Dort – kniha

tejaja Kuchařka: tejaja

Dorty 5 názorů

Suroviny

5 vajec
hladká mouka ve váze vajec
krystalový cukr ve váze vajec
5 lžic horké vody
Krém:
250 g másla
200 g cukru
Kašička :
1 dl mléka
2 lžíce vanilkového pudinku (Zlatého klasu)
2 lžice kakaa
Piškotová náplň:
200 g masla
200 g práškového cukru
50 g kakaa
200 g rozinek
200 g mletých ořechů
4 lžice rybízové šťávy nebo rumu
4 lžice rybízových povidel
Rybízová povidla na potření
Čokoládová poleva:
100 g čokolády na vaření
200 g ztuženého tuku
1 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Vajcia odvážime celé v škruinke a navážime si rovnaké množstvo cukru a hladkej múky.

  2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pričom postupne všľaháme po 1 lyžici horúcej vody ( spolu 5 lyžíc ).

  3. Vyšľaháme sneh z bielkov a do žĺtkovej hmoty postupne striedavo vmiešame múku a sneh.

  4. Cesto vylejeme na plech a upečieme. Necháme vychladnúť.

  5. Vychladnuté cesto rozrežeme na 2 časti asi v pomere 60% : 40%, teda režeme niečo za polovicou.

  6. Väčšiu časť rozrežeme priečne na 2 časti. Spodnú časť namažeme krémom ( trocha necháme na boky ), prikryjeme druhou časťou a dáme do chladu.

  7. Vrch potrieme ríbezľovým lekvárom a z náplne vytvarujeme tvar knihy tak, že masu tvarujeme od stredu k okrajom ( v strede vyššie, k okrajom sa zvažuje ).

  8. Tortu prelejeme čokoládovou polevou a ozdobíme.

  9. Krém :
    Z mlieka a Zlatého klasu ( pudingu ) uvaríme hustú kašičku. Necháme vychladnúť.
    Vyšľaháme maslo s cukrom do peny, vmiešame postupne vychladnutú kašičku a v lyžici teplej vody rozmiešané kakao.

  10. Piškótová náplň :
    Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme kakao, hrozienky, šťavu a lekvár, nadrobíme menšiu časť upečenej piškóty a všetko dobre premiešame.

  11. Poleva :
    Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, tuk a olej, dobre premiešame.

Poznámka

Takýmto spôsobom robím piškótu vždy. My jej hovoríme vodová a vždy sa podarí.

Na 1 vajíčko dávam vždy 1 lyžicu horúcej vody.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Dort – kniha

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Za knihu pro děti od paní učitelky Tejajky dávám bod:yes:,chtěla bych jednou ochutnat,ale na takovéto práce nemám odvahu,snad jednou uvidíme.;-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Irenka, do piškótového cesta prášok do pečiva nedávam, cesto kyprí sneh. Skúšala som raz aj taký postup, ako píšeš, ale viac sa mi pozdávala klasika. Ale povedala by som, že je to vec zvyku. Mám recepty, kde je tvoj postup a tam ho dodržiavam, ale klasickú pičkótu robím takto. ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Tejajo já to dělám právě naopak, vyšlehávám sníh s 5 lžícemi studené vody, s postupným přidáváním cukru, do tuha a po jednom zašlehám žloutky a nakonec zamíchám mouku se špetkou pášku do pečiva.Dříve jsem to dělala stejně jako ty,ale nějak jsem si oblíbila tento postup;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Laďka, na každé vajíčko dávam 1 lyžicu horúcej vody. Na bežný plech robím piškótu z 5 vajec, na roládu z 3 vajíčok, na okrúhlu tortu podľa toho, akú vysokú tortu potrebujem. :-D

    Názov : Zákon č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon):-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ještě prosím název spisu :-/ ;-):-D:-D:-D, ale vážně - paráda a to těsto se hodí, mám hodně podobné, ale zkusím to tvoje, v tom mém se dává víc vody a je tekutější ;-):-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dort jako kniha dorty jako kniha dort ve tvaru knihy dorty ve tvaru knihy dort kniha foto dort-kniha jak se peče dort kniha dort recept kniha receptů dorty-kniha kniha na recepty krémové dorty ve tvaru knihy dortova kniha kniha jako dort jak se dela dort kniha jak upéct knihu dortkniha dorty od mámy kniha dort bible recept na knihu

Zapomněl/a jsem heslo