Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osmažená vinná klobása chutná skvěle.
Zdroj: Freepik

Vinná klobása patří mezi vánoční klasické pokrmy, ale její příprava může být zrádná. Stačí jedna chyba a klobása se rozpadne, popraská, nebo se dokonce připálí zvenku a uvnitř zůstane syrová. Ověřený postup včetně pár praktických fíglů vás naučí řeznice Martina Pilzová, která pro Magazín Toprecepty.cz píše seriál o mase.

Lahodná vinná klobása 

Vinná klobása je tradiční česká specialita, která je k mání hlavně v období Vánoc. Jde o jemně mleté syrové vepřové maso, obvykle směs libového a tučnějšího, které je ochucené solí, bílým pepřem, muškátovým květem, muškátovým oříškem a česnekem.

Na rozdíl od klasických klobás se neudí ani nevaří, prodává se syrová a musí se tepelně upravit až doma. Koupili jste si v řeznictví vinnou klobásu a chcete si ji připravit na Štědrý den? Zkuste ji osmažit podle našeho návodu. 

Jak usmažit vinnou klobásu

Pokud chcete, aby vinná klobása udržela svůj tvar, nikdy neodstraňujte střívko! Vinná klobása se naráží do přírodních střívek, která zabraňují vytečení šťávy z výrobku. Nejlepší je zpracovat vinnou klobásu v den výroby, protože není uzená ani trvanlivá. Její volnější struktura z ní dělá lahůdku, ale i riziko! Proto je nutné jemné zacházení. 

Kroucení do tvaru podkovy nebo spirály pomáhá k rovnoměrnému propečení. Konce vždy spojte špejlí nebo kuchyňským provázkem. Velmi oblíbené je stočit cca 200g kousky klobásy do šneků, napříč propíchnout špejlemi do tvaru kříže a takto upravené osmažit.

Nebojte se klobásu lehce poprášit hladkou moukou – vytvoří jemnou krustu a pomůže udržet tvar. Klobása se také obaluje v trojobalu

Jak na to? 

  1. Na studenou pánev dejte máslo smíchané s trochou oleje (máslo pro chuť, olej zabrání připalování). Pozvolna ji rozehřejte
  2. Vložte klobásu a pomalinku na nižší střední teplotu ji restujte – klidně 10–15 minut podle tloušťky.
  3. Otáčejte ji opatrně, ideálně pomocí kleští. Nepoužívejte vidličku, která tenké střívko snadno naruší.
  4. Jakmile je povrch zlatavý, snižte teplotu a nechte klobásu ještě chvíli „dojít“.

Jak opéct vinnou klobásu, aby nepraskla 

Hlavní chyba je příliš vysoká teplota. Pánev rozehřejte jen lehce, ideálně na středně nízký stupeň. Příliš prudký start znamená, že tlak uvnitř vyběhne a klobása praskne. Klobásu na pánvi nepropichujte, unikla by šťáva a klobása by vyschla.

Když chcete dokonale rovnoměrnou barvu, můžete klobásu po prvním zatažení krátce podlít trochou vody či vývaru, přikrýt pokličkou a nechat pár minut dusit. Potom pokličku sundejte a nechte dopéct na barvu.

A co když chcete absolutně bezpečné propečení?

Doporučuji tzv. předsvaření, kdy vinnou klobásu vložíte do horké (ne vroucí!) vody – cca o teplotě 80 °C a necháte ji 5–7 minut zahřát. Poté klobásu vyjměte, osušte a dopečte na pánvi dozlatova. Výsledek? Šťavnatá, rovná a neprasklá pochoutka.

Nejlepší přílohy k vinné klobáse

Ideální je například bramborová kaše nebo šťouchané brambory s cibulkou. V takové kombinaci vznikne skvělý a rychlý oběd nebo jednoduchá večeře. Další přílohy mohou být třeba teplý bramborový salát, pečená či grilovaná směs kořenové zeleniny, případně kysané zelí nebo sladkokyselé okurky.

Pokud dáváte přednost pečivu, je chléb a hořčice naprosto geniální řešení. Vyhněte se kečupu, majonéze a dalším pochutinám, které se k výrazné chuti vinné klobásy vůbec nehodí.

Náš tip: Pokud jste dostali na vinnou klobásu chuť, můžete si ji připravit podle našeho videoreceptu. 

 
Autorka článku Martina Pilzová vystudovala Střední průmyslovou školu technologie masa a jako řezník pracuje zhruba 30 let. Baví ji především bourání masa jatečních zvířat. Pořádá domácí zabijačky včetně výroby zabijačkových pochoutek.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Recepty k tomuto článku