Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou

Jemný koláč se zakysanou smetanou, rybízem a muchovníkem potěší svou vláčností i svěží ovocnou chutí. Sladká drobenka na povrchu krásně doplňuje šťavnaté ovoce a vytváří dezert, který se hodí ke kávě i jako lehká letní svačina.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová nebo koláčová forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečicím papírem a boky vytřeme olejem. Krok 2: Z mouky, cukrů a másla uděláme drobenku a necháme stranou. Omyté čerstvé ovoce necháme na sítu okapat. Krok 3: Obě mouky s práškem prosejeme do větší misky, přidáme cukr a promícháme. Krok 4: V menší misce rozkvedláme zakysanou smetanu s vejcem a olejem. Vlijeme do moučné směsi, promícháme a přemístíme do připravené formy. Krok 5: Na těsto ve formě nasypeme ovoce, posypeme drobenkou a dáme péct na 35-40 minut. Řídíme se vlastní troubou. Krok 6: Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout a poté nakrájíme.

TIP: Top 7: Letní ovocné koláče - oblíbené recepty

Zveřejněno 13. 7. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Na koláč můžeme použít jiné druhy ovoce, na meruňky přidám do drobenky strouhané lískové oříšky, na višně drobenku s mandlemi a kapkou rumové příchutě a na švestky přidám nasekané vlašské ořechy a mák. Ovoce lze použít i zmrazené.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWv9L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWv9L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Marie Svarcova - Maruško, jak dokážeš uchránit muchovník před ptáky - všechny plody mi sežerou ještě než úplně dozrají. Letos zvláště krásně kvetl, i měl spoustu plodů, ale stačily jen zčervenat - když jsme přijeli za týden, našla jsem jen tak malou hrstičku nezralých, a ty zmizely do druhého dne.

Marie Svarcova: jj, vyzkouším

Koláč bude určitě luxusní! S muchovníkem, velmi podobným borůvkám, to bude opravdová lahůdka. 😊

Monika146: :-K Moc děkuji za komentář, plody muchovníku jsou sladké a moc dobré s kyselým rybízem. Je to skoro 2m vysoký keř a velká úroda. Výborný i džem. :-K Krásný zbytek večera. :-K

Suroviny:
mouka hrubá, mouka polohrubá, kypřící prášek, cukr krupice, smetana zakysaná, olej, vejce, rybíz, mouka hrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu