Bramborový salát a časté chyby při jeho přípravě: Poradíme, jak jim předejít
Bramborový salát je úžasným pokrmem. Má totiž stovky, ne-li tisíce obměn v ingrediencích. A každý se chlubí, jak je ten jeho nejlepší ze všech. Někdo do něj přidává jablko, jiný uzeninu a další zase jogurt místo majonézy.
Bramborový salát milují všichni. Každá rodina si totiž postupem času zdokonalila jeho recept přesně tak akorát pro své chuťové buňky. Jeho příprava je snadná, i když časově lehce náročnější. Provází ji také několik zásad, které byste měli dodržovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě bramborového salátu
Sepsali jsme pro vás nejčastější chyby včetně toho, jak jim předejít:
- Hygiena je bodem, který musíme zmínit jako první. Veškeré náčiní (např. nože, prkénka, utěrky) i ruce musíte mít zcela čisté, aby se salát nezačal hned kazit.
- Vsaďte na kvalitní suroviny. Sváteční bramborový salát to vyžaduje – a vy si to zasloužíte. V opačném případě budete zklamaní.
- Brambory by neměly být moučné, ale krásně lojovité, tedy varný typ A.
- Cibuli je potřeba spařit, poté ihned prolít studenou vodou a tu přebytečnou z ní vymačkat. Díky tomu nebude tak štiplavá a především nebude pouštět šťávu, která způsobuje rychlou zkázu salátu.
- Solte opatrně. Právě dokončený salát ještě nemá propojené chutě jednotlivých ingrediencí. Nechte ho tedy odpočinout do druhého dne a teprve poté finálně dochuťte solí.
- Pokud do vašeho bramborového salátu používáte jogurt či zakysanou smetanu, přidávejte je do něj nejlépe až v den jeho konzumace, prodloužíte mu tak trvanlivost.
- Zkažený salát už nezachráníte. Na vině bývá opakované ochutnávání jednou a tou samou lžící. Vždy si vezměte lžíci čistou, protože bakterie a kvasinky z vašich úst způsobují kažení všech pokrmů bez výjimky.
Kvasící salát je nutno vyhodit. Předejít tomu však můžete tím, že si vždy odeberete jen tolik, kolik plánujete sníst a zbytek ihned schováte do lednice. Bramborový salát by se měl i při správné přípravě a skladování sníst do tří, maximálně čtyř dnů. Vyzkoušejte zase jiný bramborový salát podle našeho videoreceptu:
Komentáře
26. 12. 2023 08:26
23. 12. 2023 21:45
23. 12. 2023 11:19
"Cibuli je potřeba spařit, poté ihned prolít studenou vodou a tu přebytečnou z ní vymačkat. Díky tomu nebude tak štiplavá a především nebude pouštět šťávu, která způsobuje rychlou zkázu salátu."
A co se týká solení salátu, že se má solit opatrně a druhý den případně ještě dosolit.
"Solte opatrně. Právě dokončený salát ještě nemá propojené chutě jednotlivých ingrediencí. Nechte ho tedy odpočinout do druhého dne a teprve poté finálně dochuťte solí."
22. 12. 2023 15:25