Lehké ovocné dezerty
20. 1. 2014 Vaření
Na Nový rok si mnozí z nás dávají předsevzetí s cílem zlepšit svůj dosavadní život. Většina z nich se pak týká našeho životního stylu: chceme zdravě jíst, pravidelně cvičit, více spát, nekouřit či omezit konzumaci alkoholu. Dodržet některé z těchto vytyčených cílů však může být po bujarých vánočních svátcích opravdovým kumštem. Abyste si i v době odříkání život přece jen osladili, máme pro vás skvělý tip: lehké ovocné dezerty.
Na Nový rok si mnozí z nás dávají předsevzetí s cílem zlepšit svůj dosavadní život. Většina z nich se pak týká našeho životního stylu: chceme zdravě jíst, pravidelně cvičit, více spát, nekouřit či omezit konzumaci alkoholu. Dodržet některé z těchto vytyčených cílů však může být po bujarých vánočních svátcích opravdovým kumštem. Abyste si i v době odříkání život přece jen osladili, máme pro vás skvělý tip: lehké ovocné dezerty.
Broskvové mámení
Ingredience: 2 broskve, ½ šálku ovesných vloček, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, 1 kávovou lžičku skořice, hrst nasekaných ořechů dle vlastního výběru
V misce promíchejte ovesné vločky, olej, javorový sirup/med, skořici a ořechy. Broskve rozkrojte napůl, odstraňte pecku a důlek po ní naplňte ovesnou směsí. Broskve pak dejte zapéct na 15-18 minut při teplotě 200°C, dokud nezměknout a jejich slupka se nezačne odlupovat. Zdobte šlehačkou nebo bílým jogurtem. Skvělé jako zdravá snídaně nebo lehký dezert.
Křupavé grapefruity
Ingredience: 2 grapefruity, hrst třtinového cukru
Grapefruity rozkrojte a odstraňte z nich tolik semínek, kolik bude možné. Grapefruity rovnoměrně posypte třtinovým cukrem a pečte při teplotě 200°C přibližně 16-18 minut. Cukr na kyselém ovoci vytvoří sladkou křupavou krustu, které neodoláte. 2 grapefruity vám postačí na 4 porce malé svačinky.
Skrytá jablka
Ingredience: 2 jablka, ¼ šálku třtinového cukru, 2 kávové lžičky skořice, listové těsto
Jablka rozkrojte napůl, odstraňte ohryzek a posypte je třtinovým cukrem. Plátek listového těsta rozkrájejte na tenké proužky, vytvořte z nich mřížkový design přes jablka a posypte je špetkou cukru a skořice. Pečte na 200°C 16-18 minut, až je těsto zlatohnědé a jablka měkká. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou či bílým jogurtem. Tato variace „jablek v županu“ je velmi roztomilá, a tak zajisté upoutá vaše hosty.
Chutné a snadné ovocné dezerty představují skvělý způsob, jak zahnat chuť na sladké a užít si výborné chuti ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kdo upeče nejlepší mazanec? Podle znamení horoskopu Berani ohromí vláčným tvarohovým, Panny nadýchaným kváskovým
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Stane se vítěz Peče celá země Vojta novým Maršálkem? Nabízí se to, ale možná se dočkáme šoku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Komentáře
24. 1. 2014 20:54