Hruščák (valašský frgál s hruškovými povidly )

Suroviny 4 velké kulaté koláče

350 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
110 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
3 žloutky
120 g másla (rozpuštěného)
špetka soli
citrónová kůra
1,5 - 1,8 dcl vlažného mléka
sušené droždí
Hrušková povidla jsou dochucena:
badyánem (mletým)
skořicí
rumem
drobenka
máslo (rozpuštěné)
rum (smícháme s máslem)

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme 40 minut kynout. Z vykynutého těsta utvoříme 4 bochánky. Každý bochánek vyválíme do kulaté placky, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem.

  2. Placku potřeme hruškovými povidly a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C cca 25-30 minut. Horký koláč hustě pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

Komentáře k receptu Hruščák (valašský frgál s hruškovými povidly )

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Dodělala jsem ráno, pokusná suchá placička z těsta dopadla celkem dobře, tak jsem to dotáhla do konce, těsto je jinak opravdu moc chutné, zkusím určitě znova. Díky za recept.

    Odpovědět

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Sušené droždí nepoužívám, jednou jsem zkusila, špatné, čerstvé mě nezklamalo nikdy. Ale vím, že ostatní nemají problémy, bylo nutno použít sušené, co jsem v krizi pořídila do zásoby, že mu kdyžtak dám šanci :-).. a ono to těsto fakt nic nedělá. Těsto mám takové mastnější, tak jsem asi měla dát víc, než jen podle mouky, navíc čerstvého používám většinou míň, než je ve většině receptů, tak jsem po přepočtu sušeného dala asi málo. To je neštěstí... tak uvidíme.

    Odpovědět

  • Zdenullinka Zdenullinka(autorka receptu)

    triniti: Na každém sáčku sušeného droždí je napsáno, na jaké je množství mouky. Koukněte na návod. :)

    Odpovědět

  • triniti triniti

    toho sušeného droždí je celý jeden sáček? Díky

    Odpovědět

  • Zdenullinka Zdenullinka(autorka receptu)

    Sarovka: To mě moc těší, že se povedly a hlavně že chutnaly.:yes:

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Zdenko, dnes jsem pekla frgály poprvé, ale rozhodně ne naposledy:-K Tři zmizely ještě vlažné:-)) S těstem se krásně pracovalo. Hruškový povidla provoněly byt.:yes: No, nemám co dodat, už ani fotku. Jedině prázdný tác s drobky:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Začínáme od píky:-D
    Zaučuji vnúčence v kuchyni...
    Mám po mamince jenom jeden velký kulatý plech, tak jsem dětem dal dna z rozkládacích dortových forem, že ať si, z na stéblo rozváleného těsta, podle nich vyříznou kruh, plát dají na to dno, napaplou náplní, atd.
    Nejstarší prapotomek mě přeqapil: na desce trochu roztákl bochánek těsta, dal ho na to dýnko a přejel válečkem. Těsto se o zvýšené okraje ořízlo na přesný kruh a přitom mělo požadovanou tloušťku:yes::yes::yes:
    Přidána fotečka. Když tak smáznu, protože s rcp má společné akorát těsto:-8 Hrušková povidla jsou ze kdoulí podle http://www.toprecepty.cz/recept/29397-kdoulovy-dze... ale někteří nevěřili, že ta povidla hrušky neviděla ani z rychlíku:-D

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib

    Janilka: Teoreticky to jde ale v tak malém množství je to velmi náročné.Ten recept je zhruba něco přes 1/2 kg těsta.to není tak moc.
    Pokud chceš méně tak zadělej z poloviční dávky ,ale lepší by jsi měla udělat těsto podle rozpisu a pozvat kamarádku na kávičku nebo udělat sousedům radost. To je největší poklona když se ti něco povede a druhým to chutná.:-K

    Odpovědět

  • Janilka Janilka(neregistrovaná)

    Ahoj, nejsem v pečení moc zběhlá, a tak bych se chtěla zeptat Vás, zkušenějších, jestli je možné, pokud budu chtít vyzkoušet upéct jen jeden frgál a nikoliv hned čtyři najednou, podělit veškeré ingredience čtyřmi. :-p:-?:-? Dá se to tak reálně udělat? Děkuji za případné reakce :-K

    Odpovědět

  • Zdenullinka Zdenullinka(autorka receptu)

    Markét: Jsem ráda že se povedly a chutnaly. ;-)

    Odpovědět

  • Markét Markét(neregistrovaný)

    Dnes jsem pekla frgály poprvé podle tohoto receptu. Dala jsem kromě hrušek borůvky a maliny a jsou fakt luxusní! Moc děkuji za recept a přidávám samozřejmě bodík:-p:-8:-D:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    :-*:-8 Hruščák je prostě hruščák:-8:yes::yes:

    Odpovědět

  • Zdenullinka Zdenullinka(autorka receptu)

    rebeka:Hrušky máme dvě a do věčných lovišť se zatím nechystají(doufám :-)) Vyvalovala jsem klasickým velkým válečekem,těsto bylo natolik tvárné že se na plech dalo přenést v pohodě.;-)

    Odpovědět

  • Zdenullinka Zdenullinka(autorka receptu)

    marfy:Všechno vyjmenované koření je v koláči, respektive v hruškových povidlech.

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: valašsky frgal recept valašký frgál těsto na frgál recept na valašský frgál nejlepši frgal recept frgál na plech povidlový frgál frgál recept recept frgál recept moravský frgál recept na moravské frgále metýnka s povidly pravý valašský frgál recept recept na frgal koláč s hruškovými povidly hruščák koláč z hruškových povidel kynutá metynka hruškáče hruskovy frfal