Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgál se švestkami

Na tradiční kynuté koláče připravíme těsto buď ručně nebo s pomocí domácí pekárny. Doplníme jej pak lahodnou tvarohovou náplní, osvěžujícími švestkami a skvělou drobenkou. Čerstvě upečeny bude skvělý jak na snídani, tak i pro návštěvu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Středně náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 60 min včetně doby kynutí těsta

240 min (180 min příprava + 60 min tepelná úprava, včetně doby kynutí těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: S přípravou těsta nám pomůže domácí pekárna – program Těsto s dobou kynutí 60 minut. Suroviny do pekárny vkládáme v pořadí nejprve tekuté, pak suché a do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého pak nadrobené droždí. Krok 2: Pokud nemáme pekárnu, připravíme těsto obvyklým způsobem s přípravou kvásku. V polovině odměřeného vlažného mléka rozmícháme droždí, 1 lžíci z odváženého množství moučkového cukru a 3 lžíce polohrubé mouky, také z odváženého množství. Umícháme hladký kvásek, který necháme 20 minut pod utěrkou kynout. Krok 3: Suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout 60 minut. Krok 4: Zatím připravíme tvarohovou náplň a drobenku. Na náplň všechny uvedené suroviny smícháme dohromady. Pokud použijeme tvaroh v kostce, přidáme do náplně mléko, aby náplň nebyla příliš hustá. Krok 5: Na drobenku pak smícháme cukr, máslo a mouku a prsty promneme. Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme tenké koláče. Krok 7: Po okrajích koláčů promačkáme prstem dolíček a tím vznikne okraj koláče, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Připravené těsto potřeme tvarohovou náplní, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme drobenkou. Krok 8: Koláče necháme ještě asi 30 minut kynout. Včas zapneme troubu na 160 °C. Krok 9: Po uvedené době dáme koláče do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 20 minut.

TIP: Švestky v naší kuchyni

Zveřejněno 4. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgál se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2R3n

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgál se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2R3n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, droždí čerstvé, žloutek, máslo, cukr moučkový, mouka polohrubá, sůl, vejce, švestky, cukr krupice, mouka polohrubá, máslo, tvaroh měkký, cukr vanilkový, žloutek, cukr moučkový, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu