Pšeničné uzly se lnem a otrubami

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
– vše smícháme do hladkého těstíčka a zakryté v míse necháme hodinu kynout
Těsto:
220 g vody
40 g oleje
400 g hladké mouky
30 g pšeničných otrub
30 g lněného semínka
2 lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin (lněná semínka celá) a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 kusů. Z každého uděláme bulku a necháme asi 5-7 minut odpočinout. Pak z bulek vyválíme delší prameny a smotáme je do uzlů, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

  3. Nakynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí, a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/20-25 minut).

Poznámka

Nadýchané uzlíky strakaté kousíčky otrub a lněným semínkem. Těsto je tvárné, spíš volnější a uzly z něj vydrží velice dobré i druhý den po upečení.

Z Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/psenicne-uzly-se-lnem-a...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 59 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšeničné uzly se lnem a otrubami

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Gabina: :-) těší mě, že chutnaly! Nebylo těsto řidší? Lněné semínko si vezme poměrně dost vody, to slunečnicové se tak nechová...

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Moc dobre a nadýchané bulky. Neměla jsem len, tak jsem dala slunečnicová semínka.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    bystrouska: určitě ano. Doporučila bych jen zvlášť vymíchat omládek a v pekárně ho nechat nakynout. Přidat zbytek surovin a nechat umíchat bez ohřevu - to by byla další doba, po kterou by omládek stál a stárnul.
    Ve vypnuté a zavřené pekárně pak necháš těsto vykynout. Když mám doma zimu, klidně na 1 minutu zapnu program Pečení, pak pekárnu vypnu a nechám těsto vykynout;-)

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Uzlíky vypadají moc lákavě :yes:. Nemohla bych je já, líná kuchařinka, zadělat v pekárně:-?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    radiator: děkuji :-K

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Vypadají úžasně:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pšeničné otruby recepty recept otruby jak vypadají psenicné otruby recepty z otrub pšeničné otruby