Bílá zelňačka s koprem: Výživná a voňavá polévka má šmrnc a zažene chmury i nachlazení
14. 11. 2025 Vaření
Mlhavé a sychravé počasí přeje silným polévkám. Zahřejí a zasytí a mnohé dokážou odehnat i nachlazení. Třeba zelňačka z kysaného zelí, které je považováno za českou superpotravinu. Její bílá verze se smetanou je jemnější a díky kopru a vajíčku i voňavější a zářivější.
Bílá zelňačka s koprem
Kysané zelí patří v české kuchyni k surovinám, které používáme po celý rok, ale právě na podzim a v chladných měsících si na něm pochutnáváme nejvíc. Obsahuje totiž vitamin C, který pomáhá zahnat nachlazení. Kysané zelí dodá polévce svěží chuť a navíc ji krásně zahustí. Bílá zelňačka s koprem je díky smetaně ještě jemnější než klasická zelná polévka.
Kopr jí dodá specifický charakter. Výsledkem je sytá a přitom svěží polévka, kterou si můžeme upravit podle sebe. Je libo více nebo méně kyselou? Hustší či řidší? Stačí si pohrát s poměrem vývaru, smetany a koření.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při použití kysaného zelí
Kysané zelí může být různě kyselé v závislosti na délce kvašení a množství použité soli. Proto je třeba ho nejprve ochutnat. Je dobré část nálevu předem slít a chuť upravit až po přidání smetany. Pokud je zelí příliš kyselé, můžeme polévku zjemnit špetkou cukru.
Zelí nakrájíme na kratší kousky, aby se v polévce dobře jedlo a snadno se nabíralo. Ostatně, zelňačce se jen tak pro nic za nic neříká „couračka“.
Čím zahustit zelňačku
Zelňačku můžeme zahustit jíškou, případně záklechtkou, tedy směsí mouky a tekutiny. Základem je mouku dobře rozmíchat, aby se v polévce netvořily hrudky. Využít můžeme trochu vývaru nebo vody z vařených brambor, které mají díky škrobu přirozenou zahušťovací schopnost.
Důležité je přilévat záklechtku do vroucí polévky a poté ji ještě pár minut provařit, aby mouka ztratila typickou chuť. Když je polévka příliš hustá, dolijeme trochu vývaru nebo smetany, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
Proč přidáváme kopr až na závěr
Čerstvý kopr ztrácí vůni dlouhým varem, proto ho přidáváme až do téměř hotové polévky. Díky tomu si zachová čerstvou barvu i typické aroma. Pokud použijeme sušený kopr, přidáme ho o pár minut dříve, aby se stihl rozvonět.
Čerstvý kopr dodá polévce nejen nádhernou svěží vůni, ale i typickou chuť. Nasekáme ho těsně před podáváním a polévku jím ozdobíme.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak připravit bílou zelňačku s koprem
Na 5 porcí bílé zelňačky s koprem potřebujete: 500 g kysaného zelí, 3–4 brambory, 1 paprikovou klobásu, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, 800 ml vývaru (nebo vody), 150 ml smetany ke šlehání (31%), 2 lžíce zakysané smetany, 2—3 lžíce nasekaného kopru, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, kmín, sůl, mletý pepř a cukr. K podávání: 5 vajec nahniličko.
Jak na to?
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce s bobkovým listem, novým kořením, kmínem a solí. Vývaru nebo vody přilijte jen tolik, aby brambory byly ponořené a vařte je 8–10 minut (dle velikosti brambor).
- Zelí slijte a pokrájejte na kratší nudličky. Klobásu nakrájejte na kostky. K téměř uvařeným bramborám přidejte zelí a klobásu. Dolijte vývarem (trochu vývaru nechte v hrnku) tak, aby vše bylo ponořené a přiveďte k varu.
- Ve vývaru v hrnku rozmíchejte hladkou mouku a vlijte ji do vroucí polévky. Společně vařte s občasným mícháním do změknutí zelí.
- Smíchejte obě smetany a přilijte k nim trochu polévky. Promíchejte a vlijte do hrnce s polévkou. Přidejte kopr a dochuťte cukrem, solí a pepřem. Podávejte s uvařeným vejcem nahniličko, pokud chcete.
Náš tip: Připravit si můžete i klasickou bílou zelňačku. Vyzkoušejte ji podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více