Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lanýž

yanull yanull
Lanýž

Lanýž je vřeckovýtrusná houba. Používali je již staří Římané, vařili je v červeném víně a jedli je s olivovým olejem. Vyskytují se v italských a francouzských regionech, a rostou v listnatých lesích, především tam, kde jsou duby. V gastronomii se používají na mnoho způsobů - připravuje se z nich olej, přidávají se do těstovin, na topinky, také se zavařují. Lanýže známe černé i bílé, bílé se konzumují syrové, tepelnou úpravou by se ztratila jejich chuť.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Džuveč

Džuveč je pokrm, který pochází z Turecka a rozšířil se postupně po celém Balkáně. Připravuje se z… Číst dál

Džuveč

Eintopf

Eintopf spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdeme jej i v kuchyních jiných zemí. Jedná se… Číst dál

Eintopf

Ementál

Ementál je původní švýcarský sýr. Poznáme jej podle toho, že je uvnitř děrovaný. Vyrábí se ve tvaru… Číst dál

Ementál

Enchilada

Enchilada je tradiční pokrm mexické kuchyně. Potřebujeme na něj kukuřičnou tortillu, kterou… Číst dál

Enchilada

Espuma

Slovo espuma lze zjednodušeně přeložit jako pěna. Je podobná známé mouse pěně, využívá však méně… Číst dál

Espuma

Estragon

Estragon je proslulá bylinka francouzské kuchyně. Používá se k ochucení různých pečených nebo… Číst dál

Estragon

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál

Slanina

Slanina je vyrobena z vepřového boku bez kosti a postrádá kůži. Existují různé receptury její… Číst dál

Slanina

Čubrica

Čubrica je balkánská směs koření, jehož původ bychom objevili v Bulharsku (směs saturejky, pálivých… Číst dál