Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávová zrna podle receptu Ivety Fabešové: Nepečené cukroví voní rumem a kávou a snadno se dělá
Zdroj: se souhlasem nakladatelství Albatros, Toprecepty.cz/koláž Toprecepty.cz

Nepečené cukroví na poslední chvíli? To jsou voňavá kávová zrna podle receptu cukrářky Ivety Fabešové. Příprava je jednoduchá, stačí vám pár běžných surovin, jako jsou piškoty, oříšky, rum a máslo a během chvilky máte na stole delikatesu jako z cukrárny.

Sladká Iveta 

Iveta Fabešová, známá cukrářka a majitelka dvou úspěšných podniků, pořádá každoročně také kurzy pečení. Letos jsme se jednoho už v předstihu zúčastnili a nabízíme vám z něj recept na nepečená kávová zrna. Už brzy začne být čas na nepečené druhy cukroví, tak vám možná i tento předpis přijde vhod. 

Pokud byste se ale chtěli ještě navíc inspirovat nebo si jen zamlsat, prvotřídní zákusky, skvělý vaječný likér (o kterém jsme psali už dříve) a mnoho dalších dobrot můžete ochutnat přímo v kavárnách úspěšné cukrářky ve Werichově vile nebo v novém komplexu Masaryčka v Praze.

Za nás z nabídky jednoznačně vítězí zákusek s názvem popcorn, který skutečně vypadá jako mini verze kelímku s popcornem. Chuťově v něm dominují vanilka, mučenka a slaný karamel, a při nakrojení vás čeká nejedno překvapení. A za degustaci pochopitelně stojí i Ivetin legendární citron. 

Otevírání nové provozovny v komplexu Masaryčka, které svým zpěvem doprovázel nejslavnější slovenský rapper Ego, jsme se před rokem osobně zúčastnili, a tak se můžete mrknout na video, jak to tam vypadá: 

Kávová zrna podle Ivety 

Receptů na tohle nepečené cukroví je mnoho, některé najdete i na našem webu, ale cukrářka Iveta Fabešová nabízí na svých kurzech tento prověřený předpis. Tak jej třeba vyzkoušejte. 

Na kávová zrna podle Ivety budete potřebovat: 120 g piškotů, 140 g másla, 50 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nasekaných rozinek, špetku skořice, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, ořechy na obalení

Na obalení: 200 g hořké čokolády, 50 kakaového másla, kávový extrakt

Jak na to? Přísady na těsto smíchejte dohromady a vypracujte polotuhé těsto. Nechte odpočinout v lednici. Potom vytvaruje kávová zrna velká asi 2 cm. Do každého zrna zabalte ořech a opět dejte ztuhnout. Nakonec hotová zrna máčejte v čokoládové polevě, kterou vytvoříte smícháním všech surovin na polevu.

Naše tipy: 

  • Kávová zrna můžete tvarovat jednoduše ručně tak, že uděláte kuličku a tupým nožem doprostřed uděláte čáru - zrno je na světě! Případně můžete pořídit speciální formičku na kávová zrna (nabízí Orion, Tescoma a další). 
  • Kávová zrna polévejte řádně vychlazená a pokud nechcete kupovat kakaové máslo, použijte klidně hotovou čokoládovou polevu (např. Dr. Oetker).
  • Pokud nemáte kávový extrakt, přidejte trochu jemně mleté kávy přímo do těsta, anebo místo dvou lžic rumu dejte do těsta 2 lžíce uvařené vychladlé kávy.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli