Čabajská klobása - na uzení, na pánev, na gril

casino Kuchař: casino

na 1 kg masa Vepřové maso 8 názorů

Suroviny

1 kg vepřové maso
20 g sůl
20 g paprika mletá
10 g paprika pálivá mletá (nebo méně)
5 g česnek sekaný (prolisovaný)
5 g kmín sekaný (drcený)
200 g špek uzený (dotuha vychlazený)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky (ale z 10 dávek do klobás bude patrně lepší pomlet přes hrubší desku).

  2. Maso důkladně hněteme rukama tak dlouho jak vydržíme a potom ještě 2x tak dlouho (já jsem maso zpracoval asi 10´ v hnětači do okamžiku, kdy se z motoru začínalo kouřit…)

  3. Přidáme sůl, koření, česnek a řádně znovu prohněteme rukama. Nakonec zlehka vmícháme studený, na kostičky pokrájený špek.

  4. Míšeninu narážíme do střev pro následné uzení, nebo tvoříme válečky nebo placičky které PRUDCE a KRÁTCE opečeme na pánvi (skoro nasucho) nebo pod grilem. Ananas (viz foto) jsem masem plnil, až byl z jedné strany ugrilovaný.

  5. Poznámka:

    Ano, je to prudce jedlé. Tedy, pokud to nepřešvihnete s délkou tepelné úpravy. Když to přeženete, tak s placičkami můžete hrát hokej a s válečky třeba gorodky…

    Samozřejmě, Čabajka to není, ale z těch co jsem doposud zkoušel patří tato k těm lepším. Byla použita samotná vložka bez spojky a míšenina přesto dobře držela pohromadě.

    Bylo to velmi jedlé už posyrovu a naschvál nezmiňuji třídu masa…, ale v mém případě to byl čerstvý ořech, protože: 1/5 jsem slupl jen tak hned po namíchání, 20% na druhý den při chystání „čevabčiči“ a ze zbytku byly 4, na pánvi prudce opečené, porcičky k obědu…

Poznámka

Zdroj (upraveno):

http://style.hnonline.sk/vikend-140/slovak-som-a-b...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čabajská klobása - na uzení, na pánev, na gril

  • casino casino(neregistrovaný)

    Vena:
    Střívka používáme běžná solená, tlustější - na klobásy.
    S výrobou jsme v mezičase pokročilí:
    Původně jsme udili na 30°C 6 hodin, pauza přes noc a znovu 6 hodin uzení.
    Časem jsme se dobrali k uzení do 45°C 6 hodin a stačí to.
    Dále jsem vyrobil vyvíječ studeného kouře (tzv. DYMOGENERATOR) na vzduchovací motorek od akvária, ale tímto způsobem se uzení zatím učím…
    Čabajky mám rád nesušené. Jíme je čerstvé hned po vyuzení a to co by se asi do měsíce nesnědlo, tak dám hned do mrazáku a později po rozmrazení jsou jako z udírny :yes:

    Odpovědět

  • Vena Vena(neregistrovaná)

    casino: studeny kour, 30 stC, chapu. Ale jak asi dlouho (parkova strivka)? V

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    ...a jak to dopadlo na té rodinné slávě?
    Výýýborně:yes:
    Chutnalo to až tak dobře, že jsme s kamarádem zpracovali podle tohoto rcp 10kg masa (špeku jsme dali 20%, příště dáme 30%), narazili to do střev a vyudili studeným kouřem při 30°C.
    Nemám ve zvyku tu chválit své recepty, ale toto nakonec není můj vynález, takže si dovolím:
    Tudy vede cesta do nebe:-);-):yes:
    *****
    (upraveno množství špeku v rcp ze 100g na 200g)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Super:-p:yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Člověče to je pecka a navíc pastva pro oči .Už se těším jak se bude kouřit z hnětače ale stejně mám nejradši ten co mám na ramenou a má pět prstů .:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    casino: Díky, máš pravdu, na odkaz jsem nekoukla;-)

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Jana Remkova:
    V této uspěchané době patrně nelze míti nikomu za zlé, že si nepřečte odkaz na zdroj, že?;-) Tam je to popisováno jako práce pro chlapy... A já, od přirození lenoch, jsem to trošičku s tím hnětačem ošulil:-D
    A jak že je to s tím "ještě 2x tak dlouho"?
    No, to jsem se naučil od Číňanů:-D
    Oni prý když sekají maso, tak sekají a sekají a když už se jim zdá být dost najemno posekané, tak to dělají znovu, ještě 2x tak dlouho...:-D:-D:-D
    A použití namletého masa?
    Tak určitěěě...:-D Já to zařadil jako žhavou novinku na menu pro rodinnou oslavu a bych musel být ještě větší blázen než se zdá, kdybych to pižlal kudlou:-D
    Se ozvu po neděli, jak to dopadlo;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Recept se mi líbí, jen ty to někdy píšeš tak, že bych tě zabila. ..".Maso důkladně hněteme rukama tak dlouho jak vydržíme a potom ještě 2x tak dlouho" Tak jak teda dlouho?? Nemám hnětač, ze kterého by se mi kouřilo, co je myšleno hnětačem? Třeba pekárna, nebo co?? A když teda, kdy se začne z hnětače kouřit? To už ho pak asi můžu rovnou vyhodit? :-D.. A můžu teda použít klasické namleté maso??

    Odpovědět

Tématické fráze: uzeni klobás jak dlouho udit klobásy vyvíječ studeného kouře vyvíječ kouře klobásy na uzení uzení klobás studeným kouřem uzení studeným kouřem čabajka recept dymogenerator uzení čabajky jak udit klobásy recepty na uzení klobás jak udit špek čabajska klobasa recept vyvíječ kouře pro udírny vyviječ kouře na uzení jak dlouho udit špek vyvíječ kouře do udírny uzení klobásy klobása na uzení