Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červenec
3

Den konzumace fazolí


Den konzumace fazolí
Zdroj: Milada Vigerova, Unsplash

Národní den

Červené, zelené, hnědé, bílé, kropenaté i jednobarevné fazole slaví svůj den konzumace 3. července. Tento den oslavujeme fazole všech velikostí, barev i tvarů na talíři v oblíbeném jídle z luštěnin. Jaký pokrm z fazolí si dopřejete? A věděli jste, že mohou být jedovaté?

Fazole jsou semena fazolu, který pochází z Nového světa a jedná se o jednu z nejdéle pěstovaných rostlin na světě. Věděli jste, že na světě byste našli až 40 tisíc druhů fazolí včetně takových, které se pěstují jako okrasné rostliny? Pěstování těchto luštěnin začalo již před 7 tisíci lety, ale Evropa si na fazolové pokrmy musela počkatdo 16. století. Ledvinovitá semena jsou skvělým zdrojem důležitých bílkovin a sacharidů, ale obsahují i vlákninu, železo, kyselinu listovou a nízký obsah tuku. Pozor, zralé syrové fazole jsou jedovaté a jejich konzumace končí bolestí břicha, nevolností a průjmem. U malých dětí dokonce stačí jen pár jednotlivých fazolí a mohou nastat nepříjemné komplikace. Tepelnou úpravou se nebezpečné jedovaté látky rozkládají a my se nemusíme bát dát si pořádnou porci oblíbeného jídla.

Co připravit z fazolí

Z fazolí můžeme připravit lahodný salát, skvělou polévku i bohatý hlavní chod, ale vykouzlíte z nich bez problémů i dokonalý dezert. Pokud ještě nemáte svůj oblíbený fazolový pokrm, navštivte náš receptář plný skvělých tipů. Luštěniny jsou základem jídelníčku mnoha zemí. Každý Čech za rok sní cca 3,5 kg fazolí, mezinárodní průměr se pak pohybuje kolem 7 kg. Fazole je vhodné před vaření namočit ideálně přes noc, aby se snížilo množství sacharidů, které způsobují nepříjemné nadýmání a zvýšila se stravitelnost. Pokud jste milovníci luštěnin, ale představa bolení břicha po konzumaci vás skutečně trápí, přidejte kmín nebo fenykl.  

Kdo by neměl promeškat Den konzumace fazolí?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více