Koláče plné letního ovoce: Chutnají pokaždé jinak, upečte je podle nejlepších receptů
Léto nám nabízí v rychlém sledu různé druhy dozrávajícího ovoce. Stále máme co péct a čím zdobit různé sladké dobroty. S čerstvým sezonním ovocem je vše mnohem chutnější než s ovocem mraženým nebo zavařeným. To nejrychlejší, co můžeme upéct, jsou různé koláče, bublaniny a buchty na plech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hrníčkové recepty na ovocné koláče
Tyto recepty patří k nejžádanějším a jsou oblíbené zvlášť při pobytu na chatách či chalupách, kdy nemáme k dispozici váhu. K odměření postačí hrnek, těsto máme za chvilku připravené a rozprostřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme bohatě ovocem a přidáme lahodnou drobenku.
Koláče s kypřicím práškem
Mnoho hospodyněk má tento typ pečení nejraději, také začátečníci s rychlým práškovým koláčem určitě "zabodují" u návštěvy. Kypřicí prášek se postará o správné nakypření těsta a pokud se držíme receptu, moučník se vždy povede. S ovocem nešetříme a protože většina druhů má nakyslou chuť, povrch koláče ještě osladíme - buď posypeme cukrem nebo chutnou drobenkou.
Kynuté koláče s ovocem
Nejprve umícháme lité těsto, pak ho rozložíme na plech a teprve na něm ho necháme vykynout. Během kynutí si můžeme "odskočit" pro misku rybízu nebo jiného ovoce, po vykynutí těsto opraným a okapaným ovocem posypeme, přidáme drobenku, upečeme a oblíbený letní koláč našich babiček je na světě. Po zchladnutí dobrotu můžeme krájet a podávat. Tento typ koláče je sytější než načechrané buchty s práškem do pečiva a pokud ho brzy nespotřebujeme, začne osychat. Výhodou je, že se velmi dobře mrazí a po rozmrazení chutná výborně, proto část, kterou bychom brzy nestihli spotřebovat, raději co nejdříve po upečení zmrazíme.
Kefírový koláč s ovocem
Na závěr pro vás máme video-recept na koláč, který se zaručeně povede. Kefírové pečivo je příjemně vláčné a kypré. Podle našeho receptu si to můžete sami vyzkoušet.
- Na koláč potřebujete 300 g hladké mouky, 200 g krystalového cukru, 100 g Hery, 250 ml kefíru, 2 vejce a 1 prášek do pečiva. Na ozdobení vyberte vhodné sezonní ovoce.
- V míse smíchejte kefír s cukrem, přidejte rozpuštěnou zchladlou Heru a mouku s práškem do pečiva. K tomu ještě vyklepněte vejce a ze směsi vyšlehejte řídké těsto.
- Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte kousky ovoce.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu cca 30 minut.
- Správné propečení poznáte po vpíchnutí špejle. Po vytažení musí zůstat suchá.
Správný postup pečení kefírového koláče doporučujeme zhlédnout v následujícím videu:
Vybrali jste si ten "svůj" recept? Pokud ještě ne, podívejte se do našeho velkého přehledu bublanin a ovocných řezů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodové dezerty a jiné dobroty: Užijte si jahodovou sezónu naplno. Máme pro vás ty nejlepší recepty
Jak rozmrazit cukroví, koláče nebo ovocné buchty. Je to jednoduché, pokud dodržíme několik zásad
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Komentáře