Melounový džem
Melounový džem z bílé dužiny překvapí svou jemnou chutí se svěžím nádechem citrusů a zázvoru. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek melounu a vytvořit originální pochoutku, která potěší na pečivu i v jogurtu. Uchovejte si kus léta ve skleničce.
Postup přípravy
Krok 1: Meloun rozkrájíme a dobře vykrájíme červenou část. Opatrně odstraníme zelenou slupku. Na džem použijeme bílou dužinu. Ideální je meloun s širší bílou dužinou.
Krok 2: Dužinu nakrájíme na kostky, zvážíme a namočíme do 5 l vody promíchané s limetkovou šťávou na 12-18 h.
Krok 3: Pak dužinu opláchneme a ještě v čisté vodě necháme asi dvě hodiny stát.
Krok 4: Dužinu scedíme a vložíme do vařící vody a vaříme, až změkne. Opět scedíme.
Krok 5: Cukr, 2 l vody, citronovou šťávu, sůl a zázvor vaříme, až je cukr rozpuštění cukru.
Krok 6: Do sirupu vložíme melounové kostky a vaříme, až se zredukuje sirup a směs zhoustne.
Krok 7: Plníme do čistých sklenic, které otočíme dnem vzhůru. Džem skladujeme v chladu a temnu.
Zveřejněno 28. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Moje poznámka
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 15 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 15 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 15 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 15 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 17 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 18 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 18 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 19 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 19 hodinami
Suroviny:
meloun,
voda,
šťáva limetková,
cukr krupice,
sůl,
šťáva citronová,
zázvor čerstvý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.