Den chia semínek
Kdo by neznal chia semínka, což jsou velmi drobná jedlá semena rostliny Salvia hispanica. Jejich den najdeme v kalendáři pod datem 23. března. Jsou velmi výživná a energeticky vydatná. Nejčastěji najdou uplatnění při snídani.
Drobná chia semínka s oříškovou chutí se těší velké oblibě. Jsou velmi výživná a energeticky vydatná. Nejčastěji je konzumujeme předem namočená a hodí se ideálně k snídani.
Chia semínka mají schopnost vázat na sebe tekutinu. Během zhruba 20 minut pojmou tekutinu přibližně desetinásobku svého objemu. Slouží nejenom k přímé konzumaci, ale jsou také užitečná k zahušťování a oblíbená při pečení.
Co připravit z chia semínek
Chia semínka často používáme na přípravu různých pudinků a koktejlů. Stačí smíchat semínka s tekutinou – může jít o mléko, kefír, vodu, ale i džus. Chia semínka využijeme při přípravě kaší, stačí je přisypat při vaření. Přidávají se také do těst na lívance, drobné koláčky, sušenky a muffiny. Hodí se také do marmelád.
Tato semínka můžeme přisypat do vajíček, která připravujeme na vaječnou omeletu. Poslouží také do placiček a karbanátků. Používáme je i do těst na pečivo.