Jogurt je nabitý živinami a základem mnoha lahodných pokrmů
Jogurt je zdravý a chutný mléčný výrobek, který nabízí mnoho možností v kuchyni. Je bohatý na bílkoviny, vápník a probiotické bakterie, které mohou pomoci udržet zdravou střevní mikroflóru a posilnit imunitní systém. Obsahuje také další vitamíny a minerály, jako je vitamín B12, riboflavin a hořčík.
Jak vypadá takový jogurt?
Jogurt má kyselou chuť, která se liší podle značky a příchutě. Může být nesladký, lehce sladký nebo slazený. Konzistence jogurtu se pohybuje od tekutého až po krémový, a závisí na druhu a procesu výroby. Kromě klasického jogurtu existují různé varianty, jako je řecký jogurt, který je hustší a bohatší na bílkoviny, a jogurt s různými příchutěmi a doplňky, jako jsou ovocné kousky, ořechy a čokoláda.
Tip: Pokud nesnesete laktózu, můžete si dopřát lahodný jogurt bez laktózy.
Využití jogurtu v kuchyni
Jogurt má široké využití v kuchyni.
- V jeho základní podobě je oblíbený jako snídaně nebo svačina, kdy může být podáván s ovocem, medem, ořechy nebo müsli. Přidává se i do smoothie.
- Používá se v přípravě omáček a různých dipů k masu nebo zelenině. Stejně tak jsou z něj skvělé pomazánky jako například řepová či vajíčková.
- Výborný je také v dezertech, hodí se zejména k přípravě lehkých a svěžích krémů, ale i do těsta, kde přidá vláčnost, bývá také základem i zmrzliny.
- Jogurt lze použít k ochucení polévek a pokrmů, zejména v indické kuchyni.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 24 minutami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 2 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 4 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 15 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 17 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pekař František radí, jak na tu nejlepší sváteční vánočku: Máslo je potřeba přidávat až nakonec a s těstem zacházejte jemně
Kuřecí polévka kaldoun se žemlovými knedlíčky: Recept podle babičky Dášky miluje celá rodina. Příprava je snadná, chuť božská
Pečeme s Ivou: Neskutečně nadýchané a jemné trojhránky jsou plné slunečnicových semínek