušené bylinky. Záleží na tom, co máte rádi.

Párky v županu

Tomuto mnoha a mnoha večírky prověřenému receptu se v anglicky mluvících zemích říká „pigs in blanket“, což v překladu doslova znamená „prasátka v župánku“. Na tento snadný recepty potřebujete hotové, ideálně už i vyválené listové těsto, plnotučnou hořčici, jedno vajíčko na pomašlování a samozřejmě párky. Můžete použít mini koktejlovou verzi, nebo klasiku nakrájet na menší kousky. Plát těsta nakrájejte na souměrné čtverečky. Ty namázněte hořčicí a na každý čtvereček napříč položte jeden páreček. Ten pak do těsta zabalte jako do županu. Párky dejte na plech, pomašlujte a pečte na 180°C 15 až 20 minut hezky dozlatova.

Česnečka na jednohubky

Česneková pomazánka patří rovněž ke stálicím českých mejdanů, snad i proto, že vyjde velmi lacino. Pokud vám stačí jednoduchá varianta, potřebujete jen několik stroužků česneku, měkký tvaroh, sůl, pepř, lžíci majonézy a strouhaný sýr. Česnek oloupejte a utřete, ochuťte jím tvaroh, přidejte sýr, majonézu a koření a vše dobře promíchejte. Nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby česnečka získala říz. Tip! Výhoda pomazánek je, že se dají připravit dopředu. Čím déle necháte tu česnekovou uležet, tím chutnější bude. Před příchodem kamarádů už stačí jen nakrájet rohlíky na kolečka, natřít je pomazánkou a jednohubky doplnit polovinou vlašského ořechu nebo kuličky hroznového vína.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více