Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohová vánoční štóla chutná výborně, nádherně voní a vydrží dlouho vláčná.
Zdroj: Freepik

Synonymem českých Vánoc je vánočka a cukroví, v sousedním Německu pečou perníčky a štólu. Kynutá štóla plná kandovaného ovoce a marcipánu vyžaduje delší čas na odležení, a proto se začíná připravovat už koncem listopadu. Pokud jste na ni však dostali chuť nyní, nezoufejte, tvarohovou štólu stihnete v pohodě upéct a na svátečním stole se bude nejen báječně vyjímat, ale hlavně bude skvěle chutnat.

Německá tradice

Jako štóla se označuje kynuté skládané pečivo ve tvaru dlouhého plochého bochníku, plné cukru, kandovaného ovoce, marcipánu a rozinek. Připravuje se z hutného kynutého těsta a po upečení se obaluje ve vrstvě moučkového cukru, která slouží zároveň jako konzervant. Zabalená v alobalu vydrží čerstvá a vláčná až tři týdny a před zakrojením potřebuje alespoň tři až čtyři týdny na rozležení.

Její historie sahá do Německa, kde se štóla pekla už ve 14. století jako symbolický chléb představující právě narozeného Ježíše zabaleného v plenkách. Původně to byl jednoduchý postní chléb, až později se obohatil o máslo, kandované ovoce a mandle. Tvarohová verze vznikla až v minulém století jako reakce na rychlejší a snazší přípravu bez kynutí. 

Čím se tvarohová štóla liší od kynuté

Hlavní rozdíl spočívá v těstě. Klasická štóla je kynutá a peče se několik týdnů předem, aby se rozležela, chutě se prolnuly a vůně se otevřely. Získá tak typickou hutnou strukturu.

Oproti tomu tvarohová štóla neobsahuje droždí a nekyne. Těsto připomíná strukturou a chutí bábovku. Příprava je rychlá a jednoduchá, díky tvarohu je štóla vláčná, ihned měkká a nepotřebuje rozležet. Není tak hutná jako její kynutá verze. V chuti se lehounce projevuje jemná nakyslost tvarohu, která však krásně vyvažuje sladkost sušeného ovoce, rozinek máčených v rumu nebo citrusové kůry.

Rozinky lze obměnit za sušené brusinky nebo nadrobno nasekané sušené meruňky, přidat lze marcipán i pistácie. Nehodí se vlašské ořechy, které jsou příliš zemité. 

Na co dát pozor při přípravě tvarohové štóly

Příprava je výrazně jednodušší než u kynuté verze. Stačí smíchat tvaroh, máslo, mouku, cukr a koření. Těsto je hutné, tvárné a nelepí se. Chcete-li docílit nadýchanější struktury, vyšlehejte nejprve máslo s cukrem do pěny. Důležité je rovnoměrně vmíchat ovoce, aby se v těstu nerozpadalo a nepálilo při pečení. 

Štóla se tradičně tvaruje překládáním těsta přes sebe, čímž vznikne typický „záhyb“. Těsto proto vyválejte větší, než si myslíte a pak ho od delšího okraje složte uprostřed. Nakonec štólu vytvarujte do pěkného bochánku. 

K úspěchu přispěje i dostatečně rozehřátá trouba. Předehřejte ji na 180 °C, po zhasnutí kontrolky ji ještě chvíli nechte prázdnou a jakmile do ní vložíte štólu, ztlumte teplotu na 170 °C a upečte ji dozlatova. 

I tvarohová štóla se po upečení potírá rozpuštěným máslem a bohatě se sype moučkovým cukrem, což jí dodává typický zasněžený vzhled i sladkou chuť. Zároveň to prodlužuje její trvanlivost. Vždy je třeba uchovávat štólu celou zabalenou a v chladu. Ač není nutné ji nechávat odležet, jeden až dva dny klidu jí velmi prospějí.

Recept na výbornou tvarohovou štólu 

Na 1 štólu budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 350 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 120 g změklého másla, 2 vejce, 1 sáček kypřicího prášku, špetku soli, nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, 1 vanilku, 1 lžičku mleté skořice, 100 g rozinek máčených v rumu, 150 g kandovaného ovoce dle chuti a 50 g loupaných mandlí. Na potření: rozpuštěné máslo a moučkový cukr.

Jak na to? 

  1. V míse promíchejte cukr s tvarohem, vejcem a máslem. Přidejte citronovou kůru, sůl, dřeň vyškrábnutou z vanilky a mletou skořici. 
  2. Prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto
  3. Vmíchejte rozinky a kandované ovoce.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. 
  5. Prohněťte, až vznikne hutnější těsto. Vyválejte ho do většího obdélníku a po delší straně složte z obou stran do středu. Vznikne podlouhlý bochánek s přehybem
  6. Štólu přesuňte na připravený plech, vložte do rozehřáté trouby a ztlumte teplotu na 170 °C. Pečte asi 40–50 minut.
  7. Horkou štólu vytáhněte, potřete rozpuštěným máslem a hojně posypte cukrem. Nechte vychladnout a pak ji zabalte do alobalu. Uchovávejte zabalenou a v chladu. 

Náš tip: Na skládání tvarohové štóly se můžete podívat v našem videoreceptu a rovnou si ji podle něj upéct. 


Zdroje: Dresdnerstollen.com, Deutschland.de

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli