Sirup ze stévie: Připravte si domácí sladidlo, kterým můžete nahradit cukr
Stévie patří mezi přírodní alternativy sladidel, která používají nejen diabetici. Jedná se o rostlinu, kterou si můžete pěstovat i vy v květináči za oknem. Z jejích listů si poté můžete připravit domácí sirup, kterým lze osladit nejenom čaj, ale i zdravější moučník.
Stévie má původ v Brazílii, kde je hojně využívaná k sladění. Oproti sacharóze a cukru má vyšší sladivost a navíc nezvedá hladinu cukru v krvi. Její další výhodou je, že nezpůsobuje zubní kaz a nezanechává pachuť v ústech. Nejčastěji se z ní využívají listy, které můžete sušit a poté rozdrtit na prášek.
Jak sirup připravit
Velkým hitem produktu ze stévie je i sirup. Ten si velmi snadno připravíte sami doma a poté ho můžete využít nejenom jako sladidlo do čaje a kávy, ale také k polití lívanců či ovesné kaše.
- Na přípravu domácího sirupu ze stévie se nejlépe hodí sušené listy.
- Vezměte hrst sušených listů (zhruba 30 g), zalijte menším množstvím vody (cca 300 ml) a nechte 10 minut mírně povařit.
- Výluh nechte pár hodin odstát, poté přeceďte a přelijte do čisté skleničky. Nyní s ním již můžete začít sladit.
- Vzhledem k tomu, že sirup neobsahuje žádný konzervant, doporučujeme ho skladovat v lednici pouze kratší dobu. Po spotřebování si uvařte další.
Používáte alternativní způsoby slazení nebo raději sáhnete po cukru? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!
Novoluní ve Štíru: Býkovi dodají energii buchty s mákem, Střelec potřebuje exotickou polévku a Beran kuře
Komentáře