Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Madonna nepije alkohol, striktně se vyhýbá cukru a miluje tenhle salát s quinoou
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/chrisweger, CC BY-SA 2.0, a Pixabay, F Hocking

Když se novináři Madonny před několika lety zeptali, jaké jídlo naposledy uvařila, odpověděla: „Nikdy jsem nevařila. Copak musím dělat všechno?“ Je pravda, že na to má doma personál. Její děti se ale kolem sporáku motají rády.

Madonna nejí maso

Třiašedesátiletá umělkyně má plný diář, energie na rozdávání a zatím to nevypadá, že by nechtěla s prací přestat. Součástí Madonniných koncertů i jsou náročná choreografická vystoupení – to potvrdí každý, kdo její show viděl. Zpěvačka se proto musí neustále udržovat ve formě. Její fanoušci dobře vědí, že musí šest dnů v týdnu cvičit a že její tréninky jsou intenzivní. Tomu přizpůsobila také svůj jídelníček a preferuje makrobiotickou stravu.

Cukr u ní nenajdete

To znamená, že Madonna má na jídelníčku především celozrnné obiloviny, občas luštěniny a tepelně upravenou lokální zeleninu. Průmyslově zpracovaným potravinám se vyhýbá stejně jako většině živočišných produktů. Výjimečně zařazuje do jídelníčku ryby. Cukr je v její domácnosti zakázaný, takže na zákuscích, dortech či jiných sladkostech si doma nepochutnají ani děti. Madonna vůbec nepije alkohol, ani nápoje s kofeinem, zato prý vypije denně až tři litry vody.

Makrobiotická kuchyně

Jak prozradila Madonnina dlouholetá soukromá kuchařka Mayumi Nishimura, k makrobiotickému životnímu stylu poprvé ji přivedl její bývalý manžel Guy Ritchie. Japonská kuchařka Nishimura se specializuje na makrobiotickou kuchyni, která je hodně ovlivněna jídlem, jež se tradičně jí ve východoasijských kulturách. Proto se v domácnosti Madonny hodně konzumují kromě již zmíněných celozrnných obilovin, luštěnin a zelenin také fermentované (přírodně připravované bez konzervantů) sójové omáčky a ryby. Tropické ovoce nevyhledává, pouze si občas dá nějaké místní sezónní.

Vajíčka, maso, mléčné výrobky a pšenice se z jejího menu vyřazují. I když i Madonna někdy zcela výjimečně dostane chuť na „normální“ jídlo a s chutí sní třeba pizzu.

Avokádo a quinoa

Madonna je zvyklá jíst šest malých jídel během dne místo tří velkých jako většina lidí. Podle jejího fitness trenéra Smithe je tento zvyk dobrý pro její intenzivní tréninky, protože podporuje metabolismus a udržuje energii po celý den. Jako předkrm si dává polévku a jako hlavní chod zeleninu. Jejím oblíbeným jídlem je avokádová rolka a miluje quinou.

Salát s quinoou a avokádem

Quinou můžete ochutnat i vy. Tento recept sice není podle pravidel makrobiotické stravy, ale určitě je zdravý a chutný. A třeba by salát chutnal i Madonně. Kdo ví? Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 200 g quinoy
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 2 zralá avokáda
  • ½ salátová okurka (nakrájená na půlkolečka)
  • ¼ kg cherry rajčátek, rozkrojených napůl
  • 70 g zelených oliv, vypeckovaných a přepůlených 70 g
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 chilli paprička, jemně nasekaná
  • 1 lžíce čerstvé petrželové natě, jemně nasekaná 1 lžíce
  • půl a pepř

A jak na to? Nejprve propláchněte v horké vodě, nasypte do vroucího zeleninového vývaru a nechte 10–15 minut vařit na středním ohni. Pak quinou nechte okapat v sítku a vystydnout. Avokáda oloupejte a nakrájejte na kostičky a přidejte k nim do mísy nakrájenou okurku. Přidejte cherry rajčátka a olivy. Nakonec přidejte quinou a dobře promíchejte. Z oleje, citronové šťávy, chilli, petrželové natě, soli a pepře připravte zálivku. Zálivkou přelijte salát a dobře promíchejte. Před podáváním salát asi půl hodinu vychlaďte v ledničce.

Zdroje informací:

cheatsheet.com: Madonna Has a Go-To Cheat Meal That Will Leave Your Mouth Watering

dailymail.co.uk: 'I've never cooked a meal': Mother of four Madonna on why she doesn't slave over a hot stove

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více