Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nedělní odpolední káva se bez moučníku neobejde. Často volíme osvědčenou a na přípravu snadnou klasiku v podobě bábovky. Její přípravu však může zhatit pochybení. Která to jsou a jak na ně, vám poradíme.

Bábovky patří mezi klasické hrnkové moučníky a společně s kynutými buchtami plněnými povidly a tvarohem tvoří nejoblíbenější duo dobrot, které nám babičky pravidelně pekly. Někdy se však může stát, že se bábovka vůbec nepovede.

Časté chyby při pečení bábovky

Ať už vás trápí bábovka popraskaná, hutná nebo potrhaná, jistě najdete podstatu problému na následujících řádcích, abyste věděli, čemu při příštím pečení předejít.

  1. Za nedobrou bábovkou mnohdy stojí nekvalitní suroviny. Nešetřete na sobě, zasloužíte si to nejlepší. Na výsledku je kvalita ingrediencí opravdu znát.
  2. Správná volba mouky je v tomto případě taktéž zásadním rozhodnutím. Z hladké mouky vznikne jemná, ale hutná bábovka; volte mouku polohrubou.
  3. Příliš husté těsto na bábovku nařeďte - například mlékem. V opačném případě z trouby vytáhnete velmi popraskanou bábovku. Stejně tak bude bábovka popraskaná, pokud těsto důkladně nepromícháte.
  4. Pokud se vám nelíbí už samotné těsto, je možné, že jste použili ingredience rozdílných teplot (nebo mnoho kypřidla). To má špatný vliv na těsto i bábovku. Proto si všechny potřebné ingredience předem připravte na pracovní plochu.
  5. Hutné bábovce předejdete správně vyšlehaným bílkovým sněhem, ale zároveň i jeho vhodným vpracováním do těsta - ne šlehačem, ale pomocí stěrky.
  6. Formu na bábovku je potřeba důkladně vymazat a vysypat, a to v každičkém záhybu - jinak se bábovka připeče k formě a při vyndávání se potrhá.
  7. Dodržování teploty v troubě má své opodstatnění. Při příliš vysoké teplotě bábovka popraská, při nízké zas nenaběhne a bude velmi hutná.
  8. Bábovka se snadno srazí, pokud není dopečená. To si jednoduše ověříte špejlovým testem - čistá špejle vytažená z jejího středu značí hotový moučník.
  9. Upečenou bábovku nechte zlehka vychladnout ve formě (asi 10 minut) a poté ji vyklepněte. Pokud byste ji vyklepli hned po vyndání z trouby, srazila by se.

Bábovek je nespočet druhů, pochutnat si můžete na té tradiční z třeného těsta, ale také na bábovce s ovocem, tvarohem nebo dokonce na kynuté bábovce s náplní. Ať už se rozhodnete jakkoliv, věříme, že si pochutnáte. Pro inspiraci vám přinášíme videorecept na velmi oblíbenou podzimní bábovku s podmáslím a ovocem:

Komentáře

Další tipy a triky