

Pravý poctivý valašský frgál
Suroviny 4 porce
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 125 g sádla
- 2 žloutky
- citronová kůra
- Kvásek:
- 2 lžíce cukru krupice
- kostka droždí (pokojová teplota!)
- 250 ml teplého mléka(na kvásek stačí trocha, zbytek do těsta)
- Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta
- maková nádivka na dva koláče:
- 200 g mletého máku
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lžíce povidel
- 1 lžíce rumu
- krupicový cukr podle chuti
- 200 ml mléka
- špetka skořice
- tvarohová nádivka na dva koláče:
- 2 měkké tvarohy v alobalu 500g
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr podle chuti
- 1 vanilkový pudink
- případně mléko na zředění
- rozinky nebo drobné ovoce(borůvky, ostružiny..)- kdo má rád
- povidla švestková na dva koláče:
- 400g povidel
- 1-2 lžíce rumu
- dle uvážení na zhoustnutí trochu nastrouhaného perníku
- žmolenka - hodně žmolenky:)
- 160 g hladké(polohrubé) mouky (zda raději křupavější)
- 100 g krupicového cukru (80-90g)
- 100 g másla
- na pokropení po vytažení z trouby:
- 125 g másla
- 80 g rumu(ať to voní)
Postup přípravy receptu
Těsto - buď vše vložíme do DP nebo pěkně ručně: uděláme kvásek z droždí, pár lžic cukru, trochu teplého mléka a cca čtvrtinu mouky.
Potom na kvásek přidáme zbylé suroviny (cukr, zbytek mouky, povolené máslo nakrájené na kostičky, žloutky, trochu soli a citr.kůru (ja dala i pomerančovou).
Uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko.
Těsto přikryjeme fólií a necháme 20 minut kynout, pak ho prohněteme. Necháme odpočívat zase 20 minut a poté prohněteme,a zase necháme kynout.
Těsto rozdělíme na 4 díly (= 4 koláče).
Nachystáme si papír na pečení (podložka na pečení je lepší:-D!) a z prvního dílu se pokusíme vyválet kulatý tvar.Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu. Mám velikou 26 cm, tak jsem to dělala o něco větší cca 2 cm od formy. Ořežeme nějak do tvaru a uděláme okraje.
Plníme libovolnou nádivkou (hodně), sypeme drobenkou a pečeme v rozpálené troubě (dle moji max.) 20 minut na 180 st., ihned po vytažení hojně kropíme rozpuštěným máslem s rumem a potřeme hlavně okraje:).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pravý poctivý valašský frgál
-
V SUROVINÁCH stojí psáno:
"Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta"
Relativně je to prkotina, všichni víme wcg
Nikdy ale nevíte zda se na pečení nevrhne matematický génius, ale po přečtení výše uvedeného mu praskne hlava protože mu to nepobere
No, s podobným zadáním by si neporadil ani slovutný A. Einstein -
Receptík je krásně napsaný, z těsta jsem udělala 3 koláče - tvarohový, makový i povidlový, drobenka vystačila také akorát. Náplně jsem dělala z 1/2 popsaně dávky, na každý koláč vyšla jedna.
Přidávám fotku. -
sikulka7:
Ba ne, toto není můj rcp
No, dělám cosi podobného - povidlového, navíc tvarohem plněného
https://www.labuznik.cz/detail-fotky/?imageId=2687... -
casino: Máte pravdu, pravá hrušková povidla se dělají ze sušených hrušek.Ale dá to moc práce, tak já dělám "levá", hrušky rozvařím jako povidla švestková.Je to rychlejší a taky dobré.Jinak váš frgál vypadá skvěle, už je uložený.
-
sikulka7:
Máte pravdu
No, částečně...
Nebo snad znáte někoho, kdo napřed suší hrušky, aby je posléze rozvařil a napaplal na koláč
(mrkněte se, co jsou to "hruškovými povidla"
***
masorad:
Já taky -
Nejlepší valašský frgál je s hruškovými povidly ( kdysi se s jinou náplní ani nedělal). Kde jsou v receptu? Nějak mi tam chybí.
-
V surovinách je 125g sádla, ale v postupu povolené máslo nakrájené na kostičky. Tak co tam patří? Já osobně bych se nebránil tomu sádlu.
-
hosta: Asi má v tom trošku zmatek..
-
Ano, trosku podezrivam, ze se to stalo obnovenim topreceptu, predtim jsem tam mela mezery:)
-
mika59: zřejmě už autorka opravila, je nově aktivováno
- teď zas chybí v surovinách na těsto přesto, že v postupu je.
-
mika59: zřejmě už autorka opravila, je nově aktivováno
-
Masa603: Ale ta sůl v tom kvásku je napsaná
špetka soli
-
macdonaldova: kde mate napsano dat sul do kvasku?
naucte se cist..
-
sůl do kvásku?? To nemyslíte vážně.
-
děkuji za typ, ja pouzila prave tu dortovou formu:)