Špenát je doslova nabitý cennými látkami. Patříte do skupiny milovníků, nebo odpůrců?
Špenát buď nenávidíte, nebo milujete. Druhá možnost je ale lepší volbou, protože je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Obsahuje také antioxidanty a látky, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. V neposlední řadě má vysoký obsah vlákniny, který pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a reguluje střevní funkce.
Tradiční i netradiční příprava špenátu
Špenát je k dispozici čerstvý, nebo mražený. V mraženém podání se můžete setkat buď s protlakem, nebo nasekaným špenátem (někdy dokonce může být už ochucený). Budete překvapeni, ale špenát se dá připravit i z jiných surovin, než je špenát. Oblíbený je třeba špenát z kopřiv, nebo špenát z mangoldu.
Nejoblíbenější recepty
Asi nejznámější je špenát s vajíčkem a bramborem, nebo s bramborovým knedlíkem a vepřovými výpečky. Tím ale využití špenátu rozhodně nekončí. Dá se z něj vytvořit úžasná krémová polévka, či omáčka se smetanou na těstoviny nebo gnocchi. Dále z něj můžete vyrobit palačinky nebo je ním naplnit, přidat jej do smoothie, případně z něj vykouzlíte také skvělý slaný koláč.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 14 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 20 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 21 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
V jarní sbírce potravin darovali zákazníci Tesco bezmála 66 tun potravin a drogerie
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!