Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgál se švestkami

Na tradiční kynuté koláče připravíme těsto buď ručně nebo s pomocí domácí pekárny. Doplníme jej pak lahodnou tvarohovou náplní, osvěžujícími švestkami a skvělou drobenkou. Čerstvě upečeny bude skvělý jak na snídani, tak i pro návštěvu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Středně náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 60 min včetně doby kynutí těsta

240 min (180 min příprava + 60 min tepelná úprava, včetně doby kynutí těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: S přípravou těsta nám pomůže domácí pekárna – program Těsto s dobou kynutí 60 minut. Suroviny do pekárny vkládáme v pořadí nejprve tekuté, pak suché a do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého pak nadrobené droždí. Krok 2: Pokud nemáme pekárnu, připravíme těsto obvyklým způsobem s přípravou kvásku. V polovině odměřeného vlažného mléka rozmícháme droždí, 1 lžíci z odváženého množství moučkového cukru a 3 lžíce polohrubé mouky, také z odváženého množství. Umícháme hladký kvásek, který necháme 20 minut pod utěrkou kynout. Krok 3: Suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a zaděláme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout 60 minut. Krok 4: Zatím připravíme tvarohovou náplň a drobenku. Na náplň všechny uvedené suroviny smícháme dohromady. Pokud použijeme tvaroh v kostce, přidáme do náplně mléko, aby náplň nebyla příliš hustá. Krok 5: Na drobenku pak smícháme cukr, máslo a mouku a prsty promneme. Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejně velké díly, ze kterých vyválíme tenké koláče. Krok 7: Po okrajích koláčů promačkáme prstem dolíček a tím vznikne okraj koláče, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Připravené těsto potřeme tvarohovou náplní, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme drobenkou. Krok 8: Koláče necháme ještě asi 30 minut kynout. Včas zapneme troubu na 160 °C. Krok 9: Po uvedené době dáme koláče do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 20 minut.

TIP: Švestky v naší kuchyni

Zveřejněno 4. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgál se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2R3n

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frgál se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2R3n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, droždí čerstvé, žloutek, máslo, cukr moučkový, mouka polohrubá, sůl, vejce, švestky, cukr krupice, mouka polohrubá, máslo, tvaroh měkký, cukr vanilkový, žloutek, cukr moučkový, mléko

Přidat fotografie receptu