Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snad žádný jiný nepečený druh cukroví není tak populární jako vosí hnízda. Z talířů mizí jako první, a i když si občas stěžujeme, jaká je to piplačka, po roce se do jejich přípravy opět pouštíme s nadšením. Co je ale letos vyzkoušet trochu jinak? 

Oblíbená vosí hnízda...nebo úlky?

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly, v každém případě vždy jde o stejné cukroví v podobě typických kuželů, připomínajících včelí úly, postavených na piškotu a plněných máslovým krémem. Základem jsou nejčastěji piškoty respektive piškotová hmota, která se netlačí do speciálních formiček.

Piškoty v ní někteří nahrazují ořechy, možností, jak směs obměnit, je ale spousta. Stačí ji jen trochu jinak dochutit, tomu přizpůsobit i příchuť krému a hned máte vosí hnízda mnoha chutí, která díky různým barvám na talířích vypadají úchvatně. Jaká variace tak můžete připravit?

Bílá kokosová nebo z Margotek

Máte-li rádi exotickou příchuť kokosu, není nic jednoduššího, než přidat do piškotové směsi trochu strouhaného kokosu. Máslový krém pak můžete ochutit třeba likérem Malibu pro výraznější kokosovou chuť. Krásně bílá kokosová hnízda můžete nakonec posypat strouhaným kokosem, aby vypadala jako zasypaná sněhem. 

Náš tip: Kokosovou příchuť můžete vosím hnízdům dodat i prostřednictvím oblíbené tyčinky čokoládové tyčinky Margot s kokosovo-rumovou příchutí. Krásně se vyjímají, když je navíc ještě přelijete čokoládovou polevou.

Červená malinová či jahodová

V poslední době se velkým hitem stala vosí hnízda ovocná, která lákají k ochutná í svou červenou barvou. Tu jim dodáte prostřednictvím lyofilizovaného neboli mrazem sušeného ovoce. Ideální jsou k tomu jahody či maliny, které cukroví i krásně ovoní. Do máslového krému pak jednoduše přidáte zase malinovou či jahodovou zavařeninu

Náš tip: Jahodová vosí hnízda snadno připravíte podle tohoto receptu

Hnědá perníková

Milovníci perníčků si mohou své oblíbené cukroví přeměnit i do netradiční podoby vosích hnízd. Stačí jen hmotu, která se dává do formiček ochutit perníkovým kořením. Kromě piškotů můžete použít i mleté ořechy nebo mandle, jež dodají lepší chuť a texturu. Piškoty lze případně nahradit rozdrcenými nepovedenými perníčky. Střed úlků je možné vyplnit třeba karamelovým krémem ze salka, které ušleháte s máslem. 

Náš tip: Při přípravě perníkových úlků můžete postupovat podle našeho receptu

Zelená matcha, navíc s pistáciemi

Chcete-li doplnit paletu barev, můžete si udělat i úlky, které budou zelené skoro jako vánoční stromeček. Krásně jasnou zelenou barvu jim dodá prášek matcha (mletý zelený čaj), který slouží k přípravě dnes tak oblíbeného matcha latté. Dovnitř můžete dát jednoduchý máslový krém ovoněný vanilkou a rumem.

Do zelené barvy zbarví vosí hnízda i nadrcené pistácie. Náplň pak můžete ochutit pistáciovým máslem. Cukrář Josef Maršálek dává do pistáciových vosích hnízd náplň z malin rozvařených s cukrem a zahuštěných vanilkovým pudinkem. 

Náš tip: Zelená vosí hnízda uděláte třeba podle našeho receptu

Žlutá mangová hnízda

Pokud toužíte po tom udělat letos něco opravdu extra, můžete připravit také neobvyklá exotická mangová hnízda. Recept na toto výjimečné cukroví nabídla na svém profilu Lžička cukru foodbloggerka Markéta Marešová. Mangovou chuť jim dodává rozmixované mrazem sušené mango, náplň je dochucená maracuja zavařeninou. Tyto luxusní úlky si můžete připravit přímo podle jejího videa

Pro kávové nadšence

Kávová vosí hnízda potěší všechny milovníky dobré kávy. Stačí silnou kávu přilít do piškotové hmoty (tak ji i navlhčíte), případně ji lze ochutit přímo instantní kávou. Kávu se hodí přidat i do krému, který opět jednoduše uděláte jen z másla a moučkového cukru

Náš tip: Při přípravě kávových vosích hnízd postupujte podle našeho návodu

Svěží citronová

Chcete raději něco svěžejšího? Tak dodejte vosím hnízdům sladkokyselý nádech pomocí citronové kůry a šťávy. I tato kombinace se k nim výborně hodí, navíc ji podpoříte náplní z italského citronového likéru limoncello a pomazánky lemon curd. Použít ale lze i máslo v kombinaci s citrusovou zavařeninou. Tato vosí hnízda snadno uděláte podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 120 g piškotů, 45 g najemno mletých mandlí, 70 g moučkového cukru, 70 g másla, citronová kůra podle chuti, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce limoncella a 50 g slazeného kondenzovaného mléka. Na krém: 50 g másla, 30 g moučkového cukru a 2 lžíce limoncella (místo másla můžete použít i citronovou pomazánku lemon curd), piškoty nebo linecká kolečka dospod vosích hnízd. 

Postup: Piškoty rozemelte a smíchejte s mletými mandlemi, moučkovým cukrem a máslem. Přidejte kůru, šťávu, likér a salko a vypracujte těsto. To pak vmáčkněte do formiček na hnízda vysypaných moučkovým cukrem. Prošlehejte ingredience na krém. Do každého hnízda udělejte důlek a naplňte je krémem. Uzavřete piškotem nebo lineckým kolečkem a dobře přimáčkněte. 

Na různé podoby vosích hnízd se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Recepty k tomuto článku