Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banket

yanull yanull
Banket

Banket je nejnáročnější a nejsložitější způsob občerstvení, ke kterému je třeba školený personál. Je to nejslavnostnější typ oslavy, při kterém je třeba mít vše předem dohodnuto. Společné menu je připravené pro všechny hosty, kteří sedí u pečlivě upravené slavnostní tabule. Předem je určen zasedací pořádek. Pokrmy se servírují místo ze společných mís, jak tomu bylo dříve, přímo na talíře hostům zleva. To má tu výhodu, že se jídla nedotýká nikdo jiný, kromě kuchaře. Servírování probíhá podle doporučených rituálů, to samé platí i pro nápoje, Zpočátku hostiny i během ní se pronášejí slavnostní přípitky.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kisir

Kisir pochází z horkého Turecka. Jeho základem je bulgur, rajčatový protlak, petržel a další… Číst dál

Kisir

Kiwano

Kiwano (rohatý meloun, africká rohatá okurka) se řadí mezi zeleninu. Rostlina je liána, která… Číst dál

Kiwano

Kiwi

Klasické zelené kiwi má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku, kterou lidé většinou oloupou (byť… Číst dál

Kiwi

Klopsy

Klopsy jsou bochánky nebo válečky z mletého masa. Připravují se dušením v omáčce, nejčastěji… Číst dál

Klopsy

Kmín

Kmín kořenný luční je běžná bylina, rostoucí u nás i planě na loukách. Je jedním z nejstarších… Číst dál

Kmín

Kobliha

Koblihy jsou nejčastěji spojovány s masopustem, ale připravit je můžeme kdykoli během roku. Je to… Číst dál

Kobliha

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Naposledy jste si prohlédli