

Kávová zrna - piškotová
Suroviny Dle velikosti 30 - 130 ks
- 120 g dětských piškotů (mleté)
- 80 g cukru moučka
- 80 g másla
- lžička mleté kávy (vrchovatá)
- 2 lžíce holandského kakaa
- 4 lžíce ořechů (mleté - vlašské,lískové,..)
- 2-3 lžíce rumu
- 2 lžíce kávy (vařená silná)
- Čokoládová poleva:
- 100 g čokoláda na vaření
- 50 g tuk
- Vše zahřívám ve vodní lázni
Postup přípravy receptu
Suroviny prosejeme na vál, přidáme tekutiny, máslo a vše prohněteme v husté těsto. Pakliže z něj budeme tvořit až po nějaké době, přidáme do něj ještě navíc 2 lžíce tekutiny (rum, vodu), protože těsto rychle vysychá a pak se drolí.
Z hotového těsta tvoříme menší oválky a do každého z nich uděláme uprostřed rýhu (špejlí, koncem tyčky) a oválky lehce stiskneme.
Dáme je ztuhnout do chladna a poté je namáčíme v čokoládové polevě.
Necháme ztuhnout a pak už je jen přidáme na mísu k ostatnímu dobrému cukroví.
Poznámka od kuchařky
Podle tohoto receptu dělám zrna už pomalu 20 let (mám ho opsaný z nějakého časopisu) a vždy dělám alespoň z dvojnásobné dávky. U receptu bylo psáno,že je to dávka na 30 - 35 ks, ovšem já mám ráda miniaturky, tudíž mi jich z jedné várky vychází 130-140 ks.
Recept jsem chtěla dát už před vánoci, ale bohužel na to nezbyl čas.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kávová zrna - piškotová
-
Dělám podle vašeho receptu už asi 4-tým rokem z dvojité dávky a stejně zmizí mezi prvním druhem cukroví, dělám maličká, všem chutnají
-
Miruš, vyzkoušela jsem zrna podle Tvého receptu a jsou
Byla to jen menší dávka na vyzkoušení, více budu ještě dodělávat později. Dovolila jsem si přidat foto a rovněž přidávám bod.
-
Recept musím vychválit. teda udělala jsem 35 kousků a chtěla bych vidět těch 130 kusů, to musí být opravdu miniatury. Místo rumu jsem použila rumové aroma, Jako tekutinu jsem dala vodu a místo mleté kávy jsem dala lžíci instantní. A každý zíral a chtěl hned recept :_)
-
Zrna dle tohoto receptu, který se mi líbil nejvíc, mám hotová, jen ještě čokoládu, koukám na ty fígle při namáčení
Tuším, že přidělám ještě z jedné dávky
-
Lenulipet
, ano je myšlena tekutina. Dopíšu to do receptu
.
-
Letos bych chtěla vyzkoušet tento recept. Ale potřebuju poradit. V receptu je napsáno ,, silná káva 2 lžíce ". Znamená to káva jako tekutina ?
-
Teda už mám napečíno ale asi neodolám a receptík vyzkouším
Posílám bodík.
-
Hurááá, to jsem ráda, že jsem zrnka našla
. Dělávala jsem je, ale letos jsem prostě nemohla najít recept
.
K těm fíglům ohledně polévání čokoládou - já postupuju podobně jako Mirča - jen používám párátko.
Někdo cukroví potírá štětcem namočeným v čokoládové polevě, ale to mně nikdy nešlo - asi mám levý ruce -
Zdravím, zrnka vypadají nádherně, chystám se na ně..myslíte, že pokud je udělám už na konci listopadu, že do vánoc vydrží, nezkazí se?
-
Musím říct,že každým rokem dělávám kávová zrna piškotová,ale neměla jsem je tak dobrá.Letos jsem zkusila Váš recept a super.Jsou výborné.Díky.
-
Právě doděláno, perfektní..bodík letí
-
Pajajo
,ráda Tě vidím
. Moc mě těší, že se Ti zrnka líbí
a budu moc ráda, když mi pak písneš, jak chutnala
.
-
Mirunko! Tvoje "zrnková káva" je moooc pěkná, líbí se mi nejvíc z těch receptů, které tady jsou. Možná taky proto, že to máš vše dobře popsané. Letos je určitě vyzkouším.
+15
-
magdalenka...jasne, lenze tu vidim, ze su ozaj malicke..no, tak mirca vysvetlila...a ja jej dakujem...davam na vyskusanie....
-
Výbušná
mám takovou dvouhrotou jednohubkovou (malinkou) vidličku, tou z krátké strany napíchnu zrnko, ponořím do polevy (je tak obalené ze všech stran) a zrnko jen nechám okápnout. Pak dám na rošt, nebo na plech zaschnout a je to hotové
.
Magdalenkotaky jsem to tak zkoušela, ale při tom našem množství, bych to dělala půl dne
.