

Hruščák (valašský frgál s hruškovými povidly )
Suroviny 4 velké kulaté koláče
- 350 g hladké mouky
- 150 g hrubé mouky
- 110 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 120 g másla (rozpuštěného)
- špetka soli
- citrónová kůra
- 1,5 - 1,8 dcl vlažného mléka
- sušené droždí
- Hrušková povidla jsou dochucena:
- badyánem (mletým)
- skořicí
- rumem
- drobenka
- máslo (rozpuštěné)
- rum (smícháme s máslem)
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme 40 minut kynout. Z vykynutého těsta utvoříme 4 bochánky. Každý bochánek vyválíme do kulaté placky, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem.
Placku potřeme hruškovými povidly a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C cca 25-30 minut. Horký koláč hustě pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hruščák (valašský frgál s hruškovými povidly )
-
Dodělala jsem ráno, pokusná suchá placička z těsta dopadla celkem dobře, tak jsem to dotáhla do konce, těsto je jinak opravdu moc chutné, zkusím určitě znova. Díky za recept.
-
Sušené droždí nepoužívám, jednou jsem zkusila, špatné, čerstvé mě nezklamalo nikdy. Ale vím, že ostatní nemají problémy, bylo nutno použít sušené, co jsem v krizi pořídila do zásoby, že mu kdyžtak dám šanci
.. a ono to těsto fakt nic nedělá. Těsto mám takové mastnější, tak jsem asi měla dát víc, než jen podle mouky, navíc čerstvého používám většinou míň, než je ve většině receptů, tak jsem po přepočtu sušeného dala asi málo. To je neštěstí... tak uvidíme.
-
triniti: Na každém sáčku sušeného droždí je napsáno, na jaké je množství mouky. Koukněte na návod. :)
-
toho sušeného droždí je celý jeden sáček? Díky
-
Sarovka: To mě moc těší, že se povedly a hlavně že chutnaly.
-
Zdenko, dnes jsem pekla frgály poprvé, ale rozhodně ne naposledy
Tři zmizely ještě vlažné
S těstem se krásně pracovalo. Hruškový povidla provoněly byt.
No, nemám co dodat, už ani fotku. Jedině prázdný tác s drobky
-
Začínáme od píky
Zaučuji vnúčence v kuchyni...
Mám po mamince jenom jeden velký kulatý plech, tak jsem dětem dal dna z rozkládacích dortových forem, že ať si, z na stéblo rozváleného těsta, podle nich vyříznou kruh, plát dají na to dno, napaplou náplní, atd.
Nejstarší prapotomek mě přeqapil: na desce trochu roztákl bochánek těsta, dal ho na to dýnko a přejel válečkem. Těsto se o zvýšené okraje ořízlo na přesný kruh a přitom mělo požadovanou tloušťku
Přidána fotečka. Když tak smáznu, protože s rcp má společné akorát těstoHrušková povidla jsou ze kdoulí podle http://www.toprecepty.cz/recept/29397-kdoulovy-dze... ale někteří nevěřili, že ta povidla hrušky neviděla ani z rychlíku
-
Janilka: Teoreticky to jde ale v tak malém množství je to velmi náročné.Ten recept je zhruba něco přes 1/2 kg těsta.to není tak moc.
Pokud chceš méně tak zadělej z poloviční dávky ,ale lepší by jsi měla udělat těsto podle rozpisu a pozvat kamarádku na kávičku nebo udělat sousedům radost. To je největší poklona když se ti něco povede a druhým to chutná. -
Ahoj, nejsem v pečení moc zběhlá, a tak bych se chtěla zeptat Vás, zkušenějších, jestli je možné, pokud budu chtít vyzkoušet upéct jen jeden frgál a nikoliv hned čtyři najednou, podělit veškeré ingredience čtyřmi.
Dá se to tak reálně udělat? Děkuji za případné reakce
-
Markét: Jsem ráda že se povedly a chutnaly.
-
Dnes jsem pekla frgály poprvé podle tohoto receptu. Dala jsem kromě hrušek borůvky a maliny a jsou fakt luxusní! Moc děkuji za recept a přidávám samozřejmě bodík
-
Hruščák je prostě hruščák
-
rebeka:Hrušky máme dvě a do věčných lovišť se zatím nechystají(doufám
Vyvalovala jsem klasickým velkým válečekem,těsto bylo natolik tvárné že se na plech dalo přenést v pohodě.
-
marfy:Všechno vyjmenované koření je v koláči, respektive v hruškových povidlech.
-
+12