Vynikající štrúdl z pomazánkového másla: Jednoduchá příprava potěší stejně jako perfektní chuť, vůně a křupavé těsto
31. 10. 2025 Vaření
				
				
 
	
Štrúdl patří mezi tradiční české moučníky, které se neomrzí po celý rok. Každá rodina má svůj oblíbený recept – někdo sází na listové těsto, jiný na tažené, další na kynuté. A pak je tu pomazánkové těsto, které vyniká jednoduchostí, rychlou přípravou a výbornou chutí.
Proč pomazánkové těsto
Toto méně tradiční těsto je oblíbené hlavně díky tomu, že se obejde bez tuku navíc. Pomazánkové máslo totiž obsahuje vše potřebné – tuk, sůl i lehkou kyselost, která těstu dodá pružnost a jemnost. V kombinaci s moukou a vejcem vznikne těsto, které se snadno vyvaluje, nelepí a po upečení je křehké, ale ne suché. Zároveň se hodí nejen na sladké pečení, ale i na slané varianty.
Mohlo by vás zajímat
Rychlá příprava bez čekání
Tento druh těsta je ideální, když potřebujete upéct něco na poslední chvíli. Není nutné ho nechávat odpočívat ani kynout. Stačí ho vypracovat, rozdělit a hned ho můžete použít. Pokud ho před rozválením krátce vychladíte v lednici, bude se s ním pracovat ještě lépe. Výhodou je i to, že se neroztéká a drží tvar, což oceníte při plnění ovocem nebo slanými náplněmi.
Jaké náplně se hodí do závinu
Do pomazánkového těsta lze zabalit téměř cokoliv. V tradiční sladké verzi se používají jablka, hrušky, švestky nebo tvaroh. Oblíbená je i maková či ořechová náplň. Pokud se rozhodnete pro slanou variantu, můžete sáhnout po kombinaci šunky a sýra, špenátu a fety, nebo směsi zeleniny a bylinek. Z jednoho těsta tak snadno připravíte dezert i slaný závin k večeři.
Jablečný štrúdl je jistota
Jablečný štrúdl z pomazánkového těsta patří mezi nejjednodušší a zároveň nejvděčnější moučníky. Vůně skořice, teplá jablka a jemné těsto tvoří kombinaci, která nikdy nezklame. Kdo chce chuť ještě zvýraznit, může přidat trochu nasekaných ořechů nebo rumem provoněné rozinky. Důležité je také použít trochu strouhanky, která vsákne přebytečnou šťávu z jablek – těsto tak zůstane krásně křehké.
Štrúdl z pomazánkového másla s jablky
Na přípravu 2 netradičních štrúdlů budete potřebovat: Na
Jak na to?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
 
	 
					 
 
 
 
 
 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
	 
