Papriková pasta

Danca Kuchařka: Danca

Zavařeniny 6 názorů

Suroviny

2 cibule (velké)
1 kg bílých paprik
1-2 feferonky
100 ml oleje
3 lžíce octa
2 lžíce cukru
1 lžička soli
1 rajčatový protlak (140g)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, na oleji ji osmahneme až zesklovatí. Přidáme na proužky nakrájenou papriku a feferonku, ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100 ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala.

  2. Ke konci přidáme protlak a ještě krátce provaříme. Měkkou zeleninu rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem přímo v kastrolu), případně ještě dochutíme a ještě horké plníme do skleniček. Ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme do úplného vychladnutí a poté uskladníme.

  3. Mám zkušenost, že takto připravená (bez sterilizace) vydrží v lednici nejméně do Vánoc. Pokud bychom ji chtěli uchovat déle, je lépe strilizovat. Já to dělám v mikrovlnné troubě, počítám 3 minuty na jednu skleničku o obsahu 320 ml.

Poznámka

Papriková pasta se nyní prodává pod názvem "Saba". Já si ji pamatuji z dětství, kdy se dělala v tubách (na název si už nevzpomenu) a s bratrem jsme ji milovali na chlebu s máslem...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Papriková pasta

  • teny1 teny1

    Dnes jsem udělala, teď mám v mikrovlnce a vypadá to super dobře<3

    Odpovědět

  • venda venda(neregistrovaná)

    nebyla to HARISA ?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Danuško,to se Ti povedlo:-p:yes:Recept se mi líbí:-K

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Tom Beyk: Tome, taky můžeš pro barvičku část bílých paprik nahradit kapiemi;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    ...prodává se teď také pod názvem Salza, mě se zdá poněkud mdlé chuti. Tvůj recept, myslím, že bude dobrý. Já to asi zkusím ale dám tam taky svoje rajčata a místo octa - a zároveň jako konzervant, plnotučnou hořčici. Tu barvu to mít asi nebude ale důležitý je chuťový efekt.:-))
    Pokud to vyrobím, tak přidám komentář a foto.

    Odpovědět

  • máša máša(neregistrovaná)

    Tuto pastu dělám stejně, jen místo protlaku dávám rajčata ze zahrady, která nejsou vzhledově pěkná. Chuť je opravdu jako z té tuby prodávané za totality.

    Odpovědět

Tématické fráze: paprikova pasta papriková pasta recept domácí papriková pasta pasta z paprik papriková harisa jak uchovat feferonky recept na paprikovou pastu papriková salsa pasta harisa domácí pasta z feferonek pasta z feferonek pasta z feferonek recept pasta z rajčat a paprik domácí harisa pasta z feferonky pasta z paprik recept papriková pasta s feferonek papriková pasta recepty feferonky pasta recept na pastu z feferonek