Melounový džem
Melounový džem z bílé dužiny překvapí svou jemnou chutí se svěžím nádechem citrusů a zázvoru. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek melounu a vytvořit originální pochoutku, která potěší na pečivu i v jogurtu. Uchovejte si kus léta ve skleničce.
Postup přípravy
	Krok 1: Meloun rozkrájíme a dobře vykrájíme červenou část. Opatrně odstraníme zelenou slupku. Na džem použijeme bílou dužinu. Ideální je meloun s širší bílou dužinou.
	Krok 2: Dužinu nakrájíme na kostky, zvážíme a namočíme do 5 l vody promíchané s limetkovou šťávou na 12-18 h.
	Krok 3: Pak dužinu opláchneme a ještě v čisté vodě necháme asi dvě hodiny stát.
	Krok 4: Dužinu scedíme a vložíme do vařící vody a vaříme, až změkne. Opět scedíme.
	Krok 5: Cukr, 2 l vody, citronovou šťávu, sůl a zázvor vaříme, až je cukr rozpuštění cukru.
	Krok 6: Do sirupu vložíme melounové kostky a vaříme, až se zredukuje sirup a směs zhoustne.
	Krok 7: Plníme do čistých sklenic, které otočíme dnem vzhůru. Džem skladujeme v chladu a temnu.
Zveřejněno 28. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Moje poznámka
					
				
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 13 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 17 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 21 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 9 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 11 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 12 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 12 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 13 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 14 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 14 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 15 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 15 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 15 hodinami
						Suroviny:
						
							meloun, 
						
						
							voda, 
						
						
							šťáva limetková, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							sůl, 
						
						
							šťáva citronová, 
						
						
							zázvor čerstvý
						
					
	
			
	
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.