Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky se postarají o perfektní dochucení jídla i nápojů, navíc si poradí s kdejakými neduhy

Bylinky se postarají o perfektní dochucení jídla i nápojů, navíc si poradí s kdejakými neduhy

Bylinky jsou perfektní zejména k přírodnímu dochucování nejrůznějších jídel a nápojů, ale také k řešení různých zdravotních neduhů. Výhodou je, že je můžete snadno pěstovat nejen na zahradě, ale i na okenním parapetu, balkoně nebo na terase. 

Nejoblíbenější druhy bylinek 

Jaké druhy bylinek patří mezi jednoznačně nejoblíbenější? 

  • Hladkolistá petržel (především do polévek),

  • pažitka (do pomazánek, salátů či na brambory), 

  • bazalka (zejména do italské kuchyně), 

  • rozmarýn (k pečeným bramborám, zelenině a masu), 

  • tymián (do polévek i dušených pokrmů), 

  • máta (osvěžující drinky, čaje i zdobení),

  • oregano (do mletých mas, na pizzu i do omáček na těstoviny),

  • majoránka (do polévek a bramboráků). 

Léčivé účinky bylinek 

Pokud vás trápí nějaké zdravotní neduhy a chcete to nejprve vyzkoušet přírodní cestou, můžete zkusit sílu bylinek. Podle druhu obtíží si pak vyberete konkrétní bylinku. Například na žaludek se hodí máta, na spaní meduňka, na odvodnění kopřiva, na snížení tlaku třeba bazalka a na kašel divizna. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Brusinka

Brusnice brusinka je plazivý keřík s drobnými plody, z čeledi brusnicovitých. V lidovém léčitelství se používá s úspěchem při zánětech močových cest, při léčbě cukrovky a při průjmech.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Becherovka

Becherovka je nejznámější hořký bylinný likér, jehož výrobní recepturu znají pouze dva lidé, a ta je přísně střežená. Vyváží se do 40 zemí světa. Servíruje se jako aperitiv nebo digestiv, dají se z ní připravovat i koktejly, např. Beton. Becherovka je oblíbená barmany, vysloužila si přezdívku 13. pramen.

1 20 21 22 23

Další témata

Další recepty

Naposledy jste si prohlédli