Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Populární cukrářka Míša Landová na letošní Vánoce připravila pro milovníky kvalitního cukroví hned několik dárků. Kromě tradičních kurzů vydává porotkyně Peče celá země i kuchařku plnou skvělých receptů. Jak elektronická kniha vznikala, co v ní najdete, ale i co Míša radí všem, kteří se pustí do pečení cukroví, zjistíte v rozhovoru pro Toprecepty.cz.

Svátky z pohledu cukrářky

Předvánoční období je pro Míšu Landovou vždy intenzivnější částí roku. Nejen, že na svých kurzech zasvěcuje zájemce do tajů pečení skvělého cukroví, ale zároveň musí chystat vše potřebné i doma. Letos si navíc nadělila i vánoční kuchařku. Jak vnímá sympatická cukrářka blížící se svátky a co všechno pro ni obnášejí, prozradila v rozhovoru pro Toprecepty.cz.

Netradiční vánoční kuchařka

Paní Landová, vaše vánoční kuchařka není tradiční, protože je elektronická. Proč je tomu tak?

Vysvětlení je prosté. Neměla jsem dostatek času, abych připravila klasickou tištěnou knihu a chtěla jsem recepty dostat co nejdříve k mým sledujícím. E-kniha tak byla takový kompromis.

Na co se můžeme v nové knížce těšit?

V knize najdete dvanáct jedinečných receptů na vánoční cukroví, několik samostatných receptů na náplně a také průvodce tím, jak si naplánovat vánoční pečení. Je tam postup, jak připravit těsta, jaké náplně se hodí do cukroví, jak zacházet s čokoládou při výrobě polev a mnoho dalšího. Nechybí ani tipy na suroviny a pomůcky.

Jak dlouho trvala příprava této kuchařky – od nápadu až po finální verzi? Co Vám zabralo nejvíc práce?

Nápad jsem měla v hlavě dlouho, ale intenzivně jsem na něm pracovala od léta. Nejvíc práce zabralo samotné pečení, kompletace cukroví a focení jednotlivých druhů i celé sady. Časově náročné bylo i zpracování textů, grafika a zařazení na blog.

V čem lidé při pečení cukroví chybují

V kuchařce uvádíte, na co si dát pozor při pečení. Jaká je nejčastější chyba, kterou vidíte v domácnostech při vánočním pečení?

Chyb je více, ale nejvíce mě mrzí, když lidé šetří na surovinách. Cukroví pečeme jednou za rok, měli bychom si na něm dát záležet a upřednostnit kvalitu před kvantitou.

Máte oblíbený recept, ke kterému se vracíte a který je pro vás symbolem Vánoc?

Pokud jde o cukroví, tak nesmí chybět vanilkové rohlíčky. K Vánocům prostě patří. Stejně tak i vánočka, kterou peču dost často už i v předvánočním čase.  

Jak si představujete ideální domácí sváteční atmosféru?

Já myslím, že by to měla být především pohoda. Není potřeba upéct dvacet druhů a deset kilo cukroví. Pečení bychom si měli především užít, mělo by nás to těšit. Můžeme zapojit rodinu nebo uspořádat společné pečení s přáteli. A pokud není pečení zrovna naše hobby nebo na to nemáme čas, je lepší netrápit se tím a cukroví si někde objednat. 

Tradice vs. moderna

Jak se díváte na kombinování tradičních receptů s moderními?

Ráda vycházím z tradičních receptur a přidávám do nich něco nového, ať už jde o suroviny, náplně nebo tvar. Zároveň mám ráda klasické chutě a vůně, které k Vánocům patří.

Mohou se fanoušci těšit na vánoční cukrářské kurzy? Co se u vás mohou naučit?

Kurzy vánočního cukroví samozřejmě budou, tak jako každý rok. Letos jsem vsadila na klasiku jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda, s důrazem na kvalitu a preciznost. Připravovat budeme i vaječný likér. Bohužel pro zájemce, už pár týdnů jsou všechny termíny obsazené.

Největší výzva

Objevilo se v cukrařině v poslední době něco, co vás zaujalo?

Ano, sleduji trendy a vidím, že je v oboru mnoho nadaných lidí. Někdy mám pocit, že moderní cukrařina už není jen o pečení, ale i o chemii, fyzice a matematice. Z nových surovin mě zaujal matcha čaj, ale také kukuřice nebo pohanka. Ochutnala jsem dezert s kukuřicí a příjemně mě překvapil.

A nakonec – co byste si jako cukrářka přála pro nadcházející sváteční období? Co vás těší na konci roku a co chcete vyzkoušet poprvé?

Prosinec mívám obvykle už trochu volnější, pokud jde o práci, a mám tak čas upéct trochu cukroví pro rodinu a přátelé, udělat vánoční výzdobu a užít si trochu klidu. Ráda navštěvuji vánoční trhy, obdivuji výzdoby měst a zajdu si na svařák. A taky se těším na každoroční vánoční filmy. Pokud jde o pečení, tak to bude určitě každoroční výzva v podobě narozeninového dortu pro moji dceru na konci prosince.

Na práci Míši Landové se můžete podívat do naší fotogalerie

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku