Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinná klobása může být na Štědrý večer podávána se zelím, ale i bramborovým salátem.
Zdroj: Toprecepty.cz

Vinná klobása, někdy nazývaná také jako bílá, je lahůdkou, jež má své nezastupitelné místo i na štědrovečerní tabuli. Postupem času se totiž pro někoho klobása stala  alternativou za kapra či řízek. Nabízíme několik možností, jak ji upravit.

Akční klobásy

Právě možnost vystřídat klasické smažené štědrovečerní pokrmy za klobásu využívá čím dál víc rodin. Oblíbenou se totiž vinná lahůdka stává i u dětí, které nemají rády ryby a řízků jsou za celý rok přejedeny.

Není proto od věci využít slev, které nyní nabízejí některé obchody a nakoupit si klobásy už nyní. Například Lidl nyní prodává kilogram uzeniny za 109,90 Kč, což je o 31 procent méně než běžně. Billa s dvanáctiprocentní slevou nabízí cenu 139,90 Kč za kilo, stejnou cenovku má vinná klobása i v Globusu. 

Historie a vývoj

Vinná klobása se pyšní historií, která sahá do středověku. Ve vinorodých oblastech se tehdy začala vyrábět uzenina s vůní a chutí hroznů, které nebyly zpracovány do vína. Ty se smíchaly s vepřovým masem a vybraným kořením, čímž vznikla delikatesa, kterou dnes můžeme vídat na svátečním stole.

Základem vinné klobásy je prvotřídní vepřové maso, které se nařeže na menší kousky nebo se namele. Důležitým krokem je přidání vinného moštu, jenž maso obohacuje o charakteristickou chuť a aroma.

K této směsi se pak přidávají vybraná koření – sůl, čerstvě mletý pepř, majoránka, česnek a někdy i mletý kmín nebo paprika. Maso, naplněné do střívek, se udí, díky čemuž se zajistí konzervace i kouřová chuť klobásy.

Jak klobásu připravit

Mezi osvědčené metody přípravy patří grilování, při němž klobása získá křupavou kůrčičku. Servírovat můžeme s křenem, hořčicí a čerstvým chlebem.

Další možností je příprava v páře, při níž zůstává klobása šťavnatější, na Vánoce však nejčastěji volíme opékání na pánvi s kapkou oleje či sádla, které nám zaručí zlatavý povrch.

Připravit si podle tohoto receptu můžete také klobásu v klasickém trojobalu, můžete je použít k výrobě netradičních hamburgerů podle receptu zde nebo ji použít místo buřtů a upéct ji na pivu. Dá se také zapékat se zelím či nakrájet do polévky.

Skladování a spotřeba

Je důležité uchovávat vinnou klobásu ve správných podmínkách. Pokud je původně balena ve vakuovém obalu, můžete ji v něm nechat až do chvíle, než ji otevřete.

Po otevření je nezbytné klobásu uložit do vzduchotěsné nádoby nebo ji znovu zabalit do potravinářské fólie či voskového papíru, aby byla chráněna před vysycháním a nepříjemnými pachy z chladničky.

Při skladování klobásy je rovněž potřeba sledovat její trvanlivost. Ačkoliv vinná klobása díky sušení a vysokému obsahu soli vydrží dlouho, mělo by se vždy kontrolovat datum spotřeby a klobásu je třeba konzumovat v doporučeném časovém období.

Doba trvanlivosti vinné klobásy v lednici se může lišit v závislosti na konkrétním produktu, způsobu zpracování a podmínkách skladování. Obecně platí, že neotevřená vakuově balená vinná klobása může v lednici vydržet několik týdnů až měsíců. Po otevření se doporučuje klobásu spotřebovat během několika dnů až týdne, opět v závislosti na konkrétních podmínkách a kvalitě produktu. 

Náš tip: Nemůžete se rozhodnout, na jaký způsob si klobásu připravíte? Vyzkoušejte náš videorecept:

Zdroje informací:

wikipedia.org - Vinná klobása
jimeto.cz - Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více