Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umami

yanull yanull

Umami, v překladu lahodný, tzv. 5. chuť objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda v řase kombu. Je to chuť kyseliny glutamové nebo její soli. Záliba v umami je nám vrozená. Její přítomnost v jídle signalizují bílkoviny a aminokyseliny. Umami je jedinečná kombinace chutí, která se nedá přiřadit k jiné, má tři specifické vlastnosti. Nemá schopnost zasytit, zvyšuje sekreci slin a stimuluje hlad.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Tyrolský špek

Tyrolský špek zraje 22 týdnů a krásně voní. Je to skvělá delikatesa, vyrábí se z vepřové kýty,… Číst dál

Tzatziky

Tzatziky, předkrm pocházející z Řecka, který si získal oblibu i u nás. V Řecku a Turecku se… Číst dál

Uherský salám

Uherský salám je snad nejznámější maďarský fermentovaný salám se stoletou tradicí výroby. Dříve se… Číst dál

Úhoř říční

Úhoř - ryba, která vypadá jako had, je druhem paprskoploutvých ryb. Třecí akt úhoře je spojován se… Číst dál

Ucha

Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo… Číst dál

Úlky

Úlky, neboli vosí hnízda patří k tradičnímu nepečenému cukroví a Vánoce si bez nich neumíme… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Naposledy jste si prohlédli