Pravý poctivý valašský frgál

masa603 Kuchařka: masa603

4 porce Moučníky , Kynuté 10 názorů

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru
125 g sádla
2 žloutky
citronová kůra
Kvásek:
2 lžíce cukru krupice
kostka droždí (pokojová teplota!)
250 ml teplého mléka(na kvásek stačí trocha, zbytek do těsta)
Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta
maková nádivka na dva koláče:
200 g mletého máku
1/2 vanilkového cukru
1 lžíce povidel
1 lžíce rumu
krupicový cukr podle chuti
200 ml mléka
špetka skořice
tvarohová nádivka na dva koláče:
2 měkké tvarohy v alobalu 500g
2 žloutky
1 vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti
1 vanilkový pudink
případně mléko na zředění
rozinky nebo drobné ovoce(borůvky, ostružiny..)- kdo má rád
povidla švestková na dva koláče:
400g povidel
1-2 lžíce rumu
dle uvážení na zhoustnutí trochu nastrouhaného perníku
žmolenka - hodně žmolenky:)
160 g hladké(polohrubé) mouky (zda raději křupavější)
100 g krupicového cukru (80-90g)
100 g másla
na pokropení po vytažení z trouby:
125 g másla
80 g rumu(ať to voní)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto - buď vše vložíme do DP nebo pěkně ručně: uděláme kvásek z droždí, pár lžic cukru, trochu teplého mléka a cca čtvrtinu mouky.

  2. Potom na kvásek přidáme zbylé suroviny (cukr, zbytek mouky, povolené máslo nakrájené na kostičky, žloutky, trochu soli a citr.kůru (ja dala i pomerančovou).

  3. Uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko.

  4. Těsto přikryjeme fólií a necháme 20 minut kynout, pak ho prohněteme. Necháme odpočívat zase 20 minut a poté prohněteme,a zase necháme kynout.

  5. Těsto rozdělíme na 4 díly (= 4 koláče).

  6. Nachystáme si papír na pečení (podložka na pečení je lepší:-D!) a z prvního dílu se pokusíme vyválet kulatý tvar.Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu. Mám velikou 26 cm, tak jsem to dělala o něco větší cca 2 cm od formy. Ořežeme nějak do tvaru a uděláme okraje.

  7. Plníme libovolnou nádivkou (hodně), sypeme drobenkou a pečeme v rozpálené troubě (dle moji max.) 20 minut na 180 st., ihned po vytažení hojně kropíme rozpuštěným máslem s rumem a potřeme hlavně okraje:).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 77 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravý poctivý valašský frgál

  • masorad masorad

    V surovinách je 125g sádla, ale v postupu povolené máslo nakrájené na kostičky. Tak co tam patří? Já osobně bych se nebránil tomu sádlu.:-?

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    hosta: Asi má v tom trošku zmatek..;-)

    Odpovědět

  • masa603 masa603(autorka receptu)

    Ano, trosku podezrivam, ze se to stalo obnovenim topreceptu, predtim jsem tam mela mezery:)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    mika59: zřejmě už autorka opravila, je nově aktivováno;-) - teď zas chybí v surovinách na těsto přesto, že v postupu je.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    mika59: zřejmě už autorka opravila, je nově aktivováno;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Masa603: Ale ta sůl v tom kvásku je napsaná:-) špetka soli:-)

    Odpovědět

  • Masa603 Masa603(neregistrovaný)

    macdonaldova: kde mate napsano dat sul do kvasku?:-)naucte se cist..

    Odpovědět

  • macdonaldova macdonaldova(neregistrovaná)

    sůl do kvásku?? To nemyslíte vážně.:-!

    Odpovědět

  • masa603 masa603(autorka receptu)

    děkuji za typ, ja pouzila prave tu dortovou formu:)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Pokud dělám tyto koláče, tak si vyválím těsto a kulatý tvar "vytisknu" umělohmotnou miskou s ostrým okrajem. Tvoje koláče oceňuji 3. bodem :-p:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na pravý valašský frgál pravý valašský frgál recept pravy valassky frgal recept na pravý tvarohový frgál pravé valašské frgály recept pravé valašské frgále recept frgál recept recept na frgál valasský frgál valašský frgál recept recept na valašský frgál jednoduchý frgál nejlepší frgale tvaroh na frgal pravy valasky frgal forma na frgál pravé valašské frgály frgály recept originalni recept na valassky frgal pravy frgal recept

Zapomněl/a jsem heslo