Chačapuri

Danca Kuchařka: Danca

Slané pečivo 20 názorů

Suroviny

Těsto:
200 ml vlažného mléka
60 g másla (rozehřátého)
3 vejce
1 lžička soli
500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
na náplň:
200 g balkánského sýra
1 balení mozzarelly
na potření:
kousek másla
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně, tudíž jsem do ní dala suroviny v uvedeném pořadí (vejce jsem zvlášť v mističce rozkvedlala, větší část jsem nalila do pekárny a trochu jsem si odložila stranou na potření hotové placky) a nechala jsem umíchat těsto.

  2. Poté jsem pekárnu vypnula a těsto v ní nechala ještě asi 10 minut zakryté odpočívat. Pokud nemáte DP, lze těsto umíchat klasickým způsobem ručně nebo v robotu.

  3. V době, kdy těsto v klidu odpočívá, připravíme náplň : balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na drobné kostičky (cca 0,5cm). Oba sýry v míse rukou smícháme. Tím je náplň připravena.

  4. Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, rozdělíme ho na dva stejné díly a z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku.

  5. Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně a uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty).

  6. Těsto důkladně uzavřeme, položíme "švem" dospodu a nyní takto vznilý bochánek rukama opatrně splošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (a ideálně kulatého, ha ha :-) ) tvaru.

  7. Pracujeme opatrně, aby kousky sýra neprotrhly vrstvu těsta. Což mně se stalo, tudíž jsem musela trochu "záplatovat" :-).

  8. Hotové dílo přesuneme na plech vyložený peč. papírem, potřeme zbylým vejcm a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, než povrch zezlátne.

  9. Z trouby vytažené, horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.

Poznámka

Děkuji tímto "panu Cuketkovi", od kterého jsem čerpala recept:http://www.cuketka.cz/?p=5272. Mírně jsem si ho upravila, dala jsem méně vajec a více mléka, nepoužila jsem již máslo do náplně, nicméně podstata je stejná a nutno říci, že výsledek byl vynikající!!!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 120 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chačapuri

  • RubyRom RubyRom

    Dnes jsem vyzkoušela a dala jsem víc sýra, balkánský a mozzarellu, trochu méně mléka a droždí jsem měla jen sušené. Těsto bylo skvělé a vůbec se nelepilo. Bylo to výborné, brzy zopakuji. :-K:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tak jsem to taky prubla a vůbec to nebylo špatné! Příště bych možná dala více náplně, možná i zkusila zamíchat do sýrů kysanou smetanu. Podle aeney jsem spojila dvě placky náplní. Těsto moc dobré, i když se trošku lepilo. Určitě budu opakovat, experimentovat, vylepšovat. :-p

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    aenea: :-O nápad!!!!:yes::yes: Díky!:-K
    Jsem ráda, že chutnalo, já se taky chystám náplně obměňovat, je to úžasně variabilní recept. A olivy přidám určitě, ty opravdu můžu..a česnek vlastně taky!:-p:-p:-D:-K

    Odpovědět

  • aenea aenea

    :yes:vyzkoušeno, snězeno hned
    výborná inspirace díky
    neměla jsem balkán, dala jsem akawi( nastrouhat).
    přidala jeden tvaroh a černé olivy a tři stroužky česneku,
    rodina se mi poprala o poslední kousek.
    jo a rada pro tenké dno. : nepárat se s buchtou, udějejte 4 placky, dvě pomažte náplní, po okrajich zatočte...;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Laurinka: to by mohlo být dobré:-p, možná bych tu smetanu promíchala s těmi sýry...Budu ráda, když recept vyzkoušíš a napíšeš, jak chutnalo;-):-K

    Odpovědět

  • Laurinka Laurinka(neregistrovaná)

    To musi byt ale fajnotka! Uz na obrazku to vyzera fantasticky! Rada pracujem s kysnutym cestom, takze dnes je na programe toto. Mozno tam pod ten syr sibnem trosku kyslej smotany. Snad to nebude na skodu.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Danca::-):-):-) Tak to je ono, :yes:;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Lodičky jsem nakonec taky objevila: http://dadala.hyperlinx.cz/chle/chler0016.html :-). Ale já osobně asi zůstanu u té placky, už proto, že se to krásně porcuje....a popravdě: s lodičkou bych se asi "patlala" mnohem déle:-D:-D:-K

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Aha, takze dalsi mnamka, co jsem mela v Syrii, kde se tvarila "tradicne syrsky" (jak v posledni dobe zjistuju, maji vsechno osmahnuty od sousednich zemi:-O) . Davam bodik, protoze je to extreme zravy, me osobne chutna vic nez napriklad pizza. S mletym masem jsm taky zkousela, a ac nejsem moc mleto-masova, moc mi chutnalo.:yes::-p a jo, na strednim vychode to ma tvar lodicek

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    no muze byt ruznych tvaru a ruznych naplni :) v Gruzii delaji i lodicky. Ale i v zahranici jsem videla vždycky prodávat placky.

    A je to velmi popularni jidlo v zemich bývalého Sovetskeho svazu :)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    tejaja:Terezko, já rozhodně nejsem přes chačapuri odbornice, ale v této podobě (plněná placka) jsem ho viděla jak na uvedeném webu pana Cuketky, tak v časopise (myslím, že to byl Apetit nebo Gurmet) a tam dokonce psali, že chačapuri lze plnit různými náplněmi, třeba mletým masem apod.;-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Chačapuri je vynikajúce, ale má tvar lodičiek a bez mozzarelly .;-) Tým nechcem povedať, že jedlo je zlé, ale chačapuri je troška odlišné.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    O tejto gruzínskej špecialite som už počula, ale nikdy neskúsila upiecť. Uvažujem o bryndzovej náplni - Gruzínci vraj používajú svoje tradičné syry. Ďakujem za recept, uložila som si, lebo ma to láka vyskúšať!:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    chocolate::-8 :-8 děkujiiii!!! :-):-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: placky chačapuri kačapuri kačapůry chčapuri khachapuri recept khačapuri chcapury chacapuri recept gruzie cačapuri testo na chacapuri kchachapuri chačaturi chačupuri kacapury recept chacipuri chachapuri chačapuri video chléb chačapuri chapačuri chiapuri