Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Baklava

yanull yanull
Baklava

Baklava je tučný a velmi sladký zákusek, oblíbený v Turecku a na Balkáně. Je to pochoutka z vrstveného listového těsta, zvaného filo, plněná sekanými ořechy, sirupem nebo medem. Historie baklavy není zdokumentována - hlásí se k ní mnoho národů a její původ je nejspíš turkotatarský. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Bábovka

Bábovka je druh sladkého třeného nebo kynutého pečiva, oblíbeného nejen u nás, ale i v mnoha… Číst dál

Bábovka

Badyán

Badyán je koření, získávané z listnatého stromu badyáníku pravého, který dorůstá výšky až 18 m.… Číst dál

Badyán

Bageta

Bageta je druh pečiva, původem z Francie. Francouzsky "baguette" znamená proutek nebo hůlka. Bageta… Číst dál

Bageta

Bakteriální kultury pro výrobu sýrů

Bakteriální kultury jsou mikroorganismy, které napomáhají procesu fermentace, a tím ovlivňují chuť,… Číst dál

Bakteriální kultury pro výrobu sýrů

Balsamico

Balsamico, též balzámový ocet, je vinný kvasný ocet, který vzniká zráním moštu z vinných hroznů v… Číst dál

Balsamico

Banán

Banán je velice žádaná komodita, která roste v mnoha zemích a do dalších se dováží. Ovoce, tvořené… Číst dál

Banán

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál