Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdl je jedním z nejvděčnějších českých moučníků.
Zdroj: Toprecepty

Štrúdl patří mezi tradiční české moučníky, které se neomrzí po celý rok. Každá rodina má svůj oblíbený recept – někdo sází na listové těsto, jiný na tažené, další na kynuté. A pak je tu pomazánkové těsto, které vyniká jednoduchostí, rychlou přípravou a výbornou chutí.

Proč pomazánkové těsto

Toto méně tradiční těsto je oblíbené hlavně díky tomu, že se obejde bez tuku navíc. Pomazánkové máslo totiž obsahuje vše potřebné – tuk, sůl i lehkou kyselost, která těstu dodá pružnost a jemnost. V kombinaci s moukou a vejcem vznikne těsto, které se snadno vyvaluje, nelepí a po upečení je křehké, ale ne suché. Zároveň se hodí nejen na sladké pečení, ale i na slané varianty.

Rychlá příprava bez čekání

Tento druh těsta je ideální, když potřebujete upéct něco na poslední chvíli. Není nutné ho nechávat odpočívat ani kynout. Stačí ho vypracovat, rozdělit a hned ho můžete použít. Pokud ho před rozválením krátce vychladíte v lednici, bude se s ním pracovat ještě lépe. Výhodou je i to, že se neroztéká a drží tvar, což oceníte při plnění ovocem nebo slanými náplněmi.

Jaké náplně se hodí do závinu

Do pomazánkového těsta lze zabalit téměř cokoliv. V tradiční sladké verzi se používají jablka, hrušky, švestky nebo tvaroh. Oblíbená je i maková či ořechová náplň. Pokud se rozhodnete pro slanou variantu, můžete sáhnout po kombinaci šunky a sýra, špenátu a fety, nebo směsi zeleniny a bylinek. Z jednoho těsta tak snadno připravíte dezert i slaný závin k večeři.

Jablečný štrúdl je jistota

Jablečný štrúdl z pomazánkového těsta patří mezi nejjednodušší a zároveň nejvděčnější moučníky. Vůně skořice, teplá jablka a jemné těsto tvoří kombinaci, která nikdy nezklame. Kdo chce chuť ještě zvýraznit, může přidat trochu nasekaných ořechů nebo rumem provoněné rozinky. Důležité je také použít trochu strouhanky, která vsákne přebytečnou šťávu z jablek – těsto tak zůstane krásně křehké.

Štrúdl z pomazánkového másla s jablky

Na přípravu 2 netradičních štrúdlů budete potřebovat: Na 

Jak na to?

  1.  

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli