Sirup ze stévie: Připravte si domácí sladidlo, kterým můžete nahradit cukr
Stévie patří mezi přírodní alternativy sladidel, která používají nejen diabetici. Jedná se o rostlinu, kterou si můžete pěstovat i vy v květináči za oknem. Z jejích listů si poté můžete připravit domácí sirup, kterým lze osladit nejenom čaj, ale i zdravější moučník.
Stévie má původ v Brazílii, kde je hojně využívaná k sladění. Oproti sacharóze a cukru má vyšší sladivost a navíc nezvedá hladinu cukru v krvi. Její další výhodou je, že nezpůsobuje zubní kaz a nezanechává pachuť v ústech. Nejčastěji se z ní využívají listy, které můžete sušit a poté rozdrtit na prášek.
Jak sirup připravit
Velkým hitem produktu ze stévie je i sirup. Ten si velmi snadno připravíte sami doma a poté ho můžete využít nejenom jako sladidlo do čaje a kávy, ale také k polití lívanců či ovesné kaše.
- Na přípravu domácího sirupu ze stévie se nejlépe hodí sušené listy.
- Vezměte hrst sušených listů (zhruba 30 g), zalijte menším množstvím vody (cca 300 ml) a nechte 10 minut mírně povařit.
- Výluh nechte pár hodin odstát, poté přeceďte a přelijte do čisté skleničky. Nyní s ním již můžete začít sladit.
- Vzhledem k tomu, že sirup neobsahuje žádný konzervant, doporučujeme ho skladovat v lednici pouze kratší dobu. Po spotřebování si uvařte další.
Používáte alternativní způsoby slazení nebo raději sáhnete po cukru? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 9 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 10 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Komentáře