9 častých chyb při pečení bábovky: Hutná ani popraskaná bábovka už nemá šanci
Nedělní odpolední káva se bez moučníku neobejde. Často volíme osvědčenou a na přípravu snadnou klasiku v podobě bábovky. Její přípravu však může zhatit pochybení. Která to jsou a jak na ně, vám poradíme.
Bábovky patří mezi klasické hrnkové moučníky a společně s kynutými buchtami plněnými povidly a tvarohem tvoří nejoblíbenější duo dobrot, které nám babičky pravidelně pekly. Někdy se však může stát, že se bábovka vůbec nepovede.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při pečení bábovky
Ať už vás trápí bábovka popraskaná, hutná nebo potrhaná, jistě najdete podstatu problému na následujících řádcích, abyste věděli, čemu při příštím pečení předejít.
- Za nedobrou bábovkou mnohdy stojí nekvalitní suroviny. Nešetřete na sobě, zasloužíte si to nejlepší. Na výsledku je kvalita ingrediencí opravdu znát.
- Správná volba mouky je v tomto případě taktéž zásadním rozhodnutím. Z hladké mouky vznikne jemná, ale hutná bábovka; volte mouku polohrubou.
- Příliš husté těsto na bábovku nařeďte - například mlékem. V opačném případě z trouby vytáhnete velmi popraskanou bábovku. Stejně tak bude bábovka popraskaná, pokud těsto důkladně nepromícháte.
- Pokud se vám nelíbí už samotné těsto, je možné, že jste použili ingredience rozdílných teplot (nebo mnoho kypřidla). To má špatný vliv na těsto i bábovku. Proto si všechny potřebné ingredience předem připravte na pracovní plochu.
- Hutné bábovce předejdete správně vyšlehaným bílkovým sněhem, ale zároveň i jeho vhodným vpracováním do těsta - ne šlehačem, ale pomocí stěrky.
- Formu na bábovku je potřeba důkladně vymazat a vysypat, a to v každičkém záhybu - jinak se bábovka připeče k formě a při vyndávání se potrhá.
- Dodržování teploty v troubě má své opodstatnění. Při příliš vysoké teplotě bábovka popraská, při nízké zas nenaběhne a bude velmi hutná.
- Bábovka se snadno srazí, pokud není dopečená. To si jednoduše ověříte špejlovým testem - čistá špejle vytažená z jejího středu značí hotový moučník.
- Upečenou bábovku nechte zlehka vychladnout ve formě (asi 10 minut) a poté ji vyklepněte. Pokud byste ji vyklepli hned po vyndání z trouby, srazila by se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bábovek je nespočet druhů, pochutnat si můžete na té tradiční z třeného těsta, ale také na bábovce s ovocem, tvarohem nebo dokonce na kynuté bábovce s náplní. Ať už se rozhodnete jakkoliv, věříme, že si pochutnáte. Pro inspiraci vám přinášíme videorecept na velmi oblíbenou podzimní bábovku s podmáslím a ovocem:
Komentáře