Hovězí na víně a kořenové zelenině

CesnekAcibuleZakladMojiKuchyne Kuchařka: CesnekAcibuleZ…

Doba přípravy: 2 h 4 porce Hovězí maso 2 názory

Suroviny

500-600 g hovězího (kližka)
3 mrkve
1 velká petržel
4 cibule (čím víc, tím lépe)
láhev kvalitního červeného vína (750ml)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
olej
lžíce změklého másla
velká lžíce jáhlové mouky
sůl
lžíce citrónové šťávy
Na kaši
450 ml mléka
200 g instantní polenty
100 g másla
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Začněte tím, že načnete lahvinku s vínem a nalejete si kontrolní vzorek.

  2. Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpalte olej a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumte plamen a cibuli pozvolna opékejte, postupně přilévejte olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékejte aspoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše.

  3. Odhrňte cibuli na stranu a přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Nechte opéct do barvy a přidejte kostky masa. Maso nechte zatáhnout asi deset minut, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené (do jeho výšky), budete potřebovat zhruba 0,5 l. Nechte projít varem a ještě chvilku nechte probublávat. Pak přilejte asi dvě deci vody, přiklopte a duste. V tlakovém hrnci vařte hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny.

  4. Když je maso měkké, přijde asi ta nejtitěrnější práce a to vyndat maso z omáčky vedle na talíř. Když jste hotoví, omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Přiveďte omáčku k varu. V misce si rozetřete máslo s moukou a postupně rozmíchejte v omáčce. Nechte deset minut provařit, vraťte maso do omáčky a zakápněte citrónovou šťávou. Popřípadě opepřete.

  5. Příprava kaše: Přiveďte k varu mléko. Postupně přisypte polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavte jí z plotny, vmíchejte máslo a osolte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 759 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí na víně a kořenové zelenině

  • spagetka: Děkuji za postřehy. :-* :-K Člověk se pořád učí. :) Beru to tak, že když jsem napsala, že maso musí být zcela ponořené, že je to jen do jeho výšky. :D Ale opravím tedy. :-Q Jinak na tento recept to je zhruba 0,5 l vína, s přihlédnutím na to, že 2 dcl si naleji jako kontrolní vzorek. :-D Já beru, že kvalitní víno je v 0,75l, ale momentálně mám 5l demižon vynikajícího vína z Moravy a vůbec netuším, co to je, ale je teda hodně pitelné.:-8:yes: Ale každému chutná něco jiného, takže výběr nechám na každém.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jo kontrolně musí býti ochutnáno :-p, dělám podobně, jen prosím tě, na to množství, dáváš lahev vína? Litr, 750 ml? I když píšeš "podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené" - takže jen toto množství, chápu dobře ;-) - spíš ale uprav do surovin kvůli některým rejpalům, třeba víno - jen do výšky masa, nebo tak nějak. Aby tam někdo nevychrstl lahev a pak tě neobvinil, že byl pod vlivem :-D:-D:-D:-D. Jinak :yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí na víně a kořenové zelenině hovězí maso na zelenině a víně hovězí na kořenove zelenině hovezi na zelenině hovězí na zelenine a vine hovězí na víně s kořenovou zeleninou hovězí na víně hovězí kližka na kořenové zelenině hovězí s korenovou zeleninou hovězí kostky na víně hovězí kostky na zelenině hovězí na vině a zelenině hovězí maso na víně hovězí klížka na víně hovězí maso na kořenové zelenině a víně hovězi na kořenové zelenině a vine hovězí maso na kořenové zelenině hovězí na zelenině a vínu hovězí kostky na kořenové zelenině hovězí se zeleninou

Zapomněl/a jsem heslo