Kniha

gargulkaD Kuchařka: gargulkaD

Zdobení 20 názorů

Suroviny

Korpus:
12 vajec
250 g práškového cukru
200 g hl. mouky
12 lžic oleje
100 g mandlí nebo jiných oříšků
prdopeč
Krém:
250 ml mléka
3 lžíce pol. mouky
3 žloutky
350 g másla
150 g mandlí nebo ořechů
cca 4 lžíce práškového cukru
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus vyšleháme bílky, přidáme cukr, pak po jednom střídavě zašleháváme vždy 1 žloutek a 1 lžíci oleje. Pak do směsi opatrně přimícháme mouku prositou s práškem do pečiva a ořechy.

  2. Upečeme na plechu cca 10-15 min. při 180°C.

  3. Na krém svaříme mléko se žloutky a moukou, rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Po vychladnutí přimícháme vyšlehané máslo s cukrem a ořechy.

  4. Korpus překrojíme příčně napůl, prokapeme, promažeme krémem, proložíme mandarinkami, meruňkovou marmeládou a spojíme.

  5. Vrch vytvarujeme do tvaru zavřené knihy a celý obmažeme krémem. Necháme v lednici do druhého dne.

  6. Pak zdobíme dle fantazie potahovací hmotou, stříkneme airbrushem pro efekt, případně dozdobíme štětcem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kniha

  • gargulkaD gargulkaD(autorka receptu)

    Lenka: Lenka: Ano, korpus je ořezaný a vytvarovaný do tvaru knihy už před potahováním. Stránky jsem naznačila rýhovacím nástrojem jemně až po potažení, pak ještě doznačila měděnou, hnědou a bílou barvou štětcem. Potahovku vyvaluju tak na 3mm, ale na obal knihy jsem nechala trošku silnější, asi 5 mm. Tak hodně štěstí a dejte pak fotku sem! :-)
    :-K

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    gargulkaD: Děkuju, chci to zkusit. Dělala jste z korpusu i kulatý hřbet a nebo jen vytvarovala desky? Stránky jste naznačila před tím, než jste je dala na knihu? Myslím tý rýhy. Jak asi silná byla potahovací hmota na desky? Díky moc L.

    Odpovědět

  • gargulkaD gargulkaD(autorka receptu)

    Lenka: Dobrý den, Leni, nevím, jak přesný ho chcete... upečený a pomazaný a vytvarovaný korpus jsem potáhla napřed bílou potahovkou zboku, potom hnědou potahovkou jako desky, to jsem si musela pořádně rozměřit... potom jsem udělala "prošívání", ozdobné pásky a ostatní ozdoby, nakonec jsem všechno stříkla pro realističtější efekt airbrushem a stránky naznačila štětcem. Také jsem po zaschnutí použila moji oblíbenou prachovku pearl white pro lesk. Tak nevím - pomohlo Vám to aspoň trošku? :-K

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    gargulkaD:
    Dobrý den, chtěla bych poprosit o přesný postup zdobení knihy.
    Upéct a naplnit zvládám, ale nevím, jak na to dál.
    Díky moc, kniha je přesně podle mých představ.

    Odpovědět

  • Zuzana Stará Zuzana Stará(neregistrovaný)

    zizala:Děkuji za tip,ale řezy Napoleon jsou lístkové těsto,to je o něčem jiném a dělat se mi to už vůbec nechce.Ale hezký řezy to jsou,to všechna čest.
    Prostě jsem si myslela,že to ještě někde někdo umí,nebylo to ani nijak extra drahé. On i ten krém byl prostě "boží".
    Mám ve Frenštátě známou,ale už to tam prý nikdo nezná.
    Asi jednou koupím ten Doboš a bude.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Zuzana Stará: A nešlo by to z řezů Napoleon?;-)
    http://www.hobbymanie.tv/clanek/luxusni-rezy-napol...

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Zuzano, tak to chápu :( Nakrájet tlusté pláty umí každý. Možná byl korpus dělaný na způsob medovníku, jestli se nepletu tak každý plát pečený zvlášť. Že se vám s tím nechce dělat chápu, pár hodin to zabere. Já bych ale na základě jedné zkušenosti všechny neodsuzovala a ještě to někde zkusila. Držím palce :-)

    Odpovědět

  • Zuzana Stará Zuzana Stará(neregistrovaný)

    Petra:Nó,nenašla,nenašla,do rizika ,že to někdo upeče na základě popisu se mi nechce jít,to už máme za sebou,všechno bylo jasné,všechno umíme,samozřejmě,atd. Výsledek tristní,tlusté pláty z nařezaného vysokého korpusu.
    Dělá se to asi jako Doboš,tenké piškotové pláty ,radši víc a navrchu je ten marcipán.
    Tak-kdyby někdo věděl? Nechce se mi do toho,je to plno práce a snědené raz-dva. Dík předem.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Zuzano, dneska je na internetu spousta šikovných cukrářek nebo těch, co dělají jen dorty, myslím že pokud popíšete jak to bylo, mohlo by se povést alespoň podobně. :-)

    Odpovědět

  • Zuzana Stará Zuzana Stará(neregistrovaný)

    Kniha je zvenku krásná,ale ve Frenštátě p.Radhoštěm kdysi uměli dělat knihu jako skutečně knihu,byla zavřená,ale korpus ze spousty tenkých plátků těsta promazávaných krémem.
    Neskutečně dobré,vezli jsme si ho i domů z dovolené.
    Dnes už to tam nedělají a nevím,kde jinde?
    V Praze jsme si nechali dělat na svatbu dcery také knihu-nedalo se srovnat,ach jo.

    Odpovědět

  • gargulkaD gargulkaD(autorka receptu)

    Holky, děkuju vám! :-K :-K :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Taky se mi tahle literatura líbí:yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Mě se ta kytka líbí, je to oživení :) Jinak také nemusím dorty tohoto typu (potahované, spousta barviv...), ale klobouk dolů, skvělá práce

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Krásná čistá práce:yes: Také se mi nelíbí moderní dorty, ale tenhle je opravdu perfektně propracovaný. Také bych volila raději bez kytky, ale to je věc vkusu :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jako opravdová, krásná precizní práce, +6:-K:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: dort kniha zavřená postup dort zavřená kniha dort kniha postup dort jako kniha dort kniha dort otevřená kniha postup jak upect knihu postup postup zavřené knihy dorty dorty ve tvaru knihy dort kniha zavřená jak upect dort knihu dorty zavrena kniha jak upéct dort kniha dort ve tvaru knihy jak upéct knihu kniha na recepty dort jako zavřená kniha dort jako zavřená kniha postup pri zdobeni knihy postup jak upect dort kniha

Zapomněl/a jsem heslo