Sladidlo - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Stévie sladká je bíle kvetoucí, tropická, světlomilná rostlina. Říká se jí také sladká tráva. Je ceněna pro své léčivé účinky a vysokou sladivost. Používá se především jako náhražka cukru. Komplex sladivých látek je v celé rostlině, kromě kořenů. Po schválení EU v roce 2011 lze stévii prodávat jako sladidlo i v tabletách.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků, slouží jako zdravější náhrada cukru. Má nízký glykemický index, obsahuje antioxidanty, spoustu minerálů a vitamínů, dodává tělu energii. Posiluje účinek antibiotik, pomáhá k rovnováze střevní mikroflóry. Studeným i teplým pokrmům dodává zajímavou chuť, hodí se do dezertů, na palačinky i lívance, může se použít do marinád.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven melasy a obsahuje jen prázdné kalorie. Přírodní třtinový cukr melasu obsahuje, její součástí jsou vitamíny a minerální látky. V obchodech lze koupit cukr mletý, krupici, cukr krystalový i kostkový. Místo bílého cukru je zdravější variantou používat např. fruktózu, kokosový cukr či stévii. Roční spotřeba cukru pro dospělého člověka by neměla přesáhnout 20 kg, skutečnost je však mnohem vyšší, až 38 kg. Lidé totiž zapomínají na cukry skryté, které jsou v různých potravinách.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více