Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Baklava

yanull yanull
Baklava

Baklava je tučný a velmi sladký zákusek, oblíbený v Turecku a na Balkáně. Je to pochoutka z vrstveného listového těsta, zvaného filo, plněná sekanými ořechy, sirupem nebo medem. Historie baklavy není zdokumentována - hlásí se k ní mnoho národů a její původ je nejspíš turkotatarský. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Fíky

Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně, vyžadují velmi teplé a slunné polohy k pěstování. Největším… Číst dál

Fíky

Filé, filet

Filé je vykostěný řez nebo plátek masa či ryby. S takto opracovanou surovinou se setkáváme často v… Číst dál

Filé, filet

Filírování

Filírování je krájení masa na velmi tenké plátky, většinou o rozměru 0,5 - 1 cm. Jedná se o maso… Číst dál

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a… Číst dál

Foie gras

Fondán

Fondán je cukrovinka z cukerné hmoty s jemnou krystalickou strukturou. Je vyroben z cukru, vody,… Číst dál

Fondán

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Naposledy jste si prohlédli