Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka je perfektní polévkou pro chladné podzimní večery.
Zdroj: Toprecepty.cz

Zelňačka, nebo také zelná polévka, je tradičním pokrmem, který se těší velké popularitě nejen v České republice, ale také v dalších evropských zemích. Právě na podzim se tato polévka plná tradičních surovin objevuje na jídelních stolech nejčastěji.

Lehká polévka plná chutí

Zelňačka je ukázkou toho, jak je možné vytvořit lahodný a výživný pokrm z jednoduchých a tradičních surovin. Na její přípravu totiž potřebujete pouze několik věcí. Primárně je to kysané zelí, dále pak brambory, dobře zvolená klobása, cibule a česnek.

Maso nebo klobása

Existuje mnoho různých receptů na zelňačku, které se mohou lišit podle regionu, rodinné tradice nebo osobních chutí. Někdo například do zelňačky nedává klobásu, ale vepřové maso. Můžete použít třeba krkovičku, plecko nebo lopatku. Někdo dává i uzené maso pro silnější chuť.

Pokud jde o klobásu, hodí se de facto jakákoliv. Nejčastěji se však používá ostravská klobása, uzená klobása nebo klobása s paprikou pro větší pikantnost. Chcete-li dodat zelňačce ještě výraznější chuť, můžete použít klobásu s česnekem.

Německá verze

Populární je také německá zelňačka, známá jako Sauerkraut suppe. Ta se vyznačuje svou pikantní chutí a bohatostí ingrediencí. Kromě kysaného zelí se v ní často kromě brambor objevují i kousky masa, klobásy, nebo dokonce houby. Pikantní chuť je pak dosažena přidáním papriky nebo chilli. Některé recepty doporučují přidat trochu smetany pro vyvážení chutí. Německá zelňačka je tradičně podávána jako hlavní chod.

Zdravá dobrota

Zelňačka je výborná servírovaná s čerstvým chlebem. Jde o pokrm, který je snadný na přípravu, přitom ideální pro rodinné obědy či večeře. Navíc, zelňačka je velmi výživná a zdravá, a to díky obsahu zelí, které je bohaté na vitaminy a minerály.

Klasická zelňačka

Na přípravu zdravé a skvěle chutnající polévky budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 3 brambory, 200 g oblíbené klobásy, 2 lžíce sádla, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, majoránku podle chuti, sůl a pepř. Na dochucení: zakysaná smetana.

Jak na to?

  1. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka, brambory na malé kostičky.
  2. V hrnci rozpustíme sádlo a cibuli na něm osmažíme dozlatova. Přidáme klobásu a smažíme ještě několik minut.
  3. Přidáme nasekaný česnek a papriku, promícháme a ihned zalijeme vodou. Přisypeme nakrájené brambory a nadrobno nakrájené zelí.
  4. Polévku přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vaříme přibližně 20 minut.
  5. Na pánvi rozpustíme trochu sádla, přidáme mouku a osmažíme ji dozlatova. Poté ji zalijeme trochou polévkového vývaru, promícháme a vlijeme do hrnce s polévkou. Vaříme ještě 5-10 minut.
  6. Polévku podáváme horkou, podle chuti můžeme přidat lžíci zakysané smetany.

Náš tip: Vyzkoušejte náš videorecept na zelňačku z hlávkového zelí. Určitě vás mile překvapí:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více