Kávová zrna podle receptu Ivety Fabešové: Nepečené cukroví voní rumem a kávou a snadno se dělá
11. 12. 2025 Vaření
Nepečené cukroví na poslední chvíli? To jsou voňavá kávová zrna podle receptu cukrářky Ivety Fabešové. Příprava je jednoduchá, stačí vám pár běžných surovin, jako jsou piškoty, oříšky, rum a máslo a během chvilky máte na stole delikatesu jako z cukrárny.
Sladká Iveta
Iveta Fabešová, známá cukrářka a majitelka dvou úspěšných podniků, pořádá každoročně také kurzy pečení. Letos jsme se jednoho už v předstihu zúčastnili a nabízíme vám z něj recept na nepečená kávová zrna. Už brzy začne být čas na nepečené druhy cukroví, tak vám možná i tento předpis přijde vhod.
Pokud byste se ale chtěli ještě navíc inspirovat nebo si jen zamlsat, prvotřídní zákusky, skvělý vaječný likér (o kterém jsme psali už dříve) a mnoho dalších dobrot můžete ochutnat přímo v kavárnách úspěšné cukrářky ve Werichově vile nebo v novém komplexu Masaryčka v Praze.
Za nás z nabídky jednoznačně vítězí zákusek s názvem popcorn, který skutečně vypadá jako mini verze kelímku s popcornem. Chuťově v něm dominují vanilka, mučenka a slaný karamel, a při nakrojení vás čeká nejedno překvapení. A za degustaci pochopitelně stojí i Ivetin legendární citron.
Otevírání nové provozovny v komplexu Masaryčka, které svým zpěvem doprovázel nejslavnější slovenský rapper Ego, jsme se před rokem osobně zúčastnili, a tak se můžete mrknout na video, jak to tam vypadá:
Kávová zrna podle Ivety
Receptů na tohle nepečené cukroví je mnoho, některé najdete i na našem webu, ale cukrářka Iveta Fabešová nabízí na svých kurzech tento prověřený předpis. Tak jej třeba vyzkoušejte.
Na kávová zrna podle Ivety budete potřebovat: 120 g piškotů, 140 g másla, 50 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nasekaných rozinek, špetku skořice, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, ořechy na obalení
Na obalení: 200 g hořké čokolády, 50 kakaového másla, kávový extrakt
Jak na to? Přísady na těsto smíchejte dohromady a vypracujte polotuhé těsto. Nechte odpočinout v lednici. Potom vytvaruje kávová zrna velká asi 2 cm. Do každého zrna zabalte ořech a opět dejte ztuhnout. Nakonec hotová zrna máčejte v čokoládové polevě, kterou vytvoříte smícháním všech surovin na polevu.
Naše tipy:
- Kávová zrna můžete tvarovat jednoduše ručně tak, že uděláte kuličku a tupým nožem doprostřed uděláte čáru - zrno je na světě! Případně můžete pořídit speciální formičku na kávová zrna (nabízí Orion, Tescoma a další).
- Kávová zrna polévejte řádně vychlazená a pokud nechcete kupovat kakaové máslo, použijte klidně hotovou čokoládovou polevu (např. Dr. Oetker).
- Pokud nemáte kávový extrakt, přidejte trochu jemně mleté kávy přímo do těsta, anebo místo dvou lžic rumu dejte do těsta 2 lžíce uvařené vychladlé kávy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat