Frgál se švestkami
Na tradiční kynuté koláče připravíme těsto buď ručně nebo s pomocí domácí pekárny. Doplníme jej pak lahodnou tvarohovou náplní, osvěžujícími švestkami a skvělou drobenkou. Čerstvě upečeny bude skvělý jak na snídani, tak i pro návštěvu.
Postup přípravy
Krok 1: S přípravou těsta nám pomůže domácí pekárna – program Těsto s dobou kynutí 60 minut. Suroviny do pekárny vkládáme v pořadí nejprve tekuté, pak suché a do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého pak nadrobené droždí.
Krok 2: Pokud nemáme pekárnu, připravíme těsto obvyklým způsobem s přípravou kvásku. V polovině odměřeného vlažného mléka rozmícháme droždí, 1 lžíci z odváženého množství moučkového cukru a 3 lžíce polohrubé mouky, také z odváženého množství. Umícháme hladký kvásek, který necháme 20 minut pod utěrkou kynout.
Krok 3: Suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout 60 minut.
Krok 4: Zatím připravíme tvarohovou náplň a drobenku. Na náplň všechny uvedené suroviny smícháme dohromady. Pokud použijeme tvaroh v kostce, přidáme do náplně mléko, aby náplň nebyla příliš hustá.
Krok 5: Na drobenku pak smícháme cukr, máslo a mouku a prsty promneme.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme tenké koláče.
Krok 7: Po okrajích koláčů promačkáme prstem dolíček a tím vznikne okraj koláče, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Připravené těsto potřeme tvarohovou náplní, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme drobenkou.
Krok 8: Koláče necháme ještě asi 30 minut kynout. Včas zapneme troubu na 160 °C.
Krok 9: Po uvedené době dáme koláče do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 20 minut.
Zveřejněno 4. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgál se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2R3n
Moje poznámka
Frgál se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2R3n
Nejnovější recepty
Houbičky nakyselo
Přidáno před 12 sekundami
Králičí ledvinky v rozmarýnovo-smetanové omáčce
Přidáno před 3 hodinami
Srnčí na víně s liškami
Přidáno před 4 hodinami
Frgál se švestkami
Přidáno před 13 hodinami
Jednohubky s lososem a se španělskou sušenou šunkou
Přidáno 4. 10. 2025 08:06:41
Himalájské řezy
Přidáno 3. 10. 2025 21:56:24
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nafoukané trubičky
RadekMaly před 4 minutami
Fazolkové lusky na smetaně
JABR79 před 13 minutami
Podzimní kotleta
Alamatej před 1 hodinou
Hlávkové zelí, mleté kuličky a brambory v jednom pekáčku
Fitulka před 1 hodinou
Zapečená krkovička podle magazínu Albert
Fitulka před 1 hodinou
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
knihomolka před 1 hodinou
Zeleninová polévka - sytá
Fitulka před 1 hodinou
Pečená játra v alobalu
Jan Nemec před 1 hodinou
Banánové lívance
Wendiik před 2 hodinami
Staročeská bramborová omáčka s hříbky
OK1AMF před 2 hodinami
Suroviny:
mléko,
droždí čerstvé,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
sůl,
vejce,
švestky,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
máslo,
tvaroh měkký,
cukr vanilkový,
žloutek,
cukr moučkový,
mléko
Komentáře (1)