

Hovězí na víně a kořenové zelenině
Suroviny 4 porce
- 500-600 g hovězího (kližka)
- 3 mrkve
- 1 velká petržel
- 4 cibule (čím víc, tím lépe)
- láhev kvalitního červeného vína (750ml)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- olej
- lžíce změklého másla
- velká lžíce jáhlové mouky
- sůl
- lžíce citrónové šťávy
- Na kaši
- 450 ml mléka
- 200 g instantní polenty
- 100 g másla
Postup přípravy receptu
Začněte tím, že načnete lahvinku s vínem a nalejete si kontrolní vzorek.
Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpalte olej a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumte plamen a cibuli pozvolna opékejte, postupně přilévejte olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékejte aspoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše.
Odhrňte cibuli na stranu a přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Nechte opéct do barvy a přidejte kostky masa. Maso nechte zatáhnout asi deset minut, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené (do jeho výšky), budete potřebovat zhruba 0,5 l. Nechte projít varem a ještě chvilku nechte probublávat. Pak přilejte asi dvě deci vody, přiklopte a duste. V tlakovém hrnci vařte hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny.
Když je maso měkké, přijde asi ta nejtitěrnější práce a to vyndat maso z omáčky vedle na talíř. Když jste hotoví, omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Přiveďte omáčku k varu. V misce si rozetřete máslo s moukou a postupně rozmíchejte v omáčce. Nechte deset minut provařit, vraťte maso do omáčky a zakápněte citrónovou šťávou. Popřípadě opepřete.
Příprava kaše: Přiveďte k varu mléko. Postupně přisypte polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavte jí z plotny, vmíchejte máslo a osolte.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí na víně a kořenové zelenině
-
spagetka: Děkuji za postřehy.
Člověk se pořád učí. :) Beru to tak, že když jsem napsala, že maso musí být zcela ponořené, že je to jen do jeho výšky. :D Ale opravím tedy.
Jinak na tento recept to je zhruba 0,5 l vína, s přihlédnutím na to, že 2 dcl si naleji jako kontrolní vzorek.
Já beru, že kvalitní víno je v 0,75l, ale momentálně mám 5l demižon vynikajícího vína z Moravy a vůbec netuším, co to je, ale je teda hodně pitelné.
Ale každému chutná něco jiného, takže výběr nechám na každém.
-
Jo kontrolně musí býti ochutnáno
, dělám podobně, jen prosím tě, na to množství, dáváš lahev vína? Litr, 750 ml? I když píšeš "podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené" - takže jen toto množství, chápu dobře
- spíš ale uprav do surovin kvůli některým rejpalům, třeba víno - jen do výšky masa, nebo tak nějak. Aby tam někdo nevychrstl lahev a pak tě neobvinil, že byl pod vlivem
. Jinak