Babiččina kuchyně: Sušená polévková zelenina sloužila v zimě jako přírodní koření
Sušená polévková zelenina byla určena na zimu. Připravovala se ze strouhané sušené zeleniny, uskladněné ve tmě v uzavřených sklenicích. Na konci zimy a v předjaří sloužila zelenina k ochucení polévek a omáček.
Sušená zelenina je základem sypkého polévkového koření. Bohužel obsahuje i plno přídavných látek a soli, které mnoho lidí odmítá a dává přednost domácím výrobkům bez chemie a konzervantů. Je načase otevřít babiččinu kuchařku.
Mohlo by vás zajímat
Jak babičky sušily zeleninu na zimu
Babičky si hodně druhů zeleniny vypěstovaly samy. Pokud bydlely ve městě, získaly kvalitní domácí zeleninu na tržnicích nebo u soukromých zemědělců. Nastrouhanou zeleninu sušily v troubě nebo na podloženém plechu na kamnech, což ale vyžadovalo neustálé otáčení. Výsledek však stál za to - velké zásoby zeleniny, hub a bylinek, které se v zimě přidávaly do polévek, omáček a nákypů. Sušená zelenina byla důležitá hlavně na konci zimy a na jaře, kdy zajistila lidem přísun vitamínů.
Proč vyrábět sušenou zeleninu
Zelenina, kterou si připravíme, je jedinou složkou ve voňavé barevné směsi:
- Připravíme si zeleninu, kterou budeme sušit. Je to hlavně kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel. Použít můžeme cibuli, česnek, pórek, cuketu, červenou řepu. Houby a zelené bylinky sušíme zvlášť - bylinky jsou křehké a vyžadují nižší teplotu a kratší čas k sušení.
- Zeleninu nastrouháme nebo pokrájíme na stejně velké kostičky či plátky. Pak ji rozložíme na plata sušičky a sušíme na 50–55 °C, dokud nechrastí. Pokud se kousky zeleniny ohýbají, jsou uvnitř ještě nedosušené a vlhkost musíme odstranit dalším sušením.
- Usušenou zeleninu necháme krátce vychladnout, sesypeme ji do mísy, promícháme a hned ji naskládáme do sklenic, které uzavřeme a uložíme v chladu a ve tmě. Pokud ji neuložíme hned, natáhne rychle okolní vlhkost a může ve sklenicích zplesnivět.
Jak připravit míchanou zeleninu - Vegetu
Připravíme si jednotlivé druhy zeleniny, které postupně usušíme v sušičce nebo v troubě a uzavřeme do sklenic. Tvrdé houby usušíme zvlášť stejně jako bylinky - petržel, celer, libeček, medvědí česnek, kopr. Pokud budeme mít pocit, že jsme už nasušili vše, sesypeme jednotlivé ingredience do velké mísy v požadovaných poměrech. Směs důkladně promícháme, nasypeme na plech a krátce přesušíme v troubě. Po vychladnutí zeleninu přemístíme do skleniček, pevně uzavřeme víčky a uložíme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře