Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená polévková zelenina byla určena na zimu. Připravovala se ze strouhané sušené zeleniny, uskladněné ve tmě v uzavřených sklenicích. Na konci zimy a v předjaří sloužila zelenina k ochucení polévek a omáček.

Sušená zelenina je základem sypkého polévkového koření. Bohužel obsahuje i plno přídavných látek a soli, které mnoho lidí odmítá a dává přednost domácím výrobkům bez chemie a konzervantů. Je načase otevřít babiččinu kuchařku.

Jak babičky sušily zeleninu na zimu

Babičky si hodně druhů zeleniny vypěstovaly samy. Pokud bydlely ve městě, získaly kvalitní domácí zeleninu na tržnicích nebo u soukromých zemědělců. Nastrouhanou zeleninu sušily v troubě nebo na podloženém plechu na kamnech, což ale vyžadovalo neustálé otáčení. Výsledek však stál za to - velké zásoby zeleniny, hub a bylinek, které se v zimě přidávaly do polévek, omáček a nákypů. Sušená zelenina byla důležitá hlavně na konci zimy a na jaře, kdy zajistila lidem přísun vitamínů.

Proč vyrábět sušenou zeleninu

Zelenina, kterou si připravíme, je jedinou složkou ve voňavé barevné směsi:

  • Připravíme si zeleninu, kterou budeme sušit. Je to hlavně kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel. Použít můžeme cibuli, česnek, pórek, cuketu, červenou řepu. Houby a zelené bylinky sušíme zvlášť - bylinky jsou křehké a vyžadují nižší teplotu a kratší čas k sušení.
  • Zeleninu nastrouháme nebo pokrájíme na stejně velké kostičky či plátky. Pak ji rozložíme na plata sušičky a sušíme na 50–55 °C, dokud nechrastí. Pokud se kousky zeleniny ohýbají, jsou uvnitř ještě nedosušené a vlhkost musíme odstranit dalším sušením.
  • Usušenou zeleninu necháme krátce vychladnout, sesypeme ji do mísy, promícháme a hned ji naskládáme do sklenic, které uzavřeme a uložíme v chladu a ve tmě. Pokud ji neuložíme hned, natáhne rychle okolní vlhkost a může ve sklenicích zplesnivět.

Jak připravit míchanou zeleninu - Vegetu

Připravíme si jednotlivé druhy zeleniny, které postupně usušíme v sušičce nebo v troubě a uzavřeme do sklenic. Tvrdé houby usušíme zvlášť stejně jako bylinky - petržel, celer, libeček, medvědí česnek, kopr. Pokud budeme mít pocit, že jsme už nasušili vše, sesypeme jednotlivé ingredience do velké mísy v požadovaných poměrech. Směs důkladně promícháme, nasypeme na plech a krátce přesušíme v troubě. Po vychladnutí zeleninu přemístíme do skleniček, pevně uzavřeme víčky a uložíme.

Důvodem, proč vyrábět domácí Vegetu, je její čistota, absence soli, glutamátů, dochucovadel, éček a barviv. Není třeba ji ničím dochucovat - je chutná a voňavá sama o sobě.

 

Komentáře

Další tipy a triky